Son dakika! AYM'den 'ışık polemiğine' ilk açıklama

Son dakika! AYM'den 'ışık polemiğine' ilk açıklama

Son dakika haberi... Anayasa Mahkemesi'nden, AYM üyesi Engin Yıldırım'ın, hükümet yetkililerinin tepkisini çeken 'Işıklar yanıyor' paylaşımıyla ilgili ilk açıklama geldi: Bir üyenin paylaşımı yüce mahkemenin kurumsal görüşünü yansıtmaz.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili yeniden yargılanma kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tanınmamasıyla ilgili tartışmalar sürerken, dün akşam Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın AYM binasının fotoğrafı ile paylaştığı "Işıklar yanıyor" mesajı İçişleri Bakanlığı ve AK Partililerin tepkisine neden oldu.

55269948-403-001.jpg

İçişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından dün akşam Engin Yıldırım'a cevap olarak "Işıklarımız hiç sönmüyor" mesajıyla Bakanlık binasının fotoğrafları paylaşıldı. 

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÖNCESİ İLK AÇIKLAMA

Salı akşam saatlerinde bir anda gündemin değişmesine neden olan 'ışık düellosu'nun ardından, Anayasa Mahkemesi tüm üyeleri ile saat 14.00'te gündemsiz toplanacağı öğrenildi. 

Anayasa Mahkemesi'nden Engin Yıldırım'ın sosyal medyada yaptığı ve tartışmalara neden olan paylaşıma ilişkin ilk açıklama da geldi. 

AYM'den yapılan açıklamada, "Anayasa Mahkemesinin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesinin kurumsal görüşünü yansıtmaz. Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz 2016 gecesi yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekte ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadır." denildi.

NE OLMUŞTU?

Engin Yıldırım'ın mesajı, İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında AYM'nin verdiği 'yeniden yargılama' kararını tanımamasına gönderme olarak algılandı. Yaptığı paylaşımın "darbe iması" içerdiği yönünde gelen tepkiler sonrası Yıldırım, "Hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" diyerek bir açıklama paylaştı.

AYM'NİN ENİS BERBEROĞLU KARARI

AYM, MİT tırları davasında hüküm giyen eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında "seçilme ve siyasette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine ve yeniden yargılanmasına gerektiğine hükmetmişti.

Ancak birinci derecedeki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının "yerindelik denetimi kapsamında kaldığı" gerekçesiyle yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti.

Ancak hukukçular, birinci derecedeki mahkemenin en üst mahkeme olan AYM'nin kararına uymama hakkı bulunmadığına ve bunun anayasanın ihlali olduğuna dikkat çekiyor.

BAHÇELİ'NİN AYM AÇIKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de kısa bir süre önce AYM'yi hedef alan açıklamalar yapmıştı. Bahçeli, AYM'nin son zamanlarda verdiği kararları 'sancılı' ve 'sakat' olarak nitelendirmiş ve "Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır" demişti. Bahçeli'nin bu açıklaması da tartışma yaratmıştı.

AYM ÜYELERİ NASIL SEÇİLİYOR?

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde AYM üyeliğine atanan Yıldırım'ın mesajı sonrası gözler AYM üyelerine ve AYM üyelerinin seçimine çevrildi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun olan, yüksek lisans ve doktorasını İngiltere'de yapan Prof. Dr. Engin Yıldırım, 2010 yılında AYM üyesi olarak atanmıştı. Yasalara göre Yıldırım'ın görev süresinin bitmesine iki yıl var.

Anayasa'ya göre AYM üyeleri 12 yıllığına seçiliyor. Bir üye ikinci kez ise seçilemiyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişte AYM'nin üye sayısı askeri yargıtay ve yüksek idare mahkemelerinin kaldırılmasıyla 17'den 15'e düşürülmüştü. Yeni sisteme göre AYM'nin üç üyesi AK Parti ve MHP milletvekillerinin toplamının çoğunlukta olduğu meclis, 12 üyesi de cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

Anayasa'ya göre TBMM, iki üyeyi Sayıştay Genel Kurulu'nun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden yapacağı gizli oylamayla seçiyor.

Cumhurbaşkanı da üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden, dört üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az beş yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçiyor.

AYM ÜYESİNİN GÖREVİ NASIL SONA ERER?

Anayasa'ya göre bir üyenin hüküm giymesi ya da istifası durumunda görev süresi sona ermeden üyelikten ayrılabilir. AYM üyelerinin nasıl görevden alınabileceğini Anasaya'nın 147'inci maddesi düzenliyor. Düzenlemeye göre bir üyenin hakimlik mesleğinden çıkarılması gerektiren bir suçtan dolayı hüküm giymesi halinde kendiliğinden, görevini sağlık bakımından yerine getiremeyeceğinin kesin olarak anlaşılması halinde de AYM üye tamsayısının salt çoğunluğunun kararı ile sona erebiliyor.

AYM üyeleri Serdar Özgüldür, Burhan Üstün, Prof. Dr. Engin Yıldırım, Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Muammer Topal, Muhammed Emin Kuz, Rıdvan Güleç, Doç. Dr. Recai Akyel, Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu, Selahattin Menteş ve Basri Bağcı'dan oluşuyor. 2012 yılından beri AYM üyesi olan Zühtü Arslan ise 2015 yılından bu yana AYM Başkanlığı görevini yürütüyor. Hasan Tahsin Gökcan ve Kadir Özkaya da AYM Başkan Vekili olarak görev yapıyor.

Zühtü Arslan ve Engin Yıldırım'la birlikte Hasan Tahsin Gökcan, Recep Kömürcü, Burhan Üstün, Engin Yıldırım, Muammer Topal ve Emin Kuz Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde AYM'ye atanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN