Tiryakilik bitse de kanser riski 5 yılda düşüyor!

Tiryakilik bitse de kanser riski 5 yılda düşüyor!

Tiryakiliğin bitmesiyle risk grafiğinin ancak 5 yıl içinde düştüğünü belirten Prof. Dr. Ülkü Yılmaz "Ağır sigara içen bireyin riski yüzde 30'lara çıkarken, hiç sigara içmeyen bir bireyin akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 1'den daha düşük" dedi.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, her yıl Kasım ayında, akciğer kanseri konusunda toplumda farkındalığı artırmak amacıyla dünya çapında çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Bu çalışmalarda sigara ile mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VAR"

"Akciğer kanseri hakkında doğru bilinen yanlışlar da var. Bu yanlışlardan biri akciğer kanserinin sadece sigara içenlerin hastalığı olarak bilinmesidir. Tanı konan hastaların yüzde 50'si daha önce sigara içip bırakmış ve hiç sigara içmemiş bireyler.

Bu grubun büyük çoğunluğunu sigarayı bırakan hastalar oluşturuyor. Bu yanlış algı tanı ve tedavi arayış sürecinde gecikmeye, sonuçta hasta, hasta yakınlarının yaşam kalitesinde bozulmaya neden oluyor. İnatçı öksürük, yorgunluk, nefes darlığı, iştahsızlık gibi belirtilerin göz ardı edilmemesi gerekiyor."

Akciğer kanserinin çağın diğer bir pandemisi olduğunu belirten Yılmaz "Akciğer kanseri gelişimine neden olan en önemli risk faktörü sigara" dedi.

"SİGARA YOKSA KANSER RİSKİ DE AZALIYOR"

Yılmaz, pasif sigara maruziyetinin de önemli etmenler arasında yer aldığını belirterek şunları kaydetti: 

"Sigara içen bir bireyin tüm yaşamı boyunca sigara içmemiş bireye oranla akciğer kanseri geliştirme oranı 10-30 kat fazla. Ağır sigara içen bir bireyin riski yüzde 30'lara çıkarken, hiç sigara içmeyen bir bireyin akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 1'den daha düşük. Kanser riski, sigara sayısı, sigara içme süresi ile de yakın ilişki gösteriyor. Sigaranın bırakılması ile kanser gelişme riskinde azalma meydana geliyor.

"5'İNCİ YILDA ANCAK RİSK GRAFİĞİ AZALIYOR"

Bu risk azalması yüzde 20-90 oranında olabiliyor. Sigarayı bırakmayı takiben 5'inci yılda risk grafiğinde belirgin bir iniş gözlenirken, 15'inci yıldan sonra yüzde 80-90 risk azalması söz konusu oluyor. Bu riskin sigara içmemiş bir bireyin grafik özelliğine hiçbir zaman gerilemeyeceği de akılda tutmak gerekiyor.

Bu nedenle bu ölümcül hastalıktan korunmakta en önemli adım sigaraya hiç başlamamak, eğer kullanım söz konusu ise bırakmaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN