TKDK Ipard Iı Programı 1. Çağrı Dönemi Yatırım Başvuruları Sona Erdi

TKDK Ipard Iı Programı 1. Çağrı Dönemi Yatırım Başvuruları Sona Erdi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatörlüğü, Kurumun 18 Aralık 2015’te çıkmış olduğu IPARD II Programının 1

Başvuru Çağrı İlanı kapsamında 114 adet proje sunuldu.Geçtiğimiz yıldan beri tanıtımlara hız veren Erzurum İl Koordinatörlüğü çalışmasının verimini toplamaya başladı. Hayvancılıktan, turizme, el sanatlarına ve yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar kırsal alanlarda pek çok yatırımı destekleyen TKDK‘ya Erzurumlular yoğun ilgi gösterdi.Sunulan 114 projenin yatırım tutarı 116 Milyon TL ‘yi bulurken bu rakama esas ödenmesi ön görülen hibe tutarı ise 73,2 Milyon TL olarak belirlendi. Yatırım amacıyla 99 gerçek kişi ve 15 şirket müracaat etti. Yatırımlar kapsamında 77 yeni işletme AB standartlarında üretimi hedeflerken 37 mevcut işletme ise hâlihazırda kurulu olan işletmelerini AB standartlarına ulaştırmak amacıyla modernizasyon ve kapasite artırımına yöneldiği görüldü.Alınan 114 başvurunun sektörlere göre dağılımı ise şöyle oldu;Süt Üreten Tarımsal İşletmeler 23 adetKırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler 29 adetMeyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması(Soğuk Hava Deposu) 1 adetArıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması 44 adetZanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri 1 adetKırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri 10 adetMakine Parkları 2 adetYenilenebilir enerji yatırımları 4 adetKonu ile ilgili açıklama yapan TKDK Erzurum İl Koordinatörü Dr. Atilla ÖZLÜ “Geçen yıl Ocak ayında kurumumuza artan ilginin bu yılda katlanarak devam ettiğini müşahede ediyoruz. Erzurumlu hemşerilerimizin kırsal alanlarda yatırımlara ağırlık vermesi bizi sevindirmektedir. Mevcut işletmelerimizin modernizasyonu ve kapasite artırmasının yanı sıra yeni kurulacak işletmelerde ilimiz ekonomisine ciddi katkılar sunacaktır. Yatırımcılarımız arasında genç ve bayan girişimcilerin bulunmasını gelecek adına umut verici olarak değerlendirmekteyiz. Projelerin yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum .” dedi.Projeler kapsamında mevcut işletmelerde yapım işlerinin modernizasyonu, genişletilmesi sağlanırken yeni işletmelerde yapılacak inşaat işleri uygun olarak değerlendirilecektir. Hem mevcut hem de yeni işletmelerin ihtiyaç duydukları makine ve ekipmanlar ile mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin %50 - %70 oranında desteklenmesi sağlanacaktır. Ayrıca uygun görülen tüm başvurularda yatırım harcamaları KDV ‘den muaf tutulacaktır.

ERZURUM/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN