Son dakika! Sakarya'da havai fişek fabrikası 6. kez patladı: Ölü ve yaralılar var

Son dakika! Sakarya'da havai fişek fabrikası 6. kez patladı: Ölü ve yaralılar var

Son dakika haberi... Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi, bölgeye çok sayıda sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Korkunç gürültünün ardından vatandaşlar sokağa döküldü. İçişleri Bakanı Soylu ile bölgede inceleme yaptıktan sonra kamera karşısına geçen Sağlık Bakanı Koca 'Şu an hayatını kaybeden 4 vatandaşımız oldu. Hastanelerimize 97 yaralımız nakledildi. 40-45 kişiden şu anda haber alınamıyor' dedi. Aynı fabrikada 13 yılda 6 patlama meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da patlamaya ilişkin 'Sakarya'daki patlama şu anda kontrol altına alınmıştır. Can kaybının daha fazla artmamasını umuyoruz' bilgisini paylaştı. Akşam saatlerinde açıklama yapan Bakan Soylu ise 3 kişinin kayıp olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "7 kişilik bir kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünü de arama tarama çalışmalarına devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İsig’in raporlarına göre, fabrikanın sicili ise hayli kabarık… 2007’den bu yana aralıklarla patlamanın olduğu fabrika sürekli isim değiştirdi: Coşkunlar, Büyük Coşkunlar, Venüs Coşkunlar… Niğde ve Sivas’a taşındığında ise adı Yertaş Patlayıcı Maddeler oldu.

"7 KİŞİLİK BİR KAYBIMIZ VAR"

Bakanlar Fahrettin Koca ve Süleyman Soylu, incelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.Bakan Soylu, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Patlamanın hemen ardından Sayın Valimiz ve sorumlu arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine buraya geldik. Hemen bir durum değerlendirmesi ortaya koyduk. Bu esnada hem arama kurtarma hem de yangını söndürmek için gerekli ekipler bölgeye gönderildi. Çalışma Bakanlığımız orada bulunanların aileleriyle temasta bulundular. Şu anda söndürme çalışması tamamen sona erdi. Bir plan dahilinde hem yangın hem de patlamayla karşı karşıya kalan binalarda arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirilmeye başlandı" ifadelerini kullandı.

"3 KİŞİYİ KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Bakan Soylu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:Toplam 186 kişinin içeride. 186 kişiden hastaneye gittiğini tespit edemediğimiz toplam kişi sayısı 7. Sayın Bakanımız Fahrettin Koca 4 kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti. 3 kişinin akıbetini belirleme çalışmaları devam ediyor. 7 kişilik bir kaybımız var. 4'ü vefat, 3'ünü arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyoruz.

"60 KİŞİNİN TEDAVİLERİ DEVAM EDİYOR"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yaptığı açıklamada, "İncelemelerde bulunmaya devam ediyoruz. Ekiplerimiz sağlık hizmetini erken dönemde hızlı vermeye başladı. Yaralı olarak tedavisine başlanan kişi sayısı 108 oldu. 60 kişinin hastanelerde tedavisi devam ediyor. 3 vatandaşımızla ilgili arama çalışmaları devam ediyor" dedi.

FABRİKADA 110 TON PATLAYICI VARDI

Öte yandan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, patlama sonrası yaptığı açıklamada, fabrikanın deposunda ise 110 ton patlayıcı ve havai fişek olduğunu söyledi.

PATLAMALAR 50 KM UZAKTAN DUYULDU

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı.

FABRİKADAN GERİYE BETON BLOKLAR KALDI

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikası, meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı. Uçak yardımıyla söndürülen yangının ardından fabrika küle döndü. İtfaiye ekiplerinin kontrollerini sürdürdüğü fabrikadan geriye beton bloklarının kaldığı gözlemlendi. Fabrikanın yemekhane kısmı ise patlamanın etkisi ile adeta savaş alanına döndü.

"ÇEVRE İLLERİMİZDEN YARDIM İSTEDİK"

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de "Düzce ve Kocaeli'den yardım istedik" diye konuştu.

Yüce şunları söyledi: "Bugün Hendek ilçemize bağlı bulunan fabrikada 11:15'te bir patlama meydana geldi. Çevre illerimizden yardım istedik. Şu anda patlamalar devam ediyor, yangın devam ediyor. Yukarıdan da yangına müdahale edilmesi için bakanlığımızla iletişime geçtik. Ekipler burada, biz buradayız. Net bilgi vermemiz çok zor şu anda ama yaralılarımız var. Soğutma işlemleri bitsin, yangını söndürelim yaralıların sayıları daha net şekilde ortaya çıkar inşallah."

ACI HABERİ BAKAN KOCA DUYURDU

Acı haberi Twitter'dan duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Sakarya Hendek'te, şehrin uzağındaki havai fişek fabrikasında bir patlama oldu. 2 can kaybımız, 73 yaralımız var" dedi.

Twitter'dan paylaşım yapan Koca "Sakarya Hendek'te, şehrin uzağındaki havai fişek fabrikasında bir patlama oldu. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla süreci yakından takip etmek için birazdan olay yerinde olacağız. 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibimiz olay yerinde. 2 can kaybımız, 73 yaralımız var" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'dan ikinci açıklama da geldi, Sakarya'daki patlamada ölü sayısı 4'e yükseldi.

Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile patlamanın meydana geldiği havai fişek fabrikasında incelemelerde bulundu, daha sonra kameraların karşısına geçti. Burada daha önce benzer şekilde bu büyüklükte olmayan iki patlamanın olduğunu bildiklerini belirten Koca, şöyle devam etti:

"ŞU AN HAYATINI KAYBEDEN 4 VATANDAŞIMIZ OLDU"

"Şu an hayatını kaybeden 4 vatandaşımız oldu, kendilerine Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum. Hastanelerimize 97 yaralımız nakledildi. 97 yaralımızın 16'sı taburcu edildi, 31 yaşındaki bir vatandaşımızın ağır yaralı olarak tedavisi yapılmakta. Bunun dışında durumu ciddi olan herhangi bir yaralımız yok. Olayın ilk anından itibaren iki ambulans helikopterimiz, 84 ambulansımız, 18 UMKE timimiz ve 112 Acil ekibimiz dahil olmak üzere AFAD ekibiyle birlikte olay yerine hızla ulaşıp hizmet etmiş oldular."

"40-45 KİŞİDEN ŞU ANDA HABER ALINAMIYOR"

Koca, çalışan sayısının güvenlik ile birlikte 186 olduğunu dile getirerek, "Şu an 100 kişiye ulaştığımızı biliyoruz. 20 kişinin işe gelmediğini biliyoruz. Diğer kişilerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 15-20 kişinin sahadan erken dönemde ayrıldığını biliyoruz. Onlara da zaten ulaşılmaya çalışılıyor." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Yani 40-45 kişiden şu anda haber alınamıyor." demesi üzerine Bakan Koca, "Evet" dedi.

SOYLU'DAN AÇIKLAMA

Akşam saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Soylu, olayda 4 kişini hayatını kaybettiğini, 3 kişinin de kayıp olduğunu belirtti.

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlama ile ilgili "189 personel içerisinde yaralı sayısı biri ağır olmak üzere 74 ve vefat sayısı da 2" açıklaması yaptı.

Erdoğan şunları kaydetti: "Sakarya Hendek'te bir havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Bu patlama neticesinde 189 personel içinde yaralı sayısı 1'i ağır olmak üzere 74, vefat sayısı da 2. Her türlü tedbir şu an itibarıyla alındı. Gerek AFAD gerek UMKE şu anda koruma altına almış durumdalar. Koruma altına aldıkları alanda söndürme çalışmaları havadan helikopterler ve uçak vasıtasıyla devam ediyor. Yangın helikopteri ve uçağı aktif olarak çalışıyor.

Bu arazi 160 dönüm bir arazi 15 bina var. Yerleşim yerlerine de 3 km mesafede. Bu fabrikadaki bütün personelde civarlardaki mahallelerden. Konuyla ilgili şu anda 3 bakanım orada. İş yeri sahipleriyle de görüşme yaptım, kendileri de olay yerinde çalışmaları sürdürüyorlar. Ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralı kardeşlerimiz de acil şifalar diliyorum."

"PATLAMA KONTROL ALTINA ALINMIŞTIR"

İkinci bir açıklama daha yapan Erdoğan patlamaya ilişkin 'Sakarya'daki patlama şu anda kontrol altına alınmıştır. Can kaybının daha fazla artmamasını umuyoruz' bilgisini paylaştı.

3 BAKAN OLAY YERİNDE

İçişleri Bakanı Sülyeman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zümrüt Zehra Selçuk, patlamaya ilişkin inceleme için Sakarya'da.

Soylu, Koca ve Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla incelemelerde bulunmak üzere havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen Hendek'e hareket etti.

Soylu ile Koca, Sakarya'nın Hendek ilçesinde patlama meydana gelen havai fişek fabrikasının bulunduğu bölgeyi havadan inceledi.

Daha sonra fabrika alanına giden Soylu ve Koca'ya, Bakan Selçuk da eşlik etti. Bakanların patlamanın meydana geldiği fabrika alanındaki incelemeleri devam ediyor.

Yangın söndürme uçağı ve helikopterlerin de destek verdiği ve zaman zaman patlamaların yaşandığı bölgede Sakarya ve çevre illerden gelen itfaiye ekiplerinin, alevleri kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

AFAD: YANGINA MÜDAHALE EDİLİYOR

AFAD, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada "Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Patlamanın nedeni ile ilgili de AFAD'dan "Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır" açıklaması yapıldı.

11 YILDA 6'INCI PATLAMA

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan ve şiddetli bir patlamanın meydana geldiği Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda, geçen yıllarda da 5 büyük patlama yaşandığı ortaya çıktı. Fabrikanın her patlama sonrası süreçte isim ve mekanın değiştirilerek tekrar faaliyete geçtiği kaydedildi.

CHP HEYETİ DE HENDEK'E GİDİYOR

Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında yaşanan patlama nedeniyle tüm işçilere ve Hendek halkına geçmiş olsun dileğinde bulunan CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un gelişmeleri takip etmek üzere bölgeye hareket ettiğini, ayrıca il başkanının da olay yerinde olduğunu söyledi.

Sakarya'daki korkunç patlamanın ardından siyasetçilerden de birçok dayanışma mesajı geldi.

Twitter'dan paylaşım yapan parti liderleri ile temsilcilerin açıklamaları şöyle:

ÇELİK: HAVAİ FİŞEK FABRİKASINDA CANLARIMIZ VAR

CHP lideri Kılıçdaroğlu: Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Dualarımız, can kaybının artmaması için.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek’te patlama olan havai fişek fabrikasında canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamalar sebebiyle tüm bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybı yaşanmaması en büyük temennimiz. İBB olarak tüm ekiplerimizle yardıma ve desteğe hazırız.

ABB Başkanı Mansur Yavaş: Sakarya Hendek’te bulunan havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyor, herhangi bir can kaybının yaşanmamasını temenni ediyorum. Olası bir ihtiyaç halinde mesai arkadaşlarımız yardıma gitmek amacıyla hazırda bulunmaktadır.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu: Bu mübarek günde Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili haberleri endişeyle takip ediyoruz. Yaralılara acil şifa, Sakaryalı hemşehrilerimize geçmiş olsun diliyorum. Allah, emekçilerimizi muhafaza eylesin.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan: Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, itfaiye ve sağlık personelimize kolaylıklar diliyorum.

İşte bölgeden görüntülerler:

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada yaralananlar hastanelere kaldırıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN