Sondakika! Bağdadi öldü mü? IŞİD lideri Bağdadi kimdir? Donald Trump'ın tweeti heyecan yarattı!

Sondakika! Bağdadi öldü mü? IŞİD lideri Bağdadi kimdir? Donald Trump'ın tweeti heyecan yarattı!

Bağdadi'nin öldü. Donald Trump attığı tweetin ardından "Bağdadi öldü" açıklaması yaptı. Irak Devlet Televizyonu'nun duyurusuyla iddialar kesinlik kazanmıştı. Irak Devlet Televizyonu Bağdadi'nin öldüğü saldırının görüntüleri olduğunu söyledi. DEAŞ'ın (IŞİD) sözde lideri Ebubekir el Bağdadi İdlib'deki ABD saldırısında öldü. Peki Bağdadi kimdir?

"Bağdadi öldü mü?" sorusu, ABD ordusunun Suriye'de gerçekleştirdiği saldırı sırasında Terör örgütü DEAŞ'ın (IŞİD) sözde lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldüğü iddialarının ardından sıkça araştırılmaya başlandı.

Donald Trump attığı "Önemli bir şey oldu" tweetinden saatler sonra yaptığı açıklamada "Bağdadi öldü" dedi.

BAĞDADİ İDLİB'DE PATLAMADA ÖLDÜ

Associated Press (AP) haber ajansının duyurduğu habere göre, el Bağdadi Suriye'nin İdlib kentindeki saldırı sırasında bir patlamada öldü. Konu hakkında bilgi veren yetkililerin, saldırı hakkında konuşma izni olmadığı için adları açıklanmadı.

DONALD TRUMP TWEET ATTI

ABD Başkanı Donald Trump sabahın erken saatlerinde Twitter hesabından "Az önce çok önemli bir şey oldu." şeklinde paylaşımda bulunmuş ve bu paylaşımı kamuoyunda heyecan yaratmıştı. Trump'ın bu tweeti atma nedeninin Bağdadi'nin ölümü olduğu düşünülüyor.

19-10/27/donald-trump.jpg

TWEETTEN SAATLER SONRA DONALD TRUMP SONDAKİKA AÇIKLAMA YAPTI!

Trump'ın açıklamalarından satır başları:

"DAEŞ'in lideri ve kurucusu El Bağdadi öldü. İntihar yeleğini patlatarak kendisini ve üç çocuğunu öldürdü. ABD yetkilileri ve personelleri çok güzel performans sergiledi. Son anlarını tamamen korku içinde geçirdi.

Yaklaşık iki saat içinde gerçekleştirdik. Bağdadi'nin ölümü ABD'nin sonsuz çabasını gösteriyor. ABD'nin başkomutanı olarak biz halifeliğini yok ettik. Diğer terör örgütleri de her zaman gözetimimiz altında olacaktır.

Bağdadi vahşi bir şiddet yanlısıydı ve vahşet içinde hayatını kaybetti. Bir ürkek olarak, kaçarak hayatını kaybetti. Tüm bunlar da diğer uluslar yardımıyla gerçekleşti. Türkiye'ye, Rusya'ya, Suriye'ye teşekkür etmek istiyorum. Bu çok tehlikeli bir operasyondu.

Geçen akşam ABD için oldukça önemli bir geceydi. Adeta bir köpek gibi hayatını kaybetti ve dünya daha güvenli bir hale geldi."

IRAK DEVLET TELEVİZYONU DA DOĞRULADI

Irak devlet televizyonu DEAŞ'ın sözde lideri Bağdadi'nin öldürüldüğü saldırının havadan görüntülerinin bulunduğunu bildirdi. Irak istihbarat servislerinin Bağdadi'nin yerinin saptanmasına ilişkin yardım ettikleri aktarıldı.

GİZLİ OPERASYON!

Ayrıca Newsweek dergisi, Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın geçen hafta DEAŞ sözde lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin hedef alınacağı çok gizli bir operasyona izin verdiğini ve bu operasyonun gerçekleştirildiğini iddia etti.

Haberde, saldırı sonucuyla ilgili Beyaz Saray'ı bilgilendiren askeri yetkililerin, "Bağdadi'nin öldürüldüğünden büyük oranda emin olduklarını" söyledikleri belirtildi.

19-10/27/bagdadi-3.jpg

EBU BEKİR EL BAĞDADİ KİMDİR?

Ebu Bekir el-Bağdadi 1971'de Irak'ın Samarra şehrinde doğdu. Ebu Bekir el-Bağdadi (Arapça: ??? ??? ????????), kendini halife ilan eden Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün kurucusu ve lideridir. 

Irak Savaşı sırasında El Kaide'de kurucusu olduğu IŞİD'in temellerini attı. Suriye'de iç savaşın çıkması üzerine buraya gelerek pek çok faaliyetler yaptı. 2013'te Nusra Cephesi ile kendi örgütünü birleştirdiğini açıkladı.

29 Haziran 2014'te de halifeliğini ilan etti. Bu durum dünya üzerindeki birçok müslüman ülke tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Öte yandan 4 Ekim 2011'de Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Bağdadi'yi küresel terörist ilan ederek başına 10 milyon dolar ödül koydu.

EĞİTİM DURUMU

Bağdadi üniversite eğitimi için İlahiyat alanını seçti.1996'da Bağdat Üniversitesi'nin İslami Çalışmalar bölümünden mezun oldu.

Daha sonra ise Saddam İslami Çalışmalar Üniversitesi'nde Kuran çalışmaları alanında 1999'da yüksek lisans, 2007'da doktorasını tamamladı.

Bağdadi lisans eğitiminin ardından 2004 yılına kadarki dönemi Bağdat'ın Tobçi mahallesinde, iki eşi ve altı çocuğuyla birlikte geçirdi.

Yerel bir camide mahallenin çocuklarına Kuran okuyordu. Aynı zamanda caminin futbol takımının yıldızıydı.Amcası, mezuniyeti sonrası dönemde Bağdadi'yi, Müslüman Kardeşler hareketine katılmaya ikna etti.

Bağdadi kısa süre içinde, hareket bünyesindeki az sayıdaki, şiddet yanlısı ultra-muhafazakârın cazibesine katıldı ve Selefi cihatçılığı benimsedi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN