ChatGPT'ye şartlı yeşil ışık: Kaynak gösterildiği sürece makalelerde kullanılabilir

ChatGPT'ye şartlı yeşil ışık: Kaynak gösterildiği sürece makalelerde kullanılabilir

Uluslararası Bakalorya (UB) programına katılan öğrenciler, kaynak gösterdikleri sürece akademik dünyada tartışma konusu olan sohbet robotu ChatGPT'yi kullanabilecek.

Avrupa'da popüler olan bir yeterlilik kurumu olan UB'de Değerlendirme İlkeleri ve Uygulama Başkanı Matthew Glanville, öğrencilerin yapay zeka tarafından üretilen içerikten alıntı yapmalarına izin verileceğini söyledi.

Birçok kişi, OpenAI tarafınan geliştirilen ChatGPT'nin eğitim sektöründe artan etkisinden endişe duyduğunu dile getirdi. Business Insider'da yer alan bir habere göre, para karşılığında ödev yapan iki isim, ChatGPT'den sonra kendilerine olan rağbetin "önemli ölçüde düştüğünü" söyledi.

'SOHBET ROBOTU BİR FIRSAT OLARAK GÖRÜLMELİ'

Yapay zekanın makale yazımına derinden meydan okuduğunu söyleyen UB yetkilisi, bu teknolojinin "gelecekte çok daha az öneme sahip olacağına hiç şüphe yok" dedi. Glanville, eğitim kurumların ChatGPT'yi "olağanüstü bir fırsat" olarak görmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bazı okullar ve üniversiteler, intihal ve yanlış bilgilendirme konusundaki endişeleri gerekçe göstererek ChatGPT kullanımını yasaklamak için çoktan harekete geçti. ABD'deki bazı okullarda, makale yazmaktan program kodlamaya kadar geniş yelpazeye sahip yetenekleri olan sohbet robotuna erişim engelli getirildi. Ocak ayının ilk günlerinde New York City Eğitim Bakanlığı, ChatGPT'nin okul ağlarında erişimini yasaklamıştı.

Diğer yandan Uluslararası Bakalorya yetkilileri, öğrencilerin yapay zekayı etik bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmak için okullarla birlikte çalışacağını söyledi. Ancak Glanville, yapay zeka tarafından üretilen içeriğin orijinal çalışma olarak göstermeye çalışmanın intihal kapsamına girdiğini söyledi.

The Times of London'a konuşan Glanville, "ChatGPT kullanmak ile orijinal çalışma arasındaki net çizgi, diğer insanlardan veya internetten alınan fikirleri kullanmakla tamamen aynı. Başka bir kaynaktan uyarlanan herhangi bir alıntı veya materyalde olduğu gibi, metnin içinde ve kaynakçada uygun şekilde atıfta bulunulmalıdır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN