Telefonda bu ayarı hemen kapatın: Gizli dinleme ve sahtecilik riski! Dev güvenlik açığı keşfedildi

Telefonda bu ayarı hemen kapatın: Gizli dinleme ve sahtecilik riski! Dev güvenlik açığı keşfedildi

Akıllı telefonlarda hücresel iletişim ağının temelini oluşturan 2G teknolojisinde büyük güvenlik açığı ortaya çıktı. Uzmanlar, 2G özelliğinin kapatılması uyarısında bulundu. Peki, 2G nasıl kapatılır? İşte, iPhone ve Android telefonlarda 2G kapatma...

Güvenlik araştırmacıları, yıllardır 2G'deki güvenlik açıklarından ve bu durumun yol açabileceği olası tehlikelerden bahsediyor. Tüm hücresel iletişim ağının temelini oluşturan 2G teknolojisinin gizli dinleme ve sahteciliğe karşı savunmasız olduğu ise yaygın olarak biliniyor.

Ancak bu teknoloji, güvensiz bir altyapıya sahip olmasına ve oldukça eskiyerek yerini diğer teknolojilere bırakmasına rağmen, özellikle kırsal alanlarda yaşayan birçok insan tarafından kullanılıyor. Taşıyıcılar 5G olarak bilinen beşinci nesil mobil iletişimi sunmaya başlasa bile, 2G teknolojisi hâlâ modern akıllı telefonlar tarafından destekleniyor.

2G NEDEN GÜVENLİ DEĞİL?

Techolay'da yer alan habere göre, 2G, 1991 yılında oluşturulan ikinci nesil mobil iletişim teknolojisi; diğer bir deyişle o zamanlar kullanıcıları korumak için belirli risk senaryolarını dikkate almayan eski bir teknoloji. Yıllar geçtikçe, 2G'de ve ona eşlik eden SS7'de birçok güvenlik açığı keşfedildi.

2G ile ilgili temel sorun iki ana nedenden kaynaklanıyor. Birincisi, kule ile cihaz arasında zayıf bir şifreleme kullanılıyor ve bu şifreleme bir hacker tarafından kırılarak aramalara ya da metin mesajlara müdahale edilebilmesine neden oluyor. Hatta, hacker bunu tek bir paket bile iletmeden pasif olarak yapabiliyor.

2G ile ilgili ikinci sorun ise telefon ile kule arasında herhangi bir kimlik doğrulaması olmaması; bu da herhangi birinin sorunsuz şekilde gerçek bir 2G kulesini taklit edebileceği ve telefonunuzun bundan asla haberdar olmayacağı anlamına geliyor.

Hücre sahası simülatörleri bazen bu şekilde çalışıyor. Yani iletişiminizin kesilmesi için 2G'deki güvenlik açıklarının kullanılması oldukça olası. Bunların yanı sıra 2G'deki güvenlik kusurlarının çoğu 4G'de düzeltilmiş olsa da, daha gelişmiş cep telefonu simülatörleri bağlantınızı 2G'ye düşürmek için diğer açıklardan yararlanabilir ve telefonunuzu muhtemel saldırılara açık hale getirebilir.

Ne yazık ki bu durum, gazetecilerden aktivistlere, sağlık çalışanlarından hükümet yetkililerine ve kolluk kuvvetlerine kadar her kullanıcıyı savunmasız durumda bırakabiliyor.

2g-nasil-kapatilir-android-ios-2g-kapatma-2.jpg

2G'Yİ KAPATMA YÖNTEMLERİ

3G, 4G ve 5G dağıtımları, 2G'deki cep telefonu simülatörlerinin SMS metin mesajlarını ve telefon görüşmelerini gizlice dinlemesine olanak tanıyan en kötü güvenlik açıklarını gideriyor (tabii ki hâlâ düzeltilmesi gereken bazı güvenlik açıkları da mevcut).

Ne yazık ki dünya çapında pek çok insan hâlâ 2G ağlarına bağımlı. Bu nedenle, bugün piyasada bulunan Samsung Galaxy, Google Pixel ve iPhone gibi yepyeni, en üst düzey telefonlar bile 2G teknolojisini desteklemekte. Ve bu akıllı telefonların bazıları kullanıcılara 2G desteğini kapatmak için herhangi bir yol sunmuyor. Bu da 3G ve 4G telefonların hâlâ 2G'ye düşürülmeye karşı savunmasız olduğu anlamına geliyor.

Kullanıcılar için en basit çözüm, mümkün olduğunca Signal gibi şifreli mesajlaşmayı kullanmak. Ancak daha iyi bir çözüm ise bağlantının düşürülememesi için 2G'yi tamamen kapatmaktan geçiyor.

iOS'TA 2G'Yİ KAPATMA

iPhone'larda 2G'yi kapatabilmeniz mümkün. Bunun için yapmanız gereken telefonunuzun Ayarlar uygulamasına tıklayıp Gizlilik ve Güvenlik sekmesinden Kilit Modu kısmına girmek. Bu modu aktifleştirerek telefonunuzu olası saldırılara karşı çok sıkı bir korumaya alıyorsunuz; buna bu eski teknolojiyi kapatmak da dahil.

2g-nasil-kapatilir-android-ios-2g-kapatma-1.jpg

ANDROID'DE 2G'Yİ KAPATMA

Eğer Android 12 ve üstü işletim sistemine sahip bir akıllı telefonunuz varsa ve cihazınız Radio HAL 1.6+ ile uyumluysa, bu özelliği devre dışı bırakabilmeniz mümkün. Bunun için Ayarlar > Ağ ve İnternet > SIM'ler kısmından 2G'yi hemen devre dışı bırakabilirsiniz. Daha eski Android telefonlarda ise bu seçenek işe yaramayabilir. Ne yazık ki eski donanımın sınırlamaları nedeniyle, Google bu özelliği yalnızca yeni telefonlar için geçerli kıldı.

Öte yandan bazı uzmanlar, hem Android hem de iOS telefonlar için yukarıdaki adımların dahi tam olarak işe yaramadığını; sadece 2G'yi kısıtladığını savunuyor. Yani bu teknolojiyi tamamen kapatmak için hâlâ bazı eksikliklerin olduğu söyleniyor. Fakat elden gelen şimdilik bu; bu yüzden 2G'yi tamamen kapatamasanız bile kısıtlamanızda fayda var.

Özetle tüm işletim sistemi üreticileri, bu teknolojinin devre dışı bırakılmasını tamamen mümkün hale getirmeli. Akıllı telefon işletim sistemi üreticileri, 2G'yi varsayılan olarak engelleyebilir ve kullanıcıların uzak bir bölgede bağlantı için buna ihtiyaç duymaları halinde tekrar açmalarına izin verebilir.

Her iki durumda da Apple, Google ve Samsung gibi işletim sistemi üreticileri; bu basit eylemle milyonlarca kullanıcısını cep telefonu simülatörlerinin yol açabileceği ciddi zararlardan koruyabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN