Güneş tutulması insanları etkiler mi? Uzmanı yanıtladı

Türkiye'den de parçalı olarak izlenebilen yılın önemli gök olaylarından biri olan güneş tutulması, bugün gerçekleşiyor. Güneş tutulmasının insan üzerinde olumsuz etki yaptığı iddialarının doğru olmadığını belirten Astrofizikçi Doç. Dr. Selçuk Topal, gök olayının insanlarda hiçbir etkisi olmadığını söyledi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) 2022 Yılı Gök Olayları yıllığına göre bu yıl 2 parçalı güneş tutulması ve 2 ay tutulması (16 Mayıs ve 8 Kasım) olmak üzere dört tutulma olayı gerçekleşecek.

30 Nisan 2022'deki yılın ilk güneş tutulmasının ardından bugün de ikinci tutulma yaşanıyor.

gunes-tutulmasi-insanlari-nasil-etkiler.jpg

"GÜNEŞ TUTULMASININ İNSANA HİÇBİR ETKİSİ YOK"

Sosyal medyada güneş veya ay tutulmalarının insan hayatını etkilediği yönündeki paylaşımlara dair konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Görevlisi Astrofizikçi Doç. Dr. Selçuk Topal şunları söyledi:

"Bu izlenmesi güzel bir olay. Ancak insana bir etkisi yok. Bir yıl içerisinde 2 veya 5 güneş tutulması olur. Bunlar her zaman Türkiye'de gözlemlenmez. Türkiye'de tam güneş tutulması 2006 yılında gözlemlenmişti. Bundan sonraki tam güneş tutulması şu an bulunduğumuz Van ilinde 2060 yılında izlenebilecek."

selcuk-topal.jpg
Astrofizikçi Doç. Dr. Selçuk Topal

"GÖRECEĞİMİZ OLAY, PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI"

Ayın dünyayla güneş arasına girmesi ve güneşten gelen ışığın bloke etmesiyle güneş tutulmasının yaşandığını ifade eden Doç. Dr. Selçuk Topal, "Bugün saat 13.00 sıralarında göreceğimiz olay parçalı güneş tutulmasıdır. Yani ay tam olarak güneşi kapatmayacaktır.

Ülkemizin en batısından en doğusuna doğru güneşin daha fazla kapandığı görülecektir. Ülkemizde tutulmanın tam olarak görüleceği yerlerde yüzde 50 civarında kapanacaktır.

Ülkemizde saat 13.00'te ayın güneşi kapatmaya başladığını ve saat 14.15 civarında ise maksimum düzeyde kapattığını göreceğiz. Saat 15.30 sıralarında ise ayın güneş doğrultusunda ayrıldığını göreceğiz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN