Teşvikler çarkları çevirmeye yetmiyor

Teşvikler çarkları çevirmeye yetmiyor

Hükümetin dört bir koldan gayrimenkul sektörüne verdiği destek ortaya istenilen tabloyu çıkarmaya yetmiyor. Ekonominin çarklarını çevirecek sıfır konutların satışı düşük seyrederken, inşaatçılar bir kez daha duruma el atılmasını talep ediyor.

Haziranda konut satışları yıllık bazda yüzde 209,7 artarak 190 bin 12’ye, ipotekli konut satışları da yüzde 1.286 yükselerek 101 bin 504’e ulaştı. Kamu bankalarının sıfır konutlar için yüzde 0,64, ikinci el konutlar için ise 0,74’lük faiz oranı, 12 ay ödemesiz dönem ve 15 yıla varan vade seçenekleri sunması sonrası ortaya çıkan bu tablo tarihi rekorların kırılmasını sağladı. Ancak yaşanan tüm bu olumlu gelişmelere rağmen ekonomik çarklarını çevirecek asıl unsur olan sıfır konut satışlarının beklentinin çok altında kaldığı görüldü. İnşaat sektörünün önemli oyuncuları sıfır konut satışlarının artması için devletten yeni destekler beklediklerini söyledi.

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, faiz oranı daha yüksek olmasına rağmen toplam satışların yüzde 70’ini ikinci el konutların oluşturduğunu belirtti. Elmas, “Bu daha önce yarı yarıyaydı. Bizim hızlıca insanlarımızın tercihlerini birinci elden yana döndürmemiz lazım. Demek ki ortaya koyduğumuz mekanizma konut satışlarını hızlandırıyor ama birinci ele yeteri kadar pay vermiyor. O zaman bizim ilave bazı mekanizmalarla birinci eli daha cazip hale getirecek şeyler yapmalıyız. İnşaat sektörünü canlandırmamız için birinci eli teşvik etmemiz gerekiyor. Bu ne olabilir; bazı vergi indirimleri olabilir, üreticilerin ellerinde ofis ve ticari alan stoku var. Bunlar kampanyadan yararlanamıyor. Bunlara yönelik KDV indirimi olabilir. Bunlar için ayrı bir paket olabilir. Bir de faiz makasını biraz daha açmak olabilir. 0,64 değil de 0,54 faiz uygulanabilir” dedi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da konut satışlarındaki artışın memnun edici olduğunu ancak satışlar içinde asıl önemli olan sıfır konut satışlarının hala istedikleri düzeyde olmadığını söyledi. Durbakayım konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Birinci el satışlarında ortaya çıkan yüzde 30,9’luk oran beklentimizin altında kaldı” ifadelerini kullandı. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu ise fiyat artışı ve zamlar konusuna parantez açarak, “Vatandaşlarımız fırsatçılara geçit vermesinler, evlerin değerlerini iyi araştırıp ona göre konut alsınlar” ifadelerini kullandı.

SIFIR SATIŞ NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye’de 250 alt sektörü harekete geçiren gayrimenkul sektöründe çarkların dönmesini sağlayan asli unsur sıfır konutların satışının yapılması. İkinci elde yapılan satışlarla para bir cepten çıkıp başka bir cebe girerken, sıfır konutların satılması ile yeni yatırımların ve istihdamların yolu açılıyor. Ancak Türkiye’de sıfır konut fiyatlarının çok yüksek olması, vatandaşın alım gücünün giderek düşmesi ve son dönemde ortaya çıkan ekonomik belirsizlik ortamı satışları ciddi anlamda etkiledi. Son açıklanan rakamlara göre; haziranda ikinci el satış sayısı 131 bin 380 olurken sıfırda bu sayı 58 bin 632’de kaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN