Araştırmacılar koyun sürülerini inceledi: Sürü belirli bir süre sonra liderini değiştiriyor

Araştırmacılar koyun sürülerini inceledi: Sürü belirli bir süre sonra liderini değiştiriyor

Fransa'da yapılan bir araştırmada sürü psikolojisi mercek altına alındı. Yapılan araştırmada koyun sürülerinin ortak akla ulaşıp liderlerini değiştirmeyi tercih edebildikleri ortaya çıktı. Araştırmada, liderlerin koyunları yalnızca belli bir süreyle yönetirken, söz konusu sürenin sonucunda liderlik konumunu bir başka koyuna devrettiği belirlendi. Araştırmacılar bu değişimle ilgili "Her toplu hareket aşaması geçici bir lidere sahiptir" ifadelerini kaydetti.

Hayvanların bir grup içerisinde takındığı kolektif davranışlarına yönelik yapılan yeni bir araştırmada; sürü psikolojisini mercek altına alınırken, koyun sürülerinin ortak akla ulaşıp liderlerini değiştirmeyi tercih edebildiklerini ortaya çıkarıldı.

Sputnik'te yer alan habere göre; Fransa'daki Côte d'Azur, Toulouse ve CY Cergy Paris Üniversitelerinden Luis Gómez-Nava, Richard Bon ve Fernando Peruani isimli araştırmacılar, koyun sürülerinin kollektif davranışlarını incelemek için fizik teorisini kullandı. Elde ettikleri bulguları Nature isimli bilim dergisinde yayınlayan araştırmacılar, sürüdeki koyunlar arasında liderlik ve üyelik rollerinin değişmesinin, bir tür 'kolektif zekaya' ulaşıldığını gösterdi.

sheep-herd.jpg

Phys.org'a konuşan Peruani, "Çoğu toplu yaşayan hayvan sisteminde, toplu hareket sürekli bir süreç değildir ve bölümler halinde meydana gelir. Toplu hareket aşamaları dinlenmek veya beslenmek gibi sebeplerle kesintiye uğrar" dedi.

Deneysel ve teorik olanlar da dahil olmak üzere toplu hareket çalışmalarının çoğunun başından sonuna kadar hareket halinde kalan grupları dikkate aldığına dikkat çeken araştırmacı, sürü halinde hareket etme davranışının, bireylerin sürekli olarak seyahat yönü üzerinde müzakere etmesini gerektirdiğinin varsayıldığını belirtti.

ARAŞTIRMACILAR KOYUN SÜRÜLERİNİN HAREKETLERİNİ İZLEDİ

Peruani'ye göre, yapılan yeni araştırmanın temel amacı, bir hayvan sisteminin kolektif hareketlerini kolektif hareket aşamalarının bir başlangıcı ve bir sonu olduğunu dikkate alacak şekilde araştırmak.

Araştırmacıya göre ekip, sürülerin hareketini 'kolektif aşamaların' bir koleksiyonu olarak gören alternatif ve bütüncül bir bakış açısı benimsedi. Peruani, "Bu perspektiften bakıldığında bilgi paylaşımı ve fikir birliği ile karar verme mekanizmalarına ilişkin sorular yeni bir boyut kazanıyor" ifadelerini kullandı.

a9ec782b411f9fbd3736e195b461fb40.jpg

Deneyde araştırmacılar küçük koyun sürülerinin değişen zaman aralıklarında kendiliğinden davranışlarını yakından inceledi. Sürü üyelerinin yörüngelerini analiz eden araştırmacılar, hayvanların düzenini ve yönünü hesaplarken, aynı zamanda her bir hayvanın hareket ettiği hız arasındaki korelasyonları da değerlendirmeye aldı.

"İlk olarak hiçbir mevcut sürü modelinin veya bunların uzantılarının hiçbirinin gözlemlerimizle tutarlı olmadığını gösterdik" diye konuşan Peruani, "Daha sonra ise verilerle tutarlı bir etkileşim ağı belirleyerek bilginin sürü içinde nasıl dolaştığını analiz ettik ve bu ağ aracılığıyla hangi bilgilerin iletildiğini araştırdık" dedi.

LİDER SEÇİMİ VE SÜRÜNÜN YÖNLENDİRİLMESİ

Deneyden elde edilen sonuç ise oldukça şaşırtıcıydı. Zira araştırmacılar, gözlemledikleri sürülerin davranışlarını temsil eden etkileşim ağının oldukça hiyerarşik olduğunu tespit etti. Ayrıca deneyde, söz konusu iletişim ağı üzerinden iletilen tek bilginin koyunun sürü içerisinde hangi konumda olması gerektiğine ilişkin bilgi olduğu anlaşıldı.

hans-heiner-buhr-oke4q8azvnu-unsplash-1.jpg

Elde edilen bulguları kullanan araştırmacılar, iki temel bilişsel sürece odaklanan bir toplu hayvan hareketi modeli oluşturdu. Söz konusu bilişsel süreçler, sürüyü belirli bir süre yönetecek liderin seçimi ve sürünün yönlendirilmesinin altında yatan mekanizma olarak tanımlandı.

"Her toplu hareket aşaması geçici bir lidere sahiptir" diyen Peruani, bulguları şöyle değerlendirdi:

Dolayısıyla araştırmacıların elde ettiği bulgulardan ortaya çıkan sonuç, sürü halinde hareket eden koyunların lider ve takipçi rollerini kendi aralarında değiştirdikleri yönünde. Liderler koyunları yalnızca belli bir süreyle yönetirken, söz konusu sürenin sonucunda liderlik konumunu bir başka koyuna devrediyor.

sheep-1547720-1920.jpg

"Eğer geçici lider grubu ilgilendiren bir bilgiye sahipse (örneğin, bir yerden çıkış yolu veya bir besin kaynağının yeri), o zaman grubu verimli bir şekilde yönlendirebilir" diyen Peruani, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Sürekli olarak bir geçici lidere sahiplerse, koyun sürüleri grubun her bir üyesinin sahip olabileceği bilgileri nasıl paylaşır ve işliyor? Grup, yön bulma yeteneğini geliştirmek için bilgi havuzu oluşturabilir mi?' gibi sorulara odaklandıklarını kaydeden araştırmacı, "Geçici lideri düzenli olarak değiştirerek, grubun bilgi toplama ve kolektif zeka sergileyebildiğini kanıtladık." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN