Suriye'ye kaçırıldılar... Filipinli kadın işçilerin şiddet ve istismara uğradığı iddia edildi

Suriye'ye kaçırıldılar... Filipinli kadın işçilerin şiddet ve istismara uğradığı iddia edildi

Çalışmak için Birleşik Arap Emirlikleri'ne gelen Filipinli kadın işçilerin, buradan zorla götürüldükleri Suriye'de şiddet ve cinsel istismara maruz kaldığı iddia edildi.

Filipinler'den çalışmak için Dubai'ye giden, ardından kaçırıldıkları Suriye'de şiddet ve istismara uğrayan kadın işçilerden 17'sine ulaşıldığı ileri sürüldü.

Washington Post'un haberine göre, BAE'ye 30 günlük turist vizesiyle giren işçilerin, işçi alma ajanslarınca vize süreleri bitene kadar alıkonulduğu ve bu süreçte söz konusu ajansların, Filipinli kadınları Suriye'de çalışmaları için ikna etmek istediği iddia edildi.

MAAŞ VAADİNDE BULUNDUKLARI ÖNE SÜRÜLDÜ

Haberde, Suriye'nin güvenli bir yer olduğunu ve ülkede iç savaşın sona erdiğini savunan ajans çalışanlarının, Filipinli işçilere "Suriye'de aylık 500 dolar gibi yüksek bir maaş alacakları, haftanın bir günü de tatil yapacakları" vaadinde bulunduğu öne sürüldü. 

SURİYE'YE GİTMEK İSTEMEYENLERE ŞİDDET VE ÖLÜM TEHDİDİ

İşçilerden Suriye'ye gitmek istemeyenlerin şiddete maruz kaldığı ve zorla bu ülkeye götürüldüğü iddia edilen haberde, Suriye'de hizmetçi olarak çalışan işçilere aileleriyle görüşmeleri için izin verilmediği ve ücretlerinin de ödenmediği savunuldu. 

Haberde, günde 18 saate kadar çalışmaya zorlanan işçilerin "rutin şekilde" istismara maruz kaldığı ileri sürüldü. 

İşçilerden 33 yaşındaki Josephine Tawaging, Dubai Havalimanına 2019'da gittiğini ve Şam'a gönderilmemek için yalvardığını anlattı. 

Bir başka işçi de şirket çalışanlarınca "Eğer gitmezsen seni öldürürüz." şeklinde tehdit edildiğini aktararak halen Suriye'den ayrılamadığını söyledi.

Gazeteye konuşan bir başka Filipinli de işçilerin toplu halde kaldığını, 8-10 bin dolar ödeme yapan müşterilere, sergilendiklerini savunarak, "Bir kadın olarak kendimi çok kötü hissediyordum çünkü tek sıra halinde ayakta duruyorduk ve işverenler de istediklerini seçiyordu." ifadesini kullandı. 

BUGÜNE KADAR 35 KADIN SIĞINMA TALEP ETTİ

İşçilerden bazıları, Suriye'de zorla çalıştırıldıkları yerden kaçarak, Filipinlerin Şam Büyükelçiliğine sığındı.

Elçiliğe bugüne kadar sığınan kadınların sayısı da 35'e ulaştı. Bu kadınlardan 32 yaşındaki Flordeliza Arejola, "İşverenim beni tokatladı ve kafamı duvara vurdu. Kaçtım çünkü 9 aydır ücretimi vermedi." dedi.

Şam'da işçilerin "alıkonulması ve satılmasında" sorumluluğu bulunduğu iddia edilen Nobalaa Alsham şirketinin avukatı Ramdan Mohammed, "işçilerin kaçırıldığı ve şiddet gördükleri" haberlerini yalanlayarak, işçilere işverenlerince iyi davranıldığını, ücretlerinin düzenli şekilde ödendiğini, aileleriyle de görüşme izni verildiğini savundu. 

FİLİPİNLER SURİYE İLE MÜZAKERE YÜRÜTÜYOR

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "iddiaların ciddiye alındığını, olayı soruşturmak için bir insan hakları avukatının görevlendirildiğini" bildirdi.

Suriye'ye kaçırılan ve yasa dışı şekilde cezalandırılan Filipinli işçilere yasal desteğin verildiği vurgulanan açıklamada, Suriye hükümetiyle vize ücretleri, oturum vizesi cezaları, sosyal güvenlik ve mahkeme ücretlerinin ödenmesi noktasında müzakerelerin yürütüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, işçilerden 3'ünün Aralık 2020'de Filipinler'e gönderildiği, 12'sinin de bu ay gönderileceği bilgisi paylaşılarak, işçilerin aileleriyle iletişim kurabildiği kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN