Dünya, asteroit çarpmasına hazır değil: '14 yıl' uyarısı bile yetersiz

Dünya, asteroit çarpmasına hazır değil: '14 yıl' uyarısı bile yetersiz

NASA'nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi tarafından yapılan simülasyon, 14 yıl önceden uyarı alınsa bile insanlığın büyük bir asteroit çarpmasına karşı savunmasız olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, böyle bir tehdit karşısında ulusal ve uluslararası karar verme süreçlerinin belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

NASA'nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi tarafından yapılan son simülasyon, insanlığın büyük bir asteroit çarpmasına karşı savunmasız olduğunu ortaya koydu. Geçmişte dinozor soyunu ortadan kaldıran asteroit çarpmalarının benzerlerinin, günümüz dünyasında da yıkıcı etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuldu.

Rapora göre, Dünya, böyle bir tehdide karşı sadece 14 yıl önceden uyarı alabilse bile, gerekli uzay görevlerini hızlı bir şekilde hayata geçirme konusunda yetersiz kalıyor. Uzmanlar, asteroit çarpmasının önlenmesi için yeterli hazırlığın bulunmadığını vurguladı. Raporda, “Bir asteroit tehdidi senaryosunda uzay misyonları hakkında karar verme süreci belirsizliğini koruyor” ifadeleri yer aldı.

Tatbikat sırasında, daha önce hiç tespit edilmemiş bir asteroidin yaklaşık 14 yıl içinde Dünya'ya çarpma olasılığının yüzde 72 olduğu varsayımsal bir senaryoya karşı ulusal ve küresel tepkiler değerlendirildi. Asteroit boyutları 60 ila 800 metre arasında değişirken, en olası boyutların 100 ila 320 metre arasında olduğu belirtildi. Çarpmanın kimseyi etkilememe ihtimali yüzde 45, binden fazla kişiyi etkileme ihtimali yüzde 47, 100 bin kişiyi etkileme ihtimali yüzde 28, 1 milyondan fazla kişiyi etkileme ihtimali yüzde 8 ve 10 milyon kişiyi etkileme ihtimali yüzde 0,04 olarak belirlendi.

Raporda, 14 yıllık bir süreç boyunca gerçekleştirilecek uzay görevinin zorluklarla karşılaşabileceği vurgulandı. Siyasi liderlik değişiklikleri, personel rotasyonu ve sürekli değişen dünya olayları gibi faktörler, uzay görevini etkileyebilir. Ayrıca, asteroitlere karşı belirli bir süreç veya protokolün bulunmadığı da belirtildi.

NASA'nın DART görevi, bu konuda önemli bir adım olarak değerlendirilse de, uluslararası işbirliği süreçlerinin henüz tanımlanmamış olması, karar verme süreçlerini zorlaştırıyor. Gelecekte Dünya'ya çarpacak büyük bir asteroit olasılığı düşük olsa da, asteroid kaynakları tam olarak bilinmiyor ve bazıları tespit edilemiyor. Bu durum, gezegenimizin karşı karşıya olduğu potansiyel tehlikeleri daha da artırıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN