Seçim döneminde Kılıçdaroğlu'nun montaj videolarını yayınlamışlardı: Meta o hesapları kapattı

Seçim döneminde Kılıçdaroğlu'nun montaj videolarını yayınlamışlardı: Meta o hesapları kapattı

Türkiye 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesi özellikle sosyal medyada çok fazla dezenformasyona maruz kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bir mitingde izlettiği CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Kandil'dekilerle montajlanmış videosunu yayınlayan hesaplar Meta tarafından kapatıldı. Öte yandan montaj videoların arkasından büyük bir ağ çıktı. Sahte paylaşımları yapan hesaplar arasında bağlantı olması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sosyal medyada yayılan pek çok yanlış bilgi manipülasyona sebep oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile PKK’lıları aynı karede gösteren sahte videolar sosyal medyada paylaşıldı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu videoyu 7 Mayıs'taki miting programında izletmişti. Ardından bir TV programında Erdoğan da bu videonun montaj olduğunu kabul etti.

'ARKASINDAN BÜYÜK BİR AĞ ÇIKTI'

Seçim döneminde yayılan bu bu montaj videoların arkasından ise büyük bir ağ çıktı. Gazeteci Altan Sancar, Facebook ve İnstagram'ın da bünyesinde olduğu Meta'nın yayınladığı son raporu paylaşarak bu hesapların yüzbinlerce dolar harcayan hesaplar olduğunu söyledi.

'HESAPLARIN ÇOĞU SİYASET VE SAĞLIK ALANINDA MANİPÜLASYON YAPIYORDU'

Türkiye'de çok sayıda Facebook ve İnstagram hesabının manipülasyon yaptığı gerekçesi ile kapatıldığını belirten Sancar, "Hesapların çoğu siyaset ve sağlık alanında(Covid-19) manipülasyon yaparken, seçim döneminde faaliyetleri bilinen hesaplar da bunlar arasında yer alıyor. Bir milyon dolara yakın reklam ödemesi yapan bu manipülatif kaynaklar, ödemelerin büyük bir bölümünü Türk lirası ile yapmış" ifadelerini kullandı.

'SAYFA VE HESAPLAR ARASINDA BAĞLANTI VAR'

Rapordaki en dikkat çeken noktalardan birinin ise Kılıçdaroğlu'nun seçim öncesi yayınlanan montajlı videolarını dolaşıma sokan Büyük Türkiye Sayfası adlı sayfanın da yer alması olduğunu belirten Sancar, şöyle devam etti: "Bu sayfa ile birlikte Büyük Türkiye, Marginale, Genç Mürteci Paylaşımları, Diriliş Büyük Türkiye ve Gönül Adamı adlı sayfa ve hesaplar arasında bağlantı tespit edilmiş. Üstelik bu hesapların aynı anda Twitter, TikTok, Facebook ve İnstagram'da da hesaplarının olduğuna dikkat çekilmiş. Bu listede yer alan hesapların da içinde olduğu ağın Meta'da 667 bin dolarlık reklam harcaması yapıldığına da vurgu yapılmış."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN