Son dakika KHK ihraç tam listesi yayınlandı! KHK Resmi Gazete ihraç edilenler isim isim tam liste

Son dakika KHK ihraç tam listesi yayınlandı! KHK Resmi Gazete ihraç edilenler isim isim tam liste

Merak ettiğiniz son dakika KHK ihraç edilenler isim isim tam listesini ve detaylarını haberimizde bulabilirsiniz. OHAL kapsamında 24 Aralık Pazar günü iki yeni KHK yayınlandı. Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete'de yayımlandı ve vatandaşlar şimdi merakla KHK İhraç edilenlerin tam listesini ve görevden uzaklaştırılan memurların isim listesini aramaya başladılar. Merak edilen KHK ihraç edilenlerin isim isim tam listesi yayınlandı. Buna göre en çok ihraç dalgası Diyanet İşleri Başkanlığı'nda oldu. Siz de haberimizde yer alan fotoğraflardan isim isim ihraç edilenlerin listesini bulabilir konu hakkında merak ettiklerinizi takip edebilirsiniz.

OHAL kapsamında bu sabah tam 2 KHK yürürlüğe girdi. Bu KHK'lar ile birlikte tam 2 bin kişi meslekten ihraç edildi. Herkesin merak ettiği ise meslekten ihraç edilenlerin isim isim tam listesi oldu. Siz de haberimizde yer alan linkten ve fotoğraflardan KHK ihraç edilenlerin isim isim tam listesini bulabilir KHK İle yeni değişen sistemler hakkında detayları bulabilirsiniz. Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname(KHK), Resmi Gazete'de yayımlandı. Yen KHK'larla 2 bin 766 personel ihraç edildi, 115 kişi iade edildi. 17 kurum kapatıldı, Danıştay ve Yargıtay'a yeni üye kadrosu açıldı. KHK'larla şehit çocukları ve kardeşleri ise zorunlu askerlikten istekleri olmadıkça muaf tutuldular. Siz de haberimizden detayları bulabilir ayrıntıları takip edebilirsiniz. Olağanüstü hal ( OHAL) kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname(KHK), Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte tüm detaylarıyla KHK meslekten ihraç edilenlerin tam listesi ev ayrıntıları hakkında detaylar...

2 BİN 756 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

695 sayılı KHK ile 155'i Kara, 155'i Deniz, 327'si Hava Kuvvetleri Komutanlığından olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerinden 637 personel ihraç edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 341 kişi ile ihraç edildi, 18 kişi görevlerine iade edildi. Adalet Başkanlığı'ndan 245 kişi, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 350, Emniyet Genel Müdürlüğünden 61, Sahil Güvenlik Komutanlığından 4, belediyelerden 169 kişi ihraç edildi. Kamudan toplam 2 bin 756 personel ihraç edildi. Daha önce ihraç edilen 115 personel göreve iade edildi.

TSK

KHK ile 155'i Kara, 155'i Deniz, 327'si Hava Kuvvetleri Komutanlığından olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerinden 637 personel ihraç edildi.

JANDARMADAN 360, EMNİYETTEN 61, SAHİL GÜVENLİK'TEN 4 İHRAÇ

Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Jandarma Genel Komutanlığından 360, Emniyet Genel Müdürlüğünden 61, Sahil Güvenlik Komutanlığından 4 personel ihraç edildi.

DİYANET

Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan 695 sayılı KHK ile Diyanet İşleri Başkanlığından 341 kişi ihraç edildi, 18 kişi görevlerine iade edildi.

TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİ

696 sayılı KHK'ya göre taşeron işçiler, on gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı başvurabilecek. KHK ile taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesi, 4 Aralık 2017 itibarıyla çalıştırılmakta olanları kapsayacak. Taşeron işçiler, sürekli işçi kadrosuna geçebilmek için yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava alınacak. Sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak. KHK'ya göre taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçebilmesinde, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak şartı yer alacak.

KHK NEDİR?

Kanun hükmünde kararname (KHK), Bakanlar Kurulunun anayasadan doğrudan doğruya aldığı veya yasama organından yetki devri yoluyla aldığı sınırlı bir yetkiye dayanarak yaptığı, daha sonra yasama organının denetimine tâbi olan ve normlar hiyerarşisinde kanun düzeyinde yer alan bir düzenleyici işlemdir.

Anayasamızda iki çeşit KHK öngörülmüştür. Olağan dönem KHK’leri (m.91) ve olağanüstü hâl ve sıkıyönetim KHK’leri (m.121/3 ve 122/2-3). Biz ilk önce olağan dönem KHK’lerini (A), sonra da olağanüstü hâl ve sıkıyönetim KHK’lerini (B) inceleyeceğiz.

A. OLAĞAN DÖNEM KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERİ

Olağan dönemlerde önce TBMM çıkaracağı bir yetki kanunuyla Bakanlar Kuruluna KHK çıkarma yetkisi vermekte; sonra Bakanlar Kurulunun KHK çıkarmakta ve daha sonra da çıkarılan KHK, TBMM tarafından aynen veya değiştirilerek onaylamakta veya reddedilmektedir.

Olağan dönemlerde çıkarılacak KHK’ler Anayasamızın 91’inci maddesinde düzenlenmiştir. 91’inci maddenin düzenlemesini, yetki, konu, şekil ve denetim gibi unsurlara ayırarak kısaca görelim.

1. Yetki Unsuru

KHK çıkarma yetkisi münhasıran Bakanlar Kuruluna aittir. Yürütmenin başka bir uzvu KHK çıkaramaz. Ancak, Bakanlar Kurulunun da KHK çıkarabilmesi için TBMM tarafından çıkarılan bir yetki kanunuyla yetkilendirilmesi gerekir. Böyle bir yetkilendirme olmadan, Bakanlar Kurulunun olağan dönemlerde kendiliğinden KHK çıkarması mümkün değildir. Anayasamızın 91’inci maddesinin 2’nci fıkrasına göre, yetki kanunu, çıkarılacak KHK’nin, amacını, kapsamını, ilkelerini, kullanma süresini ve süresi içinde birden fazla kararname çıkarılıp çıkarılamayacağını gösterir. O halde yetki kanununda, amaç, kapsam, ilkeler ve süre olmak üzere dört adet unsur belirtilmelidir

Anayasamızın 91’in-ci maddesinde yetki kanununda, yukarıda gördüğümüz dört unsur dışında, belirtilmesi gereken bir unsur veya şart yoktur. Ancak buna rağmen, Anayasa Mahkemesinin 1990 yılında oluşturduğu ve daha sonra da geliştirerek tekrarladığı içtihadına göre, TBMM’-nin Bakanlar Kuruluna KHK çıkarma yetkisini verebilmesinin “ivedilik ”, “zorunluluk” ve “önemlilik” olmak üzere üç adet ek şartı da vardır. Anayasa Mahkemesi bu şartlara uymayan yetki kanunlarını da iptal etmektedir. Kanımızca, TBMM’nin yetki kanunuyla Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilmesi için Anayasa Mahkemesinin şart koştuğu bu “ivedilik”, “zorunluluk” ve “önemlilik” şartları Anayasada yoktur. Bu şartları Anayasa Mahkemesinin kendisi uydurmuştur.

Konu Unsuru

Bakanlar Kurulunun KHK çıkarma yetkisi konu bakımından Anayasamız tarafından sınırlandırılmıştır. Anayasamızın 91’inci maddesinin ilk fıkrasına göre, “sıkıyönetim ve olağanüstü hâller saklı kalmak üzere, Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümünde yer alan siyasî haklar ve ödevler kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez”. Buna göre, örneğin konut dokunulmazlığı, haberleşme, seyahat, din, düşünce, bilim, sanat, basın, dernek, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, mülkiyet gibi temel hak ve özgürlükler KHK ile düzenlenemez. Keza ikinci kısmın dördüncü bölümünde yer alan vatandaşlık, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, parti kurma, partilere girme, kamu hizmetlerine girme, vatan hizmeti, vergi ödevi, dilekçe hakkı gibi temel hak ve özgürlükler ile ödevler de kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez. Buna karşılık bu alanlara girmeyen diğer konular, örneğin, yürütme organının içinde bulunan bakanlıklar, valilikler ve keza sosyal ve ekonomik hak ve hürriyetler KHK ile düzenlenebilir.

Usûl ve Şekil Unsuru

KHK çıkarılmasında uyulacak usûl ve şekil, Bakanlar Kurulunun diğer kararnamelerinde izlenen usûl ve şekilden farksızdır[6]. Kanun hükmünde kararnameler Resmî Gazetede yayımlanır. Anayasanın 91’inci maddesinin altıncı fıkrasına göre, “kanun hükmünde kararnameler, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ancak, kararnamede yürürlük tarihi olarak daha sonraki bir tarih de gösterilebilir”.

Anayasanın 91’inci maddesinin yedinci fıkrasına göre, “kararnameler, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur”. Aynı maddenin sekizinci fıkrasına göre de, “yayımlandıkları gün TBMM’ne sunulmayan kanun hükmünde kararnameler bu tarihte... yürürlükten kalkar”. Bu şekilde kanun hükmünde kararname Resmî Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girmekte, ama aynı gün Meclise sunulmaz ise, yine o gün yürürlükten kalkmaktadır. Anayasaya göre, “kanun hükmünde kararnameler, TBMM komisyonları ve Genel Kurulunda öncelikle ve ivedilikle görüşülür” (m.91/8). Bakanlar Kurulunun bir konuda birden fazla KHK çıkarması hâlinde, TBMM bunları kendi istediği sıraya göre görüşebilecektir. Bakanlar Kurulu, TBMM’ne onay için sunduğu KHK’yi Meclisin kararından önce yürürlükten kaldırabilir veya değiştirebilir.

Anayasanın 91’inci maddesinin son fıkrasına göre, “Türkiye Büyük Millet Meclisince reddedilen kararnameler, bu kararın Resmî Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar”. Uygulamada ret işlemi bir “kanun” şeklinde olduğuna göre, ret kanunları Anayasa Mahkemesinin denetimine tâbidir. Ancak bu tür kanunlar üzerinde Anayasa Mahkemesinin denetimi kaçınılmaz olarak şekil denetiminden ibaret kalacaktır. Kanımızca, KHK’nin TBMM tarafından reddi hâlinde, KHK’nin yürürlükten kaldırmış olduğu kanun hükümleri yeniden ve kendiliğinden uygulanabilir hâle gelmez. Zira, ilga eden kanunu ilga etmek, ilga edilmiş kanuna tekrar hayat vermez (Abrogata lege abrogante non revivescit lex abrogata). Ret kanunu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilirse, reddedilen KHK tekrar yürürlüğe girmez. Aynı sebeple, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği KHK’nin yürürlükten kaldırdığı kanun veya KHK hükümleri kendiliğinden yürürlüğe girmez[7].

TBMM, kanun hükmünde kararname üzerinde ret, kabul veya değiştirerek kabul işlemlerini “parlâmento kararı” şeklinde değil, “kanun” biçiminde yapmaktadır. TBMM kendisine sunulan KHK’yi aynen kabul edebileceği gibi, değiştirerek de kabul edebilir (m.91/son). “Değiştirilerek kabul edilen kararnamelerin değiştirilmiş hükümleri, bu değişikliklerin Resmî Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girer”.

4. Denetim Unsuru

Anayasaya göre KHK’ler, Danıştayın değil, Anayasa Mahkemesinin yargısal denetimine tâbidir. Anayasa Mahkemesi KHK’lerin Anayasaya uygunluğunu hem şekil, hem de esas bakımından denetleyebilir (m.148/1). Keza, Anayasa Mahkemesi KHK’lerin hem Anayasaya, hem de yetki kanununa uygunluğunu inceleyebilir.

Merak ettiğiniz son dakika KHK ihraç edilenler isim isim tam listesini ve detaylarını haberimizde bulabilirsiniz. OHAL kapsamında 24 Aralık Pazar günü iki yeni KHK yayınlandı. Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete'de yayımlandı ve vatandaşlar şimdi merakla KHK İhraç edilenlerin tam listesini ve görevden uzaklaştırılan memurların isim listesini aramaya başladılar. Merak edilen KHK ihraç edilenlerin isim isim tam listesi yayınlandı. Buna göre en çok ihraç dalgası Diyanet İşleri Başkanlığı'nda oldu. Siz de haberimizde yer alan fotoğraflardan isim isim ihraç edilenlerin listesini bulabilir konu hakkında merak ettiklerinizi takip edebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN