Kansere yapay zeka darbesi

Kansere yapay zeka darbesi

İngiliz bilim insanları tarafından yapılan bir çalışma, yapay zekanın nadir bir kanser türü olan sarkomun ilerleyişini tespit etmede, laboratuvar incelemelerinden neredeyse iki kat daha iyi olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, bu durumun binlerce kişiye umut olduğunu söyledi.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, nadir görülen bir kanser türü olan retroperitoneal sarkomun agresiflik derecesini belirlemekte, yapay zekanın mevcut yöntemlere göre yaklaşık iki kat fazla başarılı olduğunu ortaya koydu. Yapay zeka, çıplak gözle görülemeyen detayları tanımlayarak yüzde 82 oranında doğru sonuçlar verdi. Laboratuvar analizlerinde ise başarı oranı yüzde 44’te kaldı.

Londra’daki Royal Marsden Hastanesi ve Kanser Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, bu şekilde tedaviyi iyileştirilebileceğini ve her yıl binlerce kişinin yararlanabileceğini söyledi. Uzmanlar aynı zamanda, diğer kanser türlerinin erken fark edilmesi potansiyelinden de heyecan duyduklarını belirtti.

Yapay zeka, meme kanserlerinin teşhisinde ve tedavi sürelerinin kısaltılmasında büyük bir potansiyel gösteriyor. Bilgisayarlara büyük miktarlarda bilgi girilebiliyor ve tahmin yapmak, problem çözmek mümkün olabiliyor. Royal Marsden Hastanesi’nden radyoloji uzmanı ve Kanser Araştırma Enstitüsü’nde kişiselleştirilmiş onkoloji görüntüleme profesörü Christina Messiou, “Bu ileri teknolojinin sunduğu potansiyelden müthiş heyecanlıyız. Daha hızlı tanı ve daha etkin kişiselleştirilmiş tedavilerle hastaların daha iyi sonuçlar almasını beraberinde getirebilir” dedi.

vvvv.jpg

Diş hemşiresi Tina McLaughlan’a geçen yıl Haziran’da karın bölgesinin arkasındaki sarkom nedeniyle çektiği karın ağrılarının ardından, doktorlar sorunu tespit edebilmek için bilgisayarlı tomografi (CT) yöntemini kullandı. 65 yaşındaki McLaughlan’ın tümörü alındı ve şimdi üç ayda bir kontrol için Royal Marsdden Hastanesi'ne gidiyor.

Tıp dergisi Lancet Onkoloji’de yayımlanan araştırmada, karın bölgesinin arkasında gelişen ve nadir görülen bir kanser türü olan retroperitoneal sarkom bulunan 170 hastanın görüntülemelerinde, gözle görülemeyen işaretleri bulmak için radyomiks adlı bir teknik kullanıldı. Yapay zeka algoritması, bu görüntülemelerden elde edilen verilerle ABD ve Avrupa’daki diğer 89 hastanın görüntülemelerinde hastalığın saldırganlık derecesini, kanserli dokunun bir mikroskop altında incelendiği biyopsi işleminden çok daha doğru bir şekilde tespit etti.

MUSK KARAMSAR: İNSANLIĞI YOK EDEBİLİR

Daha önce Twitter olarak bilinen X platformu, Tesla ve Space X şirketlerinin sahibi milyarder iş insanı Elon Musk, “çevreci hareketlerin” programlaması durumunda yapay zekanın insanlığın yok olmasına neden olabileceği uyarısında bulundu. Komedyen Joe Rogan’ın podcastında konuşan Musk, bazı kişilerin teknolojiyi, gezegeni korumak için insanlığa son vermekte kullanabileceğini söyledi.

Musk bu açıklamayı İngiltere’de düzenlenecek yapay zeka zirvesi öncesi yaptı. Ancak birçok uzman bu tür uyarıların aşırı olduğu görüşünde. Eski İngiltere Başbakan Yardımcısı, Facebook ile Instagram’ın sahibi Meta’nın Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, gelecekte yapay zekanın neye benzeyebileceğine fazla odaklanılması nedeniyle, şu anki sorunların görmezden gelindiğini belirtti. Clegg, “spekülatif ve bazen fütüristik tahminlerin, daha yakın vadeli sorunları gölgelemesine izin verilmemesi gerektiğini” söyledi. Elon Musk ise çevreci hareketin “çok ileri gitmesi” nedeniyle bu açıklamayı yaptığını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN