MHK Başkanı Çelik'in istifasının perde arkası: "Yeniçeri ağalığı, hiyerarşik baskı..."

MHK Başkanı Çelik'in istifasının perde arkası: "Yeniçeri ağalığı, hiyerarşik baskı..."

Süper Lig'in ilk haftasından bu yana yaşanan hakem hataları 'yabancı hakem' tartışmalarını doğururken VAR kayıtlarının açıklanmasının etkisi yaklaşık bir aydır devam ediyor. Karar yazarı Veysel Taşkın, dün kaleme aldığı yazıda Türk hakemliği hakkında 'Yeniçeri ağalığı' benzetmesini yaparken MHK Başkanı Sabri Çelik, bugün görevinden istifa ettiğini açıkladı. TFF'nin yeni MHK Başkanını pazartesi günü resmi olarak açıklaması bekleniyor.

Spor Toto Süper Lig 15. haftasında oynanan Gaziantep-Beşiktaş ve 16. haftasında oynanan Sivasspor-Galatasaray karşılaşmalarındaki hakem hataları ve VAR kayıtları, üstünden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen konuşulmaya devam ederken TFF ve MHK'da sıcak saatler yaşanıyor.

KARAR yazarı Veysel Taşkın dün kaleme aldığı yazıda Türk futbolundaki hakemliğin 'Yeniçeri ağalığını' andırdığını vurgularken Süper Lig'in ilk haftasından bu yana yaşanan hakem hataları 'yabancı hakem' tartışmalarını gündeme getirdi.

ÇELİK İSTİFA ETTİ

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bugün öğle saatlerinde Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Sabri Çelik ile bir araya gelerek Çelik'in istifasını istedi.

YENİ BAŞKAN BELLİ OLDU

Geçtiğimiz yaz göreve gelen MHK Başkanı Çelik, TFF Başkanı Büyükekşi'nin talebi sonrasında istifasını verdi. MHK Başkanı Sabri Çelik'in istifası üzerine vakit kaybetmeden harekete geçen, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, birçok adayla görüştü. TFF, bu adaylar arasında Türk futbol tarihinin ilk kadın futbol antrenörü ve ilk kadın futbol hakemi olarak tarihe geçen ve bir süredir ise yayıncı kuruluş beIN Sports ekranlarında yorumculuk yapan Lale Orta ile anlaşma sağladı.

Lale Orta'nın geçici olan bu görevi kabul ettiği öğrenildi. Yapılan toplantıda MHK yönetimi de masaya yatırıldı. Eski MHK yönetiminden de bazı isimlerin yer alacağı Merkez Hakem Kurulu'nda yeni isimler üstünde mutabakata varıldığı zaman TFF’nin Lale Orta ve yeni MHK üyelerini resmen açıklaması bekleniyor.

FIFA kokartlı ilk Türk kadın hakem Lale Orta'dan kadın futboluna övgü

Yeni MHK’nın görevi Haziran ayındaki genel kurula kadar geçerli olacak. Öte yandan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, başka adaylarla da görüşme yaptı. Ancak en detaylı şekilde görüşülen isim Lale Orta oldu. FIFA kokartlı eski hakem Lale Orta'nın pazartesi gününden itibaren göreve başlaması bekleniyor.

'HİYERARŞİK BASKI'

Karar yazarı Veysel Taşkın dün 'Onurlu ve namuslu hakemlere çağrı' başlıklı yazısında Türk futbolundaki 'hakem sorununa' dikkat çekerek MHK yönetiminin istifa etmesi gerektiğini dile getirmişti.

Türk futbolunda hakemler konusundaki skandallara dikkat çeken Taşkın, Sivasspor- Galatasaray karşılaşmasında ev sahibi takımın attığı golün 'hiyerarşik baskı' nedeniyle iptal edildiğini vurgularken Türk futbolundaki hakemliğin 'Yeniçeri ağalığını' andırdığını vurgulamıştı.

Taşkın yazısında şu ifadelere yer vermişti:

"Geçen haftalarda öteden beri hep konuşulan ve artık bıktıran hakem güvensizliği, adeta kanalizasyon misali patlayıverdi. Çok uzun zamandır ligimizde görev yapan “tecrübeli” bir hakem Sivasspor Galatasaray maçında VAR hakemi olarak görev yapıyordu. Maç içerisinde durum 0-1 iken, Sivasspor’un çizgiyi geçen topu sonucu orta hakem VAR a çağırıldı ve tam beş buçuk dakika orada bekledi. Ve dönüşünde, Sivasspor teknik direktörü Rıza Çalımbay’ın ne olduğunu bugün hala bilmediğini söylediği ve gerçekten tam anlaşılamayan bir gerekçe ile Sivasspor’un nizami golünü iptal etti. Galatasaray maçı 2-1 kazandı.

Birkaç gün sonra hakemi tayin eden ve normalde hakeme kamuoyunca “güvenilmesi gerekliliğini” deklere eden TFF, o beş buçuk dakikanın VAR kayıtlarını kamuoyuna açıkladı. Ligde tam 17 yıldır görev yapmış olan “TECRÜBELİ HAKEM” orta hakemi hiçbir somut bulgusu olmadan “BURADA OFSAYTIMSI BİRŞEYLER OLABİLİR“ diye VAR a çağırmış, tam beş buçuk dakika ileri- geri oynatarak “şu oyuncuya bak, şuna da bak vs. gibi cümlelerle kafa karıştırarak ve hakemin üzerinde hiyerarşik baskı da kurarak nizami golü iptal ettirmişti. Ve bunu TFF kurumu yayınlıyordu.

Bu durum çok daha tuhaftı zira VAR kayıtları yayınlanamazdı, UEFA izin vermezdi. TFF neden bunu yapmıştı, yoksa yapmaya mecbur mu kalmıştı?

Yoksa, yoksa hakemlere sözde mi geçmiyordu?

Hakemleri, onlara görev veren TFF de mi kontrol edemiyordu?

85 milyonun canlı yayında izlediği maçta bu vıcık vıcık gol iptalini gerçekleştiren” tecrübeli hakem” bu cesareti ve bu cüreti nereden alıyordu?

Bu tecrübeli arkadaş “tecrübeli” olarak bilinmekte olduğundan “hakem tecrübesi” neme nem bir şeydi?
VAR varken böyle oluyorsa VAR yokken acaba neler oluyordu?

Kaç takım ileri, kaç takım geri gönderiliyordu?

Hangi takım şampiyon yapılıyor ya da küme düşürülüyordu?

Bu “tecrübeli hakemler” kaç kişiydi?

Bu “tecrübeli hakemler” TFF yi ciddiye almıyorlarsa kimden talimat alıyorlardı?

Bu “tecrübeli hakemlerin “asıl amacı neydi?

Bu” tecrübeli hakemler” hakemlik gibi hak- hukuk gerektiren bir göreve nasıl geliyordu ya da getiriliyordu?

Geçen sezon hakemlikten kovulan ve tuhaf bir şekilde Tahkim Kurulu kararı ile geri dönen ve önce MHK, arkasından da TFF'nin istifasına sebep olan 13 hakem bu “tecrübeli arkadaş”
kategorisinde miydi?

Onlar şu an görev yaparken bu “tecrübelerinden” ne kadar ve nasıl yararlanıyordu?

Diğer maçlardaki VAR kayıtları da böyle miydi yoksa daha mı vahimdi?

TFF mecbur kaldığı düşünülebilecek bu ifşa ile aslında ne demeye çalışmıştı?

Bunu neden apaçık deklere edemiyordu?

Vs,vs.

Bu sorular Sayfalar dolusu olarak daha da çoğaltılıp sorulabilirdi…

ONURLU HAKMELERE ÇAĞRI

Marka değeri bir yana, bu ülkede güvenilmeyen her kurum ve olumlu her çaba onurlu, vatansever, çalışkan, güvenilir ve en önemlisi dürüst insanların omuzlarında yükselecektir. Hakemlik dahil.

Kişiliksiz, korkak, güvenilmez ve menfaatleri gereği her kaba giren bazı “tecrübeli” arkadaşların Türk futboluna, marka değerine ne kadar zarar verebildiğini ve nerede ise tüketmek üzere olduğunu yukarıda vurgulamaya çalıştık.

Şüphesiz onurlu ve dürüst hakemlerimiz mevcut. Bu dürüst arkadaşların klik ya da oluşumları ve hatta
bazı absürt hiyerarşileri bir yana bırakarak sendikalaşması, bir araya gelmesi ve organize olmasının zamanı geldi de geçiyor.

Herkes birbirini tanıyor.

Herkes birbirini biliyor.

Yeniçeri ağalığını andıran bu bozuk müessese artık güven ver-mi-yor. Dürüst hakemler bir araya gelmeli ve kendi otokontrollerini sağlayabilmeliler. Tertemiz bir sayfa açmalılar. Haksızlığa uğradıklarında “maçlara çıkmama” hakkına sahip olmalı ve kullanabilmeliler.

Dernek, sendika, oluşum adı her neyse…

Ama gücünü güvenilirlikten, adaletten ve haktan alan…

Yoksa tecrübeli hakem ağası arkadaşlar ileri geri ofsaytımsılarla Türk futbolunu bitirmeye, Süper lig oyuncularının dahi işsiz kalabileceği bir iflasa doğru sürüklemeye hızla devam
edeceklerdir. Eskilerin tabiri ile “zulmetmeye ahali kalmayacak”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN