Son dakika! Afrin harekatında son durum (Zeytin Dalı Harekatı 27 Ocak raporu)

Son dakika! Afrin harekatında son durum (Zeytin Dalı Harekatı 27 Ocak raporu)

TSK ve ÖSO'nun Afrin'de YPG'ye yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nda 8. gün geride kaldı. 27 Ocak'ta terör örgütü PYD/PKK işgalindeki Afrin ilçesinin kuzeybatısındaki Ali Bekki köyü ele geçirildi. Hava koşulları nedeniyle operasyonların yavaşladığı Azez cephesine ise yeni birlikler ve zırhlı araçlar sevk edildi. Burseya dağında MAK timleri ile Bordo Bereli askerler operasyon başlattı. Şanlıurfa Ceylanpınar ilçesi ile Suriye'nin Rasulayn kenti arasındaki sınır hattında iş makineleriyle mevzi kazan 10 kişilik terörist grup, tank atışlarıyla etkisiz hale getirildi. 8. günde 340 hedef imha edildi, 394 terörist etkisiz hale getirildi. Çatışmalarda 2 askerimiz şehit düştü 11 askerimiz yaralandı.

Afrin harekatında son dakika haberleri gelmeye devam ederken, 8. günde iki kritik gelişme yaşandı. TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PYD/PKK'nın yuvalandığı Afrin ilçesinin kuzeybatısında yer alan Raco beldesine bağlı Ali Bekki köyünde kontrolü sağladı. Raco beldesindeki 740'ıncı nokta olarak bilinen bölgedeki örgütün eğitim kampına da girildi.

Operasyonda 10'dan fazla terörist etkisiz hale getirildi. Azez cephesinde ise iki gündür hava koşulları nedeniyle yavaşlayan operasyonlar, TSK Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı MAK timleri ile Bordo Bereli askerlerin devreye girmesiyle hızlanda. Özel Kuvvetler YPG mevzilerine operasyon başlatılırken, Azez'e de zırhlı araçlar ve yeni askerler sevk edildi. Çatışmalarda 2 askerimiz şehit düştü, 11 askerimiz de yaralandı. 

İşte Afrin Harekatı'nda 27 Ocak'ta yaşanan son dakika gelişmeleri?

ACI HABER: 2 ŞEHİT 11 YARALI

Genelkurmay Başkanlığı, Afrin Harekatı'nın 8. gününde yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Gün içerisinde yaşanan çatışmalarda iki kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur, 11 kahraman arkadaşımız yaralanmıştır" ifadelerine yer verildi. Açıklamada şöyle denildi: 

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'nda (ZDH)  PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan toplam 42 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan 22 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir” bilgilerine yer verildi. Açıklamada 2 ÖSO mensununun şehit olduğu, 4 ÖSO mensubunun da hafif yaralandığı belirtildi. 

TERÖR KULELERİ VURULDU

ÖSO güçleriyle birlikte başlatılan operasyonda, Burseya Dağı’nın Azez tarafına bakan tüm bölümünde kontorl sağlandı. Terörist Burseya Dağı’nın Afrin’e bakan yamaçlarına çekildi. Teröristlerin Burseya Dağı’na kurduğu 7 kule de Türk birliğinin hedefi oldu. Savaş uçaklarının bombardımanı ve topçu atışından sonra teröristler bu kulelerden bazılarını boşalttı. 

18-01/27/resimid_8801351.jpg
Azez'de güvenliği sağlayan polis gücü, elleri tetikte bekliyor. 

YEREL POLİS DE TETİKTE BEKLİYOR

Azez’den Burseya Dağı’na geçilen bölgede ise Türkiye tarafından eğitilen ve şuan bölgede yerel polis olarak görev yapan ekipler, elleri tetikte görev alıyor. Burseya Dağı’na açılan kapı olan Marin köyünde ise askeri hareketlilik dikkat çekerken, çok sayıda tank ve zırhlı araçların da bölgeye sevk edildiği görüldü.

18-01/27/resimid_8800064-1517074306.jpg
Azez'e yeni birlikler ve zırhlı araçların sevkiyatı böyle görüntülendi. 

AZEZ’DE YENİ HAYAT

Sıcak çatışmaların yaşandığı Burseya ve Afrin’e iki kilometre uzaklıktaki Azez şehir merkezinde ise hayatın normal şekilde devam etmesi dikkat çekti. Fırat Kalkanı Harekatı ile güvenli hale getirilen Azez’de, geriye göç devam ederken şehir merkezinin nüfusunun 150 bini geçtiği öğrenildi. Fırat Kalkanı Harekatı öncesinde nüfusu 80 bine kadar düşen Azez’de, kamplarda yaşayan 200 bin kişiyle birlikte bugün nüfusun 350 bine ulaştığı kaydedildi.

18-01/27/resimid_8800060-1517074343.jpg

AZEZ’DE TÜRKİYE’YE DESTEK

Azez şehir merkezinde toplanan bir grup Suriyeli, Türk Bayrakları’nı açarak Türkiye’ye destek gösterisinde bulundu. Arapça olarak Türkiye ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan lehine sloganlar atan grup, Türk askerine de sevgi gösterisinde bulundu.

18-01/27/cdcs-1517074428.jpg

BİR KÖY DAHA ELE GEÇİRİLDİ

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütü PYD/PKK işgalindeki Afrin ilçesinin kuzeybatısındaki Ali Bekki köyünün kontrolünü sağladı. Anadolu Ajansı bölgenin ele geçirilişi esnasında çekilen fotoğrafları servis etti.


  18-01/27/1-1517053413-1517074505.jpg
Raco beldesindeki 740'ıncı nokta olarak bilinen bölgedeki örgütün eğitim kampına da girdi.

18-01/27/5a6c5f0bc9de3d23840d72e0-1517053417-1517074547.jpg

SICAK ÇATIŞMA GÖRÜNTÜLERİ

TSK ve ÖSO birliklerinin 20 Ocak'ta başlattığı harekat kapsamındaki kara operasyonunda, Adamanlı, Haftar, Hay Oğlu, Ömer Uşağı, Marso, Şeyh Abid, Karmanlı, Bali Köy, Kurni ve Mahmud Ubasi köyleri ile Syria Tel tepesi terör örgütünden alınmıştı.

18-01/27/afrin-copy.jpg

Afrin Harekatı kapsamında Azez cephesine gönderilen Türk askeri konvoyunun fotoğraflarını, Reuters haber ajansı dünyaya servis etti. Ajans, ÖSO’nun konvoya eşlik ettiğini de belirtti.

BORDO BERELİLER OPERASYON BAŞLATTI

Afrin’e sadece 15 kilometre uzaklıktaki Azez’de kontrolü elinde bulunduran Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, son günlerde operasyonların sürdüğü Cabel Burseya Dağının yanı sıra Maranez, Minnag, Tel Rıfat ve Melkiye bölgesinde teyakkuzda bekliyor.

Öte yandan Burseya Dağı’nda PYD-YPG/PKK noktaları yeniden ateş altına alınırken, olumsuz hava koşulları nedeniyle ilerlemenin durduğu Burseya Dağı’na Bordo Bereliler, MAK timleri ve Tunceli Dağ Komando birlikleri terör yuvalarına operasyon başlattı. 

MEVZİ KAZARKEN VURULDULAR

Ceylanpınar ilçesi karşısında yer alan Suriyenin Rasulayn kentinde PKK/YPG'li 10 kişilik terörist grubu, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlamasının ardından sınır hattında mevzi kazmaya başladı. Son bir haftada taciz ateşlerinin yapıldığı bölgede mevzi kazıldığını fark eden güvenlik güçleri harekete geçti.

18-01/27/afrin-harekati-suriye.jpg

Sınırda konuşlu topçu birlikleri, mevzi kazılan yeri, tank atışıyla ateş altına aldı. Teröristlerin etkisiz hale getirildiği bölgede atışın ardından yükselen alev topu da görüntülendi.

18-01/27/afrin-harekati.jpg

TSK'DAN AFRİN AÇIKLAMASI

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren “Zeytin Dalı Harekâtı" başlatılmıştır" denildi. 

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

SİVİL HASSASİYET

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

Harekâtın başından itibaren Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait 340 hedef imha edilmiştir.

Harekât, icra edilen Hava harekâtı ile koordineli olarak Kara Ateş Destek vasıtaları ile de desteklenmektedir.

394 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Hava Kuvvetleri, taarruz helikopterleri ve Kara Ateş Destek unsurlarının desteği ile sürdürülmekte olan kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

Harekât kapsamında, şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre; en az 394 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir.

ŞEHİT VE YARALI SAYISI

Terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda Türk Silahlı Kuvvetlerinden 3 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 30 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır.Yaralıların hayati tehlikeleri bulunmamaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen 13 Özgür Suriye Ordusu mensubu şehit olmuş, 24 Özgür Suriye Ordusu mensubu yaralanmıştır. Yaralıların hayati tehlikeleri bulunmamaktadır.

KARARLILIK VURGUSU

Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla, millî birliğimizi ve bölünmez bütünlüğümüzü hedef alan başta FETÖ/PDY/PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesini, yurt içi ve yurt dışında kesintisiz olarak en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar sürdürme azim ve kararlılığındadır. 

TÜRKİYE'NİN MEŞRU MÜDAFAA HAKKI

Genelkurmay Başkanlığı, harekatın ilk günü yaptığı açıklamada, operasyonun Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) terörle mücadeleye yönelik kararları ve BM sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

18-01/27/afrin4-copy.jpg

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt, uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.

Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65'i örgütün işgali altında bulunuyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN