Son dakika! Torbadan 'kıdem tırpanı' çıkartılıyor!

Son dakika! Torbadan 'kıdem tırpanı' çıkartılıyor!

Son dakika haberi... AK Parti ve MHP, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in 'kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı gaspı'na yol açacağı gerekçesiyle karşı çıktığı 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için 'esnek çalışma' modeli teklifini geri çekiyor.

Son dakika haberi... AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammed Levent Bülbül, Türk-İş ve Hak-İş Konfederasyonlarının temsilcileriyle Meclis'te bir araya geldi.

Görüşmenin ardından bir değerlendirme yapıldı, Anadolu Ajansı'nın haberine göre TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşmeleri devam eden İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nden, esnek çalışma ile ilgili 33. ve 37. maddelerin çıkarılacağı belirtildi. 

Tekliften çıkarılması öngörülen düzenlemeler şöyle: 

"Belirli süreli iş sözleşmesi, işçinin 25 yaşını doldurmamış veya 50 ve daha yukarı yaşta olma koşulunu sağlaması kaydıyla, mevcut koşullar aranmadan yazılı yapılabilecek.

25 yaşını doldurmamış işçilerle yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi, işçinin 25 yaşını doldurduğu tarihi geçemeyecek. Bu kapsamda bir defada veya yenilenerek yapılan belirli süreli iş sözleşmelerinin toplam süresi iki yılı geçemeyecek.

İşe girdiği tarih itibarıyla 25 yaşından küçük olup, hizmet akdine tabi olarak bir veya birden fazla işverence çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak işverenlerce, prime esas günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ile yüzde 7,5'i işveren; yüzde 5'i sigortalıya ait olmak üzere yüzde 12,5 oranında genel sağlık sigortası primi ödenecek.

Bu madde kapsamında çalışanların genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunlu olacak.

Bu fıkra kapsamına girenler, adlarına ödenen priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aynı kazancın 30 katının yüzde 20'si oranında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödeyebilecek. Ödenen primlere ilişkin süreler sigortalılık süresi sayılacak.

İşe girdiği tarihten önceki son bir yıl içinde prim ödeme gün sayısı 120 günden fazla olanlar ile 25 yaşını dolduran sigortalılar hakkında bu madde hükümleri uygulanmayacak."

SENDİKALAR MECLİS'TE BASTIRDI

BBC'nin haberine göre de AK Parti ve MHP, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in 'kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı gaspı'na yol açacağı gerekçesiyle karşı çıktığı 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için 'esnek çalışma' modeli teklifini geri çekecek.

Kararda, işçi konfederasyonlarının iktidar ve muhalefetle geçen haftadan beri yürüttüğü müzakereler etkili oldu.

AK Parti'nin koronavirüs salgını nedeniyle artan işsizliğe karşı 'istihdam artışı' ve yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle kamu borçlarına yapılandırma gerekçesiyle hazırladığı 51 maddelik yasa teklifinin ilk 20 maddesi geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TARTIŞILAN MADDELER ERDOĞAN'A İLETİLDİ

Teklifin tartışmalı maddeleri bu haftaya bırakıldı. Bu arada sendikalar, iktidar ve muhalefetle görüşerek esnek ve kısmi çalışmaya ile ilgili maddelerin tekliften çıkarılmasını istedi. AK Parti yönetimi, konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a götürdü.

ESNEK ÇALIŞMA HÜKÜMLERİ ÇIKARILACAK

Sendikaların talepleri doğrultusunda, söz konusu düzenlemeden vazgeçilmesi görüşü benimsendi. Son anda bir değişiklik olmazsa, bugün Genel Kurul'da görüşülmesine devam edilmesi beklenen yasa teklifinden, esnek çalışma ile hükümler çıkarılacak.

Buna göre, 25 yaşından küçük, 50 yaşından büyük işçilerin 2 yıl koşulsuz belirli süreli sözleşme ile çalıştırılmasına ilişkin düzenleme teklif metninde olmayacak.

Ayrıca 25 yaşından küçük kişilerin ayda 10 günden az çalışması halinde malullük, yaşlılık, ölüm aylığı için gerekli olan uzun vadeli sigorta kollarından prim yatırılmaması öngören hüküm de teklif metninden çıkarılacak.

"DERDİMİZİ ANLATANA KADAR BAYAĞI BİR HIRPALANDIK"

Bu arada esnek çalışma düzenlemesi ile ilgili AK Parti ve MHP ile konuştuklarını belirten Türk-İş Başkanı Ergün Atalay "Derdimizi anlatana kadar bayağı bir hırpalandık. Sonra sağ olsun Cumhurbaşkanımız 'bu adil değil, doğru değildir' dedi" ifadelerini kullandı.

15 gün önce de esnek çalışmayla ilgili torba yasaya 3 madde konulduğunu ifade eden Atalay, şunları kaydetti: "15 gündür kamuoyuna, siyasi partilerin tamamına, bu konunun doğru olmadığını, işçinin aleyhine olduğunu, kabul edilebilir olmadığını anlatmaya gayret sarf ettik. Sağ olsunlar AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, MHP Grup Başkanvekilleri Levent Bülbül ve Erkan Akçay'dan bu konuyla ilgili randevu istemiştik. Bu düzenlemenin işçilere vereceği zararı anlatmaya gayret sarf ettik."

Türk-İş daha önce de kıdem tazminatı ve esnek çalışma gibi düzenlemeleri içeren torba yasaya karşı sokağa çıkmıştı. 

"İstihdam paketi adı altında kamuoyuna sunulan düzenleme, uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketidir" diyen Türk-İş İl Temsilcisi Nihat Zengin, 25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere 'istihdam kolaylığı sağlayacağı' iddia edilen düzenlemenin aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına neden olacağını belirtmişti.

DİSK DE BUGÜN SOKAĞA ÇIKTI

Öte yandan daha önce kıdem hakkının gasp edilmesine karşı Meclis önünde basın açıklama yapan DİSK, bugün de Türkiye'nin pek çok noktasında eylem yaptı.

01-011.jpg

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Twitter hesabından "Kıdem tazminatımıza sahip çıkmak için bugün saat 12.30'da Beşiktaş'ta buluşuyoruz! #TorbaYasayaHayır Beşiktaş Barbaros Parkı 10 Kasım 2020" çağrısı yapmıştı.

 

KARAR: ŞİMDİ DE KIDEM TIRPANI

KARAR gazetesi, çok tartışılan 'esnek çalışma' modeli tartışmalarını 'Şimdi de kıdem tırpanı' başlığı ile duyurmuştu.

01-010.jpg

Hükümetin 'kıdem tazminatı fonu' oluşturulmasına yönelik çalışmasına kamuoyunda olumsuz eleştiriler yükseldiği bir dönemde 'esnek çalışma' modelinin tartışma yarattığı belirtilmişti.

Söz konusu düzenlemeyle 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için 'belirli süreli iş sözleşmesi' ile 'kısmi çalışma'nın önü açılmış, tasarıya kamuoyunda tepkiler yükselmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN