Sosyal medya platformu X'in reklam yasağı kararı kaldırıldı

Sosyal medya platformu X'in reklam yasağı kararı kaldırıldı

Sosyal medya platformu X için Türkiye'de temsilci atamadığı gerekçesiyle uygulanan reklam yasağı, şirketin resmi bir muhatap belirlemesi ve İstanbul’da temsilcilik açması üzerine kaldırıldı. Bu karar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) "X’e Reklam Verilmesinin Yasaklanması Kararının Kaldırılması" başlıklı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye'de temsilci atamayan sosyal medya platformu X''e verilen reklam yasağı şirketin resmi muhatap belirleyip İstanbul’da temsilcilik açmasının ardından kaldırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bu reklam yasağını kaldırma kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de Çeşitli İlanlar başlığı altında yayımlanan bu karar, eski adıyla Twitter, Inc. olan X Corp. (Twitter/X) adlı sosyal ağ sağlayıcısının 04.05.2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un ek 4’üncü maddesinin birinci fıkrasındaki temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmesi nedeniyle 19.07.2023 tarihli ve 39225 sayılı reklam yasağı kararının kaldırıldığını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, reklam yasağının ardından planlanan bant daraltma yaptırımı öncesinde şirketin gerekli adımları attığını ve İstanbul’da bir temsilcilik açıldığını duyurdu. Bant daraltma yaptırımı konusunda uyarılar yaptıklarını ve bu konunun Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde gündeme geldiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, şirketin Nisan ayı sonunda İstanbul’da bir şirket kurarak temsilci atadığını açıkladı.

X, ÜLKEDEKİ KAZANÇLARINDAN VERGİ ÖDEYECEK

X platformu, Türkiye’de temsilci atayarak, ülkedeki kazançlarından vergi ödeyecek ve gerektiğinde doğrudan yaptırımlara muhatap olacak. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, X’in tüzel kişi temsilcisinin BTK’ya bildirildiğini ve böylece Türkiye’de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının tamamının temsilci bildirdiğini belirtti. Karagözoğlu, yasa kapsamında sosyal medya şirketlerinin Türkçe yapılan başvuruları Türkçe yanıtlaması, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda 48 saat içinde cevap vermesi gerektiğini hatırlattı.

Yasa gereğince, temsilci bildirerek resmi muhataplık sürecini başlatan sosyal medya şirketleri, hukuka aykırı olduğu mahkemece tespit edilen içerikleri 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN