İş yazışmalarında bu kelimeleri kullananlar 'kaza' kurbanı oluyor aman dikkat!

İş yazışmalarında bu kelimeleri kullananlar 'kaza' kurbanı oluyor aman dikkat!

Pandemi döneminde yaygınlaşan ve bazı şirketlerde kalıcı hale gelen uzaktan çalışma sonrası iletişim, e-posta ve Whatsapp benzeri uygulamalar üzerinden gerçekleşmeye başladı. Bir araştırmaya göre yazışmalarda kullanılan, "Şimdiden teşekkürler...", "Son konuşmamıza göre...", "Arkadaşça bir uyarı..." gibi bazı sözcüklerin 'e-iletişim kazası'na neden oluyor. İşte, iş yazışmalarında kullanılmaması gereken mesajlar...

Uzaktan ve hibrit çalışma sisteminin yaygınlaşması, e-posta ve anlık iletiler aracılığıyla sürdürülen iletişimi artırdı.

Buna bağlı olarak yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan 'e-iletişim kazaları' da daha sık yaşanmaya başladı.

Kazaların arkasında ise genellikle amacına pek de uygun olmayan emoji kullanmak ya da yazılı ifadenin tonlamasının karşı tarafa geçmemesi yatıyor.

iletisim-kazalari.jpg

YAZIŞMALARDA BAZI KELİMELER NEDENSİZ GERGİNLİK KAYNAĞI

Marketing Türkiye'de yer alan habere göre, kasıtlı olsun ya da olmasın, bazı ifadeler başkalarını rahatsız edebilir, gerginlik yaratabilir ve hatta işinizi tehlikeye atabilir.

WordFinder, profesyonellerin e-postalarını inceleyerek yaygın olarak kullanılan ve karşı tarafa pasif-agresif bir tavır izlenimi yaratan 10 iş yeri jargonunu listeledi:

* Tavsiye lütfen...
* Not edildi...
* Arkadaşça bir uyarı...
* Yapacağım...
* Şimdiden teşekkürler...
* Son konuşmamıza göre...
* Önceki maillere bak...
* Son e-postama göre...
* Söz verildiği üzere...
* Tartışıldığı gibi...
* Anlatıldığı gibi...

e-iletisim-kazasi-nedir.jpg

E-İLETİŞİM KAZALARI NASIL ÖNLENİR?

WordFinder içerik sorumlusu Michael Kwan, "Yanlış anlaşılmaları nasıl ortadan kaldırabilirsiniz?" sorusuna şöyle yanıt veriyor:

"Hangi iletişim biçimini kullanırsanız kullanın, iş yerinde zorlayıcı konuşmalar olacaktır. Bu yüzden belirsizliği mümkün olduğunca ortadan kaldırmakta fayda var. Kimse yanlış anlaşılmak istemez.

Örneğin, bir çalışana yapıcı eleştiri veya geri bildirim sağlamanız gerekiyorsa, bir Zoom toplantısı planlayabilir veya en azından telefon açabilirsiniz. Mesajı yumuşatmak için ses tonlarını ve yüz ifadelerini kullanmak iyi bir fırsat sunar.

Ayrıca, e-postada yazan ifadelerin tonu ve olası anlamlarını düşünerek tekrar okuyun. Alıcı olduğunuzu varsayın. İletişimin herhangi bir kısmı rahatsız edici veya belirsiz geliyorsa veya olumsuz duyguları tetikliyorsa, yaklaşımınızı yeniden düşünmeyi deneyin.

İletişiminizin bir noktasında hata yaptığınızı düşünüyorsanız iletişim yönteminizi değiştirebilir veya olumsuz olarak yorumlanabilecek ifadeleri kaldırarak mesajınızı yeniden yazabilirsiniz.

Açık ve dürüst iletişim, insanların birlikte çalışmasının en iyi yolu. Kartlarınızı masaya açıkça yatırırsanız ve her iki taraf da duruma iyi niyetle yaklaşırsa, karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüme ulaşabilirsiniz…"

yanlis-anlasilan-kelimeler.jpg

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN