Global telefon satış rakamları açıklandı. İki marka liderliği alırken, satışlar tekrar yükselmeye başladı. İşte detaylar...
Pazar araştırma firması Canalys, küresel telefon pazarının 2024 yılına ait son rakamlarını paylaştı. Rapor, akıllı telefon satışlarındaki artışın yeniden başladığını gösteriyor. Bu dönemdeki sevkiyatlar 1,22 milyar adede ulaşırken, bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 daha yüsek. İşte 2024 yılında en çok satan markalar.
AKILLI TELEFON PAZARINDA YÜKSELİŞ BAŞLADI
Donanım Haber'de yer alan habere göre, Apple ve Samsung, 2024 yılında yüzde 18'lik pazar paylarıyla liderliği paylaştı. Xiaomi ise yüzde 14 ile üçüncü sırada yer alırken Çinli üreticiler genel olarak güçlü bir büyüme kaydetti. Xiaomi, yıllık yüzde 15 büyüme ile 168.6 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdi ve Transsion ve Oppo da benzer oranda yükseldi.
Samsung'un 2024 yılında 222.9 milyon telefon sattığı görülüyor. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 1'lik bir düşüşe işaret ediyor. Benzer şekilde Apple da 225.9 milyon iPhone sevkiyatı gerçekleştirerek yüzde 1 oranında geriledi. Özellikle gelişmekte olan pazarlardaki rekabetin artması ve Çin'de yerel markaların agresif fiyatlandırma stratejileri bu gerilemede etkili oldu.
Bu arada, BBK çatısı altındaki Oppo, Vivo ve Realme gibi markalar birleştirildiğinde toplamda yüzde 20'lik bir pazar payına ulaşıyor. Yılın son çeyreğine bakıldığında ise, Apple 77.1 milyon sevkiyat ve yüzde 23'lük pazar payıyla lider konumunu sürdürdü. Ancak bu rakam, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 1'lik bir düşüş anlamına geliyor.
Samsung ise 51.9 milyon telefon sevk ederek yüzde 16 pazar payına ulaştı ve yıllık yüzde 3 düşüş yaşadı. Son olarak Xiaomi, yılın son çeyreğinde 42.7 milyon telefon satarak yıllık bazda yüzde 5 büyüme kaydetti. Transsion, 27.2 milyon telefon sevkiyatıyla yüzde 4 küçülürken, Vivo yüzde 10 büyüyerek 26.4 milyon sevkiyat yaptı.
ÇİN PAZARININ ETKİSİ BÜYÜK
Çin pazarı, 2024'te yıllık yüzde 4 büyüme kaydetti ve sektör genelindeki toparlanmanın ana itici gücü oldu. Bunun arkasında ise agresif fiyatlandırma ve yenilikçi modeller bulunuyor. 2025'te ise bu trendlerin nasıl şekilleneceği merak konusu.