Kaspersky'den siber saldırılarla ilgili korkutan açıklama

Kaspersky'den siber saldırılarla ilgili korkutan açıklama

Siber güvenlik şirketi Kaspersky, siber saldırıları engelleme oranlarının artış gösterdiğini belirterek, önceki yıla göre 2021'de kötü amaçlı içeriklerin bir puan arttığını duyurdu. Saldırılara karşı hangi önlemleri aldıklarını da açıklayan şirket yetkilileri, hedefin kripto para madenciliği olduğunu kaydetti.

Rus siber güvenlik ve antivirüs şirketi Kaspersky, güvenlik çözümlerinin, 2021'in ikinci yarısında 20 binden fazla kötü amaçlı yazılım türevini engellediğini duyurdu. Şirketin verilerine göre bu rakam önceki altı aya kıyasla çok fazla değişmese de tespit edilen kötü amaçlı yazılımların ayrıntılı analizi casus yazılım, kötü amaçlı komut dosyaları ve madenciler tarafından saldırıya uğrayan ICS bilgisayarlarının arttığını gösteriyor.

kaspersky.jpg

Kötü amaçlı komut dosyalarının yıldan yıla istikrarlı bir şekilde artış gösterdiğinin belirtildiği açıklamada, 2021'in ikinci yarısında saldırıya uğrayan ICS bilgisayarlarının yüzdesi 2020'nin başına göre 1,4 kat, 2021'in önceki yarısına kıyasla binde 5 artış yaşandığı kaydedildi. Siber suçluların, veri toplamadan yüklemeye kadar çeşitli hedeflere ulaşmak için kötü amaçlı komut dosyaları kullandığı ve casus yazılım veya kripto para madencileri gibi diğer kötü amaçlı yazılımların da bu şekilde bulaştığı söylendi.

HEDEF KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ

Tehdit aktörlerinin daha fazla komut dosyası kullandıkça, casus yazılımlardan ve kripto para madencilerinden daha fazla yararlandıklarını ve bunlardan ilkinin çoğunlukla kurbanların kimlik bilgilerini veya paralarını çalmak için kullanıldığını kaydeden şirket, açıklamada siber yoğunluğu "Casus yazılımlarla saldırıya uğrayan ICS bilgisayarlarının yüzdesi 2020'nin ilk yarısından bu yana 1,4 puan arttı. Madenciler tarafından saldırıya uğrayan ICS bilgisayarlarının payı ise 2020 yılının ilk yarısından bu yana iki katından fazla arttı" ifadeleriyle tarif etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmanı Kirill Kruglov, endüstriyel kontrol sistemlerinin hassas verilere sahip olduğunu belirterek, "BT altyapısı için düşük riskli bir saldırı, operasyonel teknolojiler (OT) için önemli bir tehdit oluşturabilir. Genel olarak ICS bilgisayarlarına giden tehdit türleri nispeten aynı kalsa da teslim edilecek Truva atları, casus yazılımlar ve madencilerle birlikte kötü amaçlı komut dosyaları ve kimlik avı sayfalarıyla karşı karşıya kalan ICS bilgisayarlarının payında sürekli bir artış gördük. Burada kripto madenciler genellikle göz ardı ediliyor ve bu iyi bir yaklaşım değil. Madencilerin ofis ağı üzerindeki etkisi önemsiz olsa da çalışmaları ve dağıtımları sırasında otomatik kontrol sisteminin bazı bileşenlerinde hizmet tıkanmasına yol açabilirler” ifadelerini kullandı.

YAPILANLARI TARİF ETTİLER

ICS bilgisayarlarının çeşitli tehditlerden korunması için Kaspersky uzmanları şu değerlendirmelerde bulundu:

"İşletmenin endüstriyel ağının parçası olan işletim sistemlerini ve uygulama yazılımları düzenli olarak güncellenmelidir. Güvenlik düzeltmelerini ve yamalarını kullanılabilir oldukları anda ICS ağ ekipmanına uygulanmalıdır. Olası güvenlik açıklarını belirlemek ve ortadan kaldırmak için OT sistemlerinin düzenli güvenlik değerlendirmeleri yapılmalıdır. BT güvenlik ekipleri ve OT mühendisleri için özel ICS güvenlik eğitimi sağlanmalıdır. Bu, yeni ve gelişmiş kötü amaçlı saldırı tekniklerine verilen yanıtı iyileştirmek adına çok önemlidir. Kurumsal uç noktaların yanı sıra endüstriyel uç noktalarının da koruduğundan emin olunmalıdır. Kaspersky Industrial CyberSecurity çözümü, endüstriyel ağlardaki şüpheli ve potansiyel olarak kötü amaçlı etkinlikleri ortaya çıkarmak için uç noktalarda özel koruma ve ağ izleme olanakları sağlar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN