Son dakika! 'Işık polemiği' sonrası AYM'de olağanüstü toplantı

Son dakika! 'Işık polemiği' sonrası AYM'de olağanüstü toplantı

Son dakika haberi... Anayasa Mahkemesi ile İçişleri Bakanlığı arasında dün akşam patlak veren 'ışıklarımız yanıyor' polemiğinin ardından kritik bir gelişme yaşandı. Son dakika bilgisine göre, AYM üyeleri saat 14.00'te olağanüstü toplanacak.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili yeniden yargılanma kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tanınmamasıyla ilgili tartışmalar sürerken, dün akşam Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın AYM binasının fotoğrafı ile paylaştığı "Işıklar yanıyor" mesajı İçişleri Bakanlığı ve AK Partililerin tepkisine neden oldu.

55269948-403.jpg

İçişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından dün akşam Engin Yıldırım'a cevap olarak "Işıklarımız hiç sönmüyor" mesajıyla Bakanlık binasının fotoğrafları paylaşıldı. 

 

 

PAYLAŞIMI SİLDİ

Bu sırada Engin Yıldırım yeni mesaj paylaşarak, "Işıklar yanıyor derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" açıklamasında bulundu. Tartışma yaratan tweet'ini sildi ve hesabını korumaya aldı.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Salı akşam saatlerinde bir anda gündemin değişmesine neden olan 'ışık düellosu'nun ardından kritik bir gelişme yaşandı. Gelen son dakika bilgisine göre, Anayasa Mahkemesi tüm üyeleri ile saat 14.00'te gündemsiz toplanacak.

BAKAN GÜL: IŞIKLARI MİLLET AÇAR, MİLLET KAPATIR

Birçok siyasi isim 'ışık' mesajlı göndermeye katıldı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de Yıldırım'ın "darbe" imasında bulunduğuna atıfla "Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları Millet açar, Millet kapatır" mesajını paylaştı.

 

 

'BU UCUZ TROLLÜĞE ÖNCE AYM ÜYELERİ DUR DEMELİ'

AK Parti Grup başkanvekili Bülent Turan Yıldırım'a sosyal medyadan tepki göstererek şunları kaydetti.

"Bu saçma ve ucuz trollüğe önce AYM Başkanı ve diğer AYM üyeleri dur demelidir. AYM üyesi olmuş birinden devlet adabı, yargıç ağırlığı ve ciddiyeti beklemek hakkımız. Bu imalı ifadenin ne demek olduğunu bilmiyor muyuz? Bu ne saçmalık, kendinize gelin."

'KİMSE MİLLİ İRADEYE GÖZDAĞI VEREMEZ'

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Anayasa Mahkemesi üyesinin tehdit iması içeren 'AYM'nin ışıkları yanıyor.' sözlerini kınıyoruz. Hiçbir kurum ya da kişi milli iradeye gözdağı veremez. Jüristokrasi heveslilerine bu millet fırsat vermez." ifadelerini kullandı.

SÖZCÜ ÇELİK: DARBECİ ZİHNİYETE TAHAMMÜL ETMEYİZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter'dan yaptığı açıklamada Yıldırım'a sert ifadelerle yüklendi.

Çelik, "Demokrasimizi kimse tehdit edemez. Bir Anayasa Mahkemesi üyesi Türkiye'nin hukuk güvenliğini ihlal edemez. Cunta ağzıyla konuşanların anayasal düzenimizi hedef almasına müsaade etmeyeceğiz. Darbeci zihniyetin kurumlarımızda olmasına tahammül edemeyiz" dedi.

AYM ÜYESİ YILDIRIM: YORUMLAR MAKSADINI AŞTI

Paylaşımının tartışma yaratması üzerine Twitter hesabından bir açıklama yapan Yıldırım, paylaşımının maksadını aşan şekilde yorumlandığını vurgulayarak "Bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

 

 

'BİR TWEET TÜM KARİYERE BEDEL OLDU'

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak da Twitter hesabından Yıldırım'ın AYM'nin en özgürlükçü üyesi olduğuna dikkat çekerek Yıldırım'ın "özgürlüğü ve hukuku savunmak için risk aldığını" belirtti.

Altıparmak, "Bir tweet tüm kariyere bedel oldu. Bu geceden sonra Yıldırım'ın AYM'de kalamayacağı aşikar. Soru istifa mı ettirilir, ihraç mı edilir artık. Daha önce iki üye hakkında verilen ihraç kararında kendisinin de imzasının olduğu düşünülünce, ne kadar dramatik" ifadelerine yer verdi.

AYM'NİN ENİS BERBEROĞLU KARARI

AYM, MİT tırları davasında hüküm giyen eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında "seçilme ve siyasette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine ve yeniden yargılanmasına gerektiğine hükmetmişti.

Ancak birinci derecedeki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının "yerindelik denetimi kapsamında kaldığı" gerekçesiyle yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti.

Ancak hukukçular, birinci derecedeki mahkemenin en üst mahkeme olan AYM'nin kararına uymama hakkı bulunmadığına ve bunun anayasanın ihlali olduğuna dikkat çekiyor.

BAHÇELİ'NİN AYM AÇIKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de kısa bir süre önce AYM'yi hedef alan açıklamalar yapmıştı. Bahçeli, AYM'nin son zamanlarda verdiği kararları 'sancılı' ve 'sakat' olarak nitelendirmiş ve "Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır" demişti. Bahçeli'nin bu açıklaması da tartışma yaratmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişte Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçiminde değişikliğe gidilmişti. Buna göre AYM'nin üye sayısı yeni sistemde askeri yargıtay ve yüksek idare mahkemelerinin kaldırılmasıyla 17'den 15'e düşürülmüştü. AYM'nin üç üyesi AK Parti ve MHP milletvekillerinin toplamının çoğunlukta olduğu meclis, 12 üyesi de cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

54 yaşında olan AYM üyesi Engin Yıldırım, 2010 yılında dönemim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi'ne atanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN