Perseverance görüntüledi: Mars'ta 'toz şeytanı'

Perseverance görüntüledi: Mars'ta 'toz şeytanı'

NASA'nın Mars gezgini, gezegenin yüzeyinde hareket eden 1,6 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki toz şeytanı kasırgasını görüntüledi. Mars'taki toz şeytanlarının Dünya'daki kasırgalardan daha zayıf ve daha küçük olduğu, ancak bunların gezegendeki tozun taşınması ve yeniden dağıtılmasının yollarından biri olduğu belirtildi.

NASA'nın Marz uzay aracı Perseverance'dan alınan görüntülerin yeni bir derlemesi, uzay aracından 6.5 kilometre uzakta, kızıl gezegenin yüzeyinde dans eden bir toz şeytanı kasırgasını (dalaz) gösterdi.

NASA, 30 Ağustos 2023'te hortumun yalnızca alt kısmının Mars'ın Jezero Krateri'nin batı kenarı boyunca hareket ettiğinin görüldüğünü söyledi.

TRT Haber'in aktardığına göre; görüntüler Perseverance'ın Mars topraklarındaki 899. gününde çekildi.

DÜNYA'DAKİ KASIRGALARDAN DAHA ZAYIF

Perseverance'ıın kameralarından biri tarafından dört saniye arayla çekilen 21 fotoğraf bir araya getirildi ve toz şeytanının hareketini göstermek için yaklaşık 20 kat hızlandırıldı.

NASA, Mars'taki toz şeytanlarının Dünya'daki kasırgalardan daha zayıf ve daha küçük olduğunu, ancak bunların gezegendeki tozun taşınması ve yeniden dağıtılmasının yollarından biri olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN