AB'den Apple'a yeni soruşturma

AB'den Apple'a yeni soruşturma

Avrupa Birliği, Apple'ı App Store uygulamalarıyla teknoloji kurallarını ihlal etmekle suçlayarak yeni bir soruşturma başlattı. AB Komisyonu, Apple'ın uygulama geliştiricilerini alternatif ve daha uygun fiyatlı satın alma seçenekleri konusunda bilgilendirme ve yönlendirme konusunda yetersiz kaldığını belirtti.

Avrupa Birliği (AB), teknoloji şirketi Apple'ı App Store uygulamalarıyla Birlik teknoloji kurallarını ihlal etmekle suçlayarak yeni bir soruşturma başlattı.

Avrupa Birliği Komisyonu, Apple'a yönelik App Store kurallarının uygulama geliştiricilerini engellediği gerekçesiyle Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında açılan soruşturmaya ilişkin resmi bildirimin yapıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, App Store aracılığıyla uygulamalarını dağıtan geliştiricilerin, AB yasaları gereği, müşterilerini ücretsiz olarak alternatif ve daha uygun fiyatlı satın alma seçenekleri hakkında bilgilendirebilmesi ve bu tekliflere yönlendirebilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Apple'ın bu konuda yetersiz kaldığı ve App Store'un yönlendirme kuralları da dahil olmak üzere, geliştiricilerle olan ilişkisini düzenleyen şartlarının AB kriterlerine uymadığı vurgulandı.

Ayrıca, Apple'a temel teknoloji ücreti ve üçüncü taraf uygulama geliştiricileri ile uygulama mağazaları için getirdiği yeni sözleşme gereklilikleri nedeniyle AB Komisyonunun yeni bir soruşturma başlattığı belirtildi.

THİERRY BRETON'UN AÇIKLAMALARI

AB Komisyonunun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Apple'ın yeni sloganı 'farklı davran' olmalı." ifadesini kullandı. Breton, "Apple uzun süredir yenilikçi şirketleri engelliyor ve tüketicilere yeni fırsatlar ve seçenekler sunmuyor." değerlendirmesinde bulunarak, AppStore ve iOS'un DMA ile uyumlu hale gelmesi için ek adımlar attıklarını ifade etti.

AB teknoloji kuralları kapsamında Apple gibi büyük şirketler ve dijital platformlar daha katı kurallara tabi tutuluyor. AB dijital yasalarını ihlal eden firmalara küresel cirolarının yüzde 10'una varacak seviyede para cezası uygulanabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN