Suriyeli Muhammet: Haleplilerin kaderini değiştirmek için çalışacağım

Suriyeli Muhammet: Haleplilerin kaderini değiştirmek için çalışacağım

Trakya Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler okuyan Suriyeli Muhammet el-Hüseyin, tek hayalinin savaşın bittiğini görmek olduğunu söyledi.

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğrenim gören Muhammet el-Hüseyin, doğup büyüdüğü Halep'e, Beşşar Esed rejimi ve rejim yanlısı yabancı terörist gruplarca yapılan saldırılardan büyük üzüntü duyuyor.

Derslerinde başarılı olan Hüseyin, lisans eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine dönerek Halep'in bugünkü durumunun değişmesi için çalışacağı günleri hayal ediyor. Hüseyin, Edirne İlim Yayma Cemiyeti Özel Kemal Unakıtan Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu'ndaki çalışma odasında gözünü kitaplarından ve haberlerden bir dakika bile ayırmıyor.

YAŞADIĞIMIZ COĞRAFYA GÖÇMENLERİN COĞRAFYASI

Türkiye'ye 60 kilometre mesafede, Emevi Camisi, kalesi ve suruyla yaklaşık 4 bin yıllık kültürel ve tarihi mirasa sahip Halep'in bugünkü durumunu acı çekerek izleyen Hüseyin, ailesinin de saldırılar nedeniyle yakın zamanda Türkiye'ye gelerek Kahramanmaraş'a yerleştiğini söyledi Osmanlı Devleti'nden bu yana Türkiye'nin sığınmacılara kucak açtığını belirten Hüseyin, "Türkiye mazlumlara sahip çıkıyor. Sadece Suriyeliler yok burada, Iraklılar, Afganlar, Balkan göçmenleri ve sayabileceğimiz birçok mazlum, göçmen yaşıyor. Yaşadığımız coğrafyada tarih boyunca göçmenler hep yer almış." diye konuştu.

Totaliter rejime karşı özgürlük isteyen Suriye ve Halep'teki insanların üzerine uçaklarla bombalar yağdırıldığını anlatan Hüseyin, şunları kaydetti: "Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden, silahsız, masum herkesi öldürüyorlar. Halep'teki saldırılarda yaralanan ve hayatını kaybeden tanıdıklarım, yakınlarım var. Burada her gün sabah uyandığımda 'Acaba ne oluyor' diye, haberleri canım acıyarak takip ediyorum. Ajanslara, televizyonlara ve internete sürekli bakıyorum. Doğup büyüdüğüm toprakları yıkıp, yaktılar. Halep, tarihi açıdan da çok önemli bir şehir. Osmanlı Devleti için vazgeçilmez şehirler arasında yer almıştır. Akdeniz'den Irak'a kadar ticaret yolu açısından değerlendiriliyordu. Savaş nedeniyle oradaki eserlere zarar veriyorlar. Uçakların bombardımanı nedeniyle Halep Kalesi yıkıldı, Emevi Camisi büyük zarar gördü. Halep'te insanlık dramı yaşanıyor. İnsan haklarından söz eden Avrupa ülkeleri, Suriyelilere yardım etmiyor. Sadece Türkiye her zaman Suriye'deki halkın ve mazlumların yanında duruyor."

CX

Halep'teki arkadaşlarıyla da arada konuştuğunu dile getiren Hüseyin, "Terörist grupların saldırıları nedeniyle çok sayıda yaralı var. Türkiye'den Allah razı olsun. Halep halkına ve yaralılara sağlık hizmeti sunuyor, yardımlarda bulunuyor. Savaşın ortasından gelen Halepliler, Türkiye'de tedavi ediliyor. Bugünleri, bu vefayı unutmamalıyız, unutmayız." diye konuştu.

TEK HAYALİM SAVAŞIN BİTMESİ

Ticaretin ve ilmin başkenti Halep'te tarih boyunca çok sayıda alim yetiştiğini vurgulayan Hüseyin, çocukluğundan beri insanlığa faydalı, tanınan bir ilim adamı olmayı hayal ettiğini bildirdi. Savaşın bir gün biteceğine işaret eden Hüseyin, "Yöneticilerimiz keşke bizi bu duruma, bu hale düşürmeseydi." dedi.

Hüseyin, "İki yıldır Trakya Üniversitesinde eğitim alıyorum. Okulum bittikten sonra ülkem için, doğup büyüdüğüm şehrin eski günlerine dönmesi için çalışacağım. Halep'in, Haleplilerin acı kaderini değiştirmek için çalışmalar yapacağım. Suriye halkı bunları hakketmiyor, insanlık bunları hakketmiyor. Bu acı günlerimizde yanımızda oldukları için Türkiye ve Türkiye'deki yöneticilerden Allah razı olsun." şeklinde konuştu.

EDİRNE/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN