Sosyal medya düzenlemesi nedir? AK Parti'nin sosyal medya yasasıyla neler değişecek?

Sosyal medya düzenlemesi nedir? AK Parti'nin sosyal medya yasasıyla neler değişecek?

'Instagram Twitter Facebook Youtube Netflix kapanacak mı?', 'Yeni yasayla sosyal medyada neler değişecek?', 'Sosyal medyada Almanya modeli nedir?' soruları yeniden gündeme geldi. Geçen hafta hükümete yakın birçok Twitter hesabının erişime kısıtlanmasının ardından, eylül ayında sosyal medya kullanımına yönelik düzenleme yapmaya hazırlanan AK Parti, teklifini öne çekerek bu hafta TBMM'ye sunacak. Peki, 'yeni sosyal medya yasa teklifinde neler var?' Detaylar haberimizde...

'Sosyal medya düzenlemesi nedir?', 'Instagram Twitter Facebook Youtube Netflix kapanıyor mu?', 'Sosyal medyada Almanya modeli nedir?, 'Yeni sosyal medya yasa teklifinde neler var?', 'AK Parti'nin sosyal medya düzenlemesi neleri kapsıyor?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. AK Parti, 11 maddelik sosyal medya düzenlemesine ilişkin teklifini bu hafta meclise sunacağını açıkladı. Hazırlanan teklifte Almanya'daki düzenleme model olarak alınıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan yasa teklifinin, meclis tatile girmeden yasalaşması planlanıyor. MHP'ye de gönderilen teklifin, salı günü de muhalefet partilerine iletileceği öğrenildi. İşte detaylar...

YENİ SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİYLE NELER DEĞİŞECEK?

AK Parti Meclis Grubu'nun hazırladığı teklife göre Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları da Türkiye'de temsilci bulunduracak.

Meclis başkanlığına da sunulacak teklifle yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95'e kadar daraltılacak. Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındırmak zorunda olacak.

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler ile erişim engelleme veya içerik çıkarılması kararlarının uygulanmasına ilişkin rapor bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere para cezası verilebilecek.

SOSYAL AĞLARA PARA CEZASI VERİLEBİLECEK

Kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilecek ve bu başvurulara belirlenen saat içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmek zorunda olunacak.

Başvuruları yanıtsız bırakan ağ sağlayıcılara para cezası verilebilecek. Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek, bildirime rağmen belli bir saat içinde gereğini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların karşılanmasından sorumlu olacak.

SOSYAL MEDYADA ALMANYA MODELİ NEDİR?

Düzenleme taslağı hazırlanırken, Almanya'da 2017'den bu yana yürürlükte olan uygulamaların temel alındığı da ifade ediliyor. Almanya'nın sosyal medya alanında düzenlemelere gitmesinin arkasında, yükselen aşırı sağcı ve göçmen karşıtı hareket yatıyor.

Özellikle son yıllarda, aşırı sağcı grupların sosyal medya üzerinden yalan haberler yaymaları, ölüm tehditlerinde bulunmaları, terör saldırıları öncesinde sosyal medya üzerinden mesajlar vermeleri ve bu platformlar üzerinden örgütlenmeleri nedeniyle harekete geçen Merkel hükümeti, yeni düzenlemelerle bunları engellemeyi amaçlıyor.

Merkel hükümeti ilk olarak 2017 yılında çıkardığı ve kısa adı NetzDG olan yasayla, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanıcıların yayınladıkları içerik konusunda sorumlu hale getirdi.

"Sosyal Ağlarda Yasaların Uygulanmasının İlerletilmesi Kanunu", Batılı demokrasilerde, bu alandaki en kapsamlı ilk hukuki düzenlemelerden biri olarak görülüyor.

Yasa, sosyal ağlarda nefret söylemi, sahte haberler, hakaretler, tehditler, insanları suça veya şiddete teşvik eden yasadışı içeriklerle mücadeleyi hedefliyor.

ALMANYA MODELİNİN DETAYLARI

Yasayla birlikte, Almanya'dan erişilebilen tüm sosyal ağlara, kullanıcıların bu tarz içerikleri şikayet edebilecekleri bir sistem kurmaları zorunluluğu getirildi.

Şikayete konu olan içeriklerin yasaları ihlal edip etmediğini incelemekle yükümlü olan sosyal ağların, ihlal tespit etmeleri durumunda bu içeriği 24 saat içinde silmeleri ya da erişime kapatmaları gerekiyor.

NetzDG uyarınca sosyal medya platformlarının, mahkeme kararı olması halinde, suç teşkil eden paylaşım yapan kişi hakkındaki bilgileri, kişisel hakları ihlal edilmiş olan şikayetçiye iletmelerinin de yolu açıldı.

Yasal düzenlemelere göre, Almanya'da en az 2 milyon kullanıcısı olan sosyal medya platformlarının, kullanıcıların hukuka aykırı içerikler hakkındaki şikayetleriyle ilgili ne yaptıkları konusunda altı ayda bir Almanca rapor hazırlamaları, bunu internet sayfalarında yayımlamaları, Alman makamlarına da iletmeleri gerekiyor.

SOSYAL MEDYAYA SANSÜR ENDİŞESİ

Öte yandan söz konusu düzenlemenin sosyal medyada sansüre yol açmasından endişe ediliyor. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, planlanan sosyal medya düzenlemesi ile ilgili olarak internet özgürlüğünün olumsuz etkileneceğine dikkat çekti.

Akdeniz, "Eğer sosyal medya ağları Türkiye'de ofis açarlarsa Türk yargısının bir uzun kolu olarak bir parçası haline gelecekler ve şu anda uygulamadıkları bütün erişime engelleme kararlarını uygulamak durumunda kalacaklar" diye konuştu.

İfade Özgürlüğü Derneği'nin Türkiye'de internetteki kısıtlamaları değerlendirdiği yıllık Engelli Web raporuna göre, Türkiye'de 2019 yılı sonu itibarıyla 130 bin URL adresi, 7 bin Twitter hesabı, 40 bin tweet, 10 bin YouTube videosu ve 6 bin 200 Facebook içeriğine erişimin engellendi.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ NASIL GÜNDEME GELDİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz başında sekizinci torunu Hamza Salih'in doğumu sonrasında kızı Esra Albayrak ve damadı Berat Albayrak'ı hedef alan sosyal medya yorumlarına tepki göstererek sosyal medya mecralarının "kontrol edilmesini" istediklerini söylemişti.

Erdoğan, "Bu düzenlemenin süratle hazırlanması ve yürürlüğe sokulması çağrısında bulunuyorum. Yasama dönemi bitmeden tamamen bu meseleyi halledeceğimizi umuyorum" demişti.

NETFLIX, TÜRKİYE'DEN ÇEKİLİYORMU?

AK PARTİLİ MAHİR ÜNAL'DAN 'AŞK101'E SANSÜR' İTİRAFI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN NETFLIX'İ KAPATMA SİNYALİ

NETFLIX DİZİSİ AŞK1010'E SOSYAL MEDYADAN GELEN TEPKİLER

ÜRKÜTÜCÜ WAYFAIR İDDİALARI DOĞRU MU?

SOSYAL MEDYANIN KAPATILACAĞI HABERLERİNE GELEN TEPKİLER

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN