Aralarında Elon Musk da var: Yüzlerce uzmandan ‘yapay zekaya ara verin’ çağrısı

Aralarında Elon Musk da var: Yüzlerce uzmandan ‘yapay zekaya ara verin’ çağrısı

Önde gelen yüzlerce isim, ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerinin oluşturulmasına en az altı ay süreyle ara verilmesi çağrısında bulundu. Çağrının arkasında Elon Musk’tan Sapiens kitabının yazarı Harari’ye kadar birçok isim bulunurken, “Güçlü yapay zeka sistemleri, yalnızca bunların etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmeli” ifadelerinde bulunuldu.

Kar amacı gütmeyen Future of Life Institute’un sitesinde yayınlanan açık mektubu binden fazla kişinin imzalarken, uzmanlar ChatGPT gibi ileri yapay zeka robotlarının geliştirilmesine ara verilmesini talep etti.

İnsanlarla rekabet eden yapay zeka sistemlerinin ekonomik ve siyasi aksamalar açısından topluma ve medeniyete yönelik risklerin açıklandığı mektupta, “Güçlü yapay zeka sistemleri, yalnızca bunların etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmeli” şeklinde kaydedildi. Ayrıca, yapay zeka geliştiricilerinin denetim için politikacılarla ve düzenleyici kurumlarla çalışması çağrısında bulunuldu.

‘HÜKÜMETLER DEVREYE GİRMELİ’

Mektubu imzalayanlar arasında, araçlarında yapay zekadan faydalanan Tesla’nın CEO’su Elon Musk, Stability AI CEO’su Emad Mostaque, Alphabet’in DeepMind birimindeki araştırmacılar ve önde gelen yapay zeka geliştiricileri Yoshua Bengio ve Stuart Russell bulunuyor.

Mektupta ayrıca, güçlü yapay zeka modelleri üzerindeki çalışmalarını gönüllü olarak durdurmazlarsa "hükümetler devreye girmeli" deniliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN