Güneş Tutulması Türkiye il il tutulma saatleri

Güneş Tutulması Türkiye il il tutulma saatleri

2022 yılının ikinci ve son Güneş Tutulması bugün gerçekleşecek. Ay, Dünya ve Güneş arasından geçerken parçalı Güneş Tutulması yaşanacak. Tutulmayı izlemek isteyen kişiler saat kaçta gerçekleşeceğini araştırıyor. Türkiye’den de gözlemlenebilecek olan tutulma 12.40 - 15.05 saatleri aralığında gerçekleşecek.

2022 yılının ilk Güneş Tutulması 30 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşti. Bu sene içerisinde gerçekleşecek olan ikinci tutulma 25 Ekim 2022 Salı günü meydana gelecek. TÜBİTAK tarafından yapılan açıklama doğrultusunda Güneş Tutulması, Avrupa, Kuzeydoğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'nın batısından görülecek. Havanın açık olması durumunda Türkiye’den de görülebilecek Güneş Tutulması saat 12.40 - 15.05 arasında gerçekleşecek. Güneşin yüzde 50’si Ay tarafından örtülecek. 3 saat sürecek olan tutulmanın maksimum evresi ise saat 13.50'de gözlemlenecek. Yılın son Güneş Tutulması olarak bilinse de son tutulma değildir. 8 Kasım 2022 tarihinde Tam Ay Tutulması gözlemlenecek. Fakat bu tutulma Türkiye’den görülmeyecek.

GÜNEŞ TUTULMASI'NIN İLLERE GÖRE  BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ SAATLERİ NEDLERDİR?

25 Ekim 2022 tarihinde yani bugün gerçekleşecek olan Güneş Tutulması hakkında araştırmalar devam ediyor. Tutulmanın illere göre saatleri ve örtülme oranları şu şekildedir:

Tutulma İstanbul'da saat 12.34'te başlayacaktır. Maksimum örtülme oranı saat 13.47'de meydana gelirken %38 olarak görülecek. Tutulma 14.59'da sonlanacak.

Tutulma Ankara'da saat 12.40'ta başlayacaktır. Maksimum örtülme oranı saat 13.55'te meydana gelirken %42 olarak görülecek. Tutulma 15.08'de sonlanacak.

Tutulma Adana'da saat 12.48'de başlayacaktır. Maksimum örtülme oranı saat 14.03'te meydana gelirken %41 olarak görülecek. Tutulma 15.16'da sonlanacak.

Tutulma İzmir’de saat 12.37'de başlayacaktır. Maksimum örtülme oranı saat 13.49'da meydana gelirken %32 olarak görülecek. Tutulma 14.59'da sonlanacak.

Tutulma Çanakkale’de saat 12.33'te başlayacaktır. Maksimum örtülme oranı saat 13.45'te meydana gelirken %33 olarak görülecek. Tutulma 14.55'de sonlanacak.

Tutulma İzmir’de saat 12.49'da başlayacaktır. Maksimum örtülme oranı saat 14.07'de meydana gelirken %52 olarak görülecek. Tutulma 15.21'da sonlanacak.

Güneş Tutulması saat kaçta

TÜRKİYE'DE GÖZLEMLENECEK BİR SONRAKİ GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

Nadir görülen doğa olayları arasında yer alan Güneş Tutulması oldukça merak ediliyor. Türkiye'den görülecek bir sonraki Güneş Tutulması 2 Ağustos 2027 tarihinde gözlemlenebilecek. Parçalı güneş tutulması olarak gerçekleşecek tutulma Güneş diskinin yüzde seksenini örtecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay, Dünya etrafında dönerken Güneş ile Dünya arasına girmesi ile güneş ışığını kapatmaktadır. Bu olaya ise Güneş tutulması adı verilir. Başka bir ifade ile Ay gölgesi Dünya üzerinde düşmektedir.

GÜNEŞ TUTULMASI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Tam Güneş Tutulması: Bu tutulma sırasında Güneş, Dünya ve Ay hizalanarak Güneş ışınlarını kapatıyor. Güneş ışığını tam bloke edilmesi ile de tam Güneş Tutulması meydana geliyor.

Parçalı Güneş Tutulması: Dünya yüzeyinin yalnızca küçük bir bölümünden görülen tutulma olarak karşımıza çıkmaktadır.Ay, Güneş ışığını kısmen kapatırken tutulmayan bölgeler parçalı olarak görülmektedir.

Halkalı Güneş Tutulması: Ay dünyadan uzak olduğu durumlarda daha küçük görülmektedir. Bu nedenle uzak olduğu konumda güneş ışığını tam kapatamaz. Bu durumda ise Güneş etrafında bir halka görüntüsü görülür. Bu olaya ise Halkalı Güneş Tutulması adı veriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN