Son dakika! Babacan'dan 'ışıklar yanıyor' açıklaması

Son dakika haberi... DEVA Partisi lideri Ali Babacan, AYM üyesi Engin Yıldırım'ın, hükümet yetkililerinin tepkisini çeken 'Işıklar yanıyor' paylaşımının ardından başlayan tartışmaları değerlendirdi: Bunlar eski Türkiye’nin kalıntıları boş işler açıkçası.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı ziyarette etti. Ziyaretin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan liderler gazetecilerin sorularını cevapladı.

YEREL MAHKEMENİN AYM'Yİ TANIMAMA KARARI

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu ile verdiği “hak ihlali” kararının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin kararının “yerindelik denetimi kapsamında kaldığı” gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermesini değerlendiren Babacan şöyle konuştu:

“Bir ülkenin hukuki güvenliği o ülkenin istikrarı açısından en önemli unsurlardan bir tanesidir. Anayasa Mahkemesi bizim anayasal sistemimiz içerisinde en üst yargı organıdır ve bu yargı organının aldığı kararlar bütün organlar için geçerlidir. Yargıyı da bağlar Yürütme organını yani Hükümeti de bağlar hatta TBMM'nin çıkardığı yasalarda eğer anayasaya aykırılık varsa orada bile düzeltme gereken bir durum varda Meclis'i bile bağlar. Dolayısıyla, Anayasal sistemimiz içerisinde son derece önemli bir pozisyonu olan kurumun aldığı kararın anayasaya ve yasalara aykırı olarak alt mahkeme tarafından uygulanmaması kabul edilemez, hiç kimsenin haddine değil. Bu ülkenin istikrarı hepimiz için önemli. Ülkenin anayasal düzenini kim olursa olsun bozmaya çalışan bu ülkenin istikrarına zarar verir. Tabi biz üst mahkeme alt mahkeme diyoruz ama alt mahkemenin de bu kararı kendi hür bağımsız tarafsız alıp almadığını da ayrıca masaya yatırmak lazım.”

‘IŞIKLAR YANIYOR' TARTIŞMASI: BOŞ İŞLER

AYM üyesi Engin Yıldırım'ın, hükümet yetkililerinin tepkisini çeken 'Işıklar yanıyor' paylaşımının ardından başlayan 'darbe iması' tartışmalarını da değerlendiren Babacan şu sözleri kaydetti:

“Bunlar memleketin sorunlarını çözecek işler değil. Bunlar o eski Türkiye'nin kalıntıları boş işler açıkcası. Dolayısıyla bu ülkenin sorunları büyük. Ben herkesi hukuk devleti sınırları içerisinde kalmaya davet ediyorum. Sistem bir örselenirse dikiş tutturmak çok zor olur. Hukuk herkes için lazım sadece şuandaki yürütme erki için kullanılacak bir araç değildir. AYM bağımsız ve tarafsız hareket eder ve kararları herkesi bağlar.” 

ERDOĞAN'IN 'PARTİ YÖNETİMİNE AKRABALARI ALMAYIN' SÖZLERİ

Bir gazetecinin, “AK Parti'nin MYK sonrasında yansıyan bazı haberler var. Cumhurbaşkanı'nın milletvekillerine ve ilçe yönetimine, ‘Akrabaları parti yönetimine almayın' şeklinde bir talimatı olduğu yönde. Mevcut sistem durumunda bu talimatı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu Ali Babacan şöyle yanıtladı:

“Bu içeriden dışarıya yansıyan bir bilgi bu şekilde açıklanan bir şey değil değil mi? Bu içeriden dışarıya yansıyan bilgilerin bazen doğruluk payını değerlendirmek gerekiyor. Eğer doğruysa böyle bir ilke herhangi bir siyasi partide geçerliyse bu ilkenin önce en tepeden başlaması lazım. Yani Cumhurbaşkanı dahil partinin üst yönetiminin de bu ilkenin genel başkan ve akrabaları için de geçerli olması lazım.”

NE OLMUŞTU?

Engin Yıldırım'ın mesajı, İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında AYM'nin verdiği 'yeniden yargılama' kararını tanımamasına gönderme olarak algılandı. Yaptığı paylaşımın "darbe iması" içerdiği yönünde gelen tepkiler sonrası Yıldırım, "Hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" diyerek bir açıklama paylaştı. İçişleri Bakanlığı da resmi Twitter hesabından "Bizde ışıklar hiç sönmüyor" paylaşımı ile karşılık verdi. Yıldırım, daha sonra gelen tepkiler üzerine özür diledi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN