Samsunlu usta hobi olsun diyerek başladığı işi mesleğe dönüştürdü. Karadeniz'de ondan başka yapan bulunmuyor yapımı bir buçuk saat süren ürünleri 500 TL'den satıyor. Eşi ile birlikte yapıyor gelen taleplerin ardı arkası kesilmiyor. İşte tüm detaylar…
Samsun’un Ladik ilçesinde yaşayan Kenan ve Hilal Başusta çifti, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk börk ve kalpak kültürünü yeniden canlandırdı. Hobi olarak başladıkları bu işte şimdi siparişlere yetişemiyorlar. Karadeniz Bölgesi’nde bu işi yapan tek üretici olan çift, hem bölge halkının hem de Türkiye’nin dört bir yanından gelen yoğun talepleri karşılamak için hummalı bir çalışma yürütüyor.
EMEKLİLİK SONRASI BAŞLAYAN HOBİ TİCARETE DÖNÜŞTÜ
15 yıl önce Ladik Belediyesi’nden emekli olan Kenan Başusta (65), boş durmayı sevmeyen biri olarak eşi Hilal Başusta’nın (60) işlettiği dikim atölyesinde çalışmaya başladı. Eşinin penye üretimi yaptığı atölyede zamanla kendi ilgi alanına yönelen Başusta, Ladik’in sert kış koşullarına uygun börk ve kalpak üretimine merak saldı. İlk olarak kendisi ve çevresi için diktiği bu başlıklar kısa sürede ilgi gördü.
Kenan Başusta, “Geleneklerine bağlı biriyim. Türk kalpağı ve börk kültürümüz unutulmasın diye denemek istedim. Zamanla çevremizden talepler gelmeye başladı. Şimdi ise internetten sipariş alıyoruz. Karadeniz Bölgesi’nde bu işi yapan tek biziz” dedi.
KEÇE ÜZERİNE DİKİŞ ATMAK EN ZOR KISIM
Börk ve kalpak üretiminde en zahmetli sürecin keçeye dikiş atmak olduğunu vurgulayan Başusta, işin inceliklerini şu sözlerle anlattı:
“Bir kalpağı yapmak yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Üzerinde pelüş kürk, içinde hakiki keçe kullanıyoruz. Keçeye dikiş atmak çok zor, iğneler sık sık elimize batıyor. Buna rağmen işimizi severek yapıyoruz. Kalpak hem sıcak tutuyor hem de dik duruşu ile şık bir görüntü sağlıyor.”
RENK RENK KALPAKLARA TALEP ARTIYOR
Kalpak ve börkler kişiye özel olarak hazırlanıyor. En çok siyah ve koyu gri renkler talep görse de mor, beyaz ve açık tonlarda siparişler de alınıyor. Özellikle kadınların ilgisinin arttığını belirten Başusta, “Herkes kendi zevkine göre renk tercih ediyor. Biz de elimizden geldiğince bu taleplere yetişmeye çalışıyoruz” dedi.
FİYATLAR 500 TL’DEN BAŞLIYOR
El emeği göz nuru ile hazırlanan börk ve kalpakların fiyatları 500 TL’den başlıyor. Başusta çifti, geleneksel başlıkları hem kendi internet sitelerinde hem de çeşitli alışveriş platformlarında satışa sunuyor. Ürünlerin yok sattığını belirten çift, üretimi daha da büyütmeyi hedefliyor.
GENÇLERE ÇAĞRI: EL EMEĞİNİZİ DEĞERLENDİRİN
Kenan Başusta, özellikle gençlere çağrıda bulunarak el işçiliğinin önemine dikkat çekti:
“Emekli olduktan sonra boş durmak yerine üretmeyi tercih ettim. Gençlerimiz de vakitlerini boşa harcamak yerine el işçiliği, sanat veya spora yönelsinler. Bu hem gelir sağlar hem de kötü alışkanlıklardan uzak tutar.”
Unutulmaya yüz tutan kalpak ve börk kültürünü yaşatmak için emek harcayan Başusta çifti, hem kültürel mirası geleceğe taşıyor hem de el emeği ile ek gelir sağlıyor. Özellikle soğuk kış günlerinde şıklık ve sıcaklığı bir arada arayanların tercihi olan bu özel başlıklar, her geçen gün daha fazla ilgi görüyor.