Türkiye'nin ilk sanal karnavalı 'Baklahorani' heyecanı Tatavla'yı sardı

Türkiye'nin ilk sanal karnavalı 'Baklahorani' heyecanı Tatavla'yı sardı

500 yıl boyunca Tatavla sokaklarında coşkuyla kutlanan 'Baklahorani Karnavalı', koronavirüs nedeniyle bu yıl online olarak düzenlenecek. İstanbul'un çok kültürlü yapısını temsil eden renkli karnaval, kentin kaybolmaya yüz tutan geleneklerinden biri olarak kent sevdalıların desteğini bekliyor.

İstanbullu Rumların, hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet döneminde Şişli'nin Tatavla (Kurtuluş) semtinde müzik, dans ve eğlenceyle kutladıkları Baklahorani Karnavalı, bu yıl kovid-19 salgını nedeniyle internet üzerinden online kutlanacak.

Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı, Bellek Şişli, Feriköy Sanat ve Kültür Sevenler Derneği, Komşu Kapısı Derneği, Kurtuluş Çevre Grubu, Şişli'de Hayat, Şişli Kent Konseyi, Tatavla Dayanışma Ağı işbirliğiyle düzenlenen karnaval, 14 Mart 2021 Pazar günü saat 18.00'den itibaren karnavaltatavla.org internet sitesinden yayınlanacak.

TATAVLA'NIN TARİHİNİ BİR DE SEMT SAKİNLERİNDEN DİNLEYİN

Baklahorani Karnavalı programında, yüzlerce yıllık geçmişten taşınan İstanbul'un çok kültürlü, renkli yaşam biçiminin mutfağımıza yansımalarını, Kurtuluş'un en eski meze ve şarküteri dükkanlarının sahipleri anlatacak. İstanbul'un kaybolmaya yüz tutan geleneklerinden Baklahorani'nin sözlü tarihi, gelenekleri, kültürü, kutlamaları söyleşilerle yeniden hatırlanacak.

Ege'nin iki yakasında çok uzun yıllardan beri iki dilde söylenen ortak şarkılarıyla Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu, kendini 'alternatif müzik grubu' olarak tanımlayan Ermeni kültürünün müziğini özgün besteleriyle harmanlayan 'Vomank', Ege ve güneş kokan şarkılarıyla 'Ege Kafası'nın yanı sıra Muammer Ketencoğlu, İvi Dermancı ve Stavros Petalas müzikleriyle karnaval coşkusunu yaşatacak.

2-tarlabasi-e1581447623140-1440x925.jpg

KARNAVAL COŞKUSU BU YIL EVLERDE YAŞANACAK

Kaybettiği bir rengi İstanbul'a yeniden kazandırmanın coşkusuyla, hep birlikte olmak, farklı kültürlerin bir arada kucaklaşmasına imkan sağlamaya amaçlayan Baklahorani Karnavalı, 14 Mart 2021 Pazar günü saat 18.00'de karnavaltatavla.org web sitesinde başlayacak. Karnaval coşkusunu evlerinde yaşayanların sosyal medyada #Baklahorani2021 etiketiyle paylaştıkları fotoğraflar, Bellek Şişli'nin Twitter hesabından da paylaşılacak.

BAKLAHORANİ (TATAVLA) KARNAVALI NEDİR?

İstanbul'un eski yerleşimlerinden Tatavla (günümüzün Kurtuluş semti) ile özdeşleşmiş köklü bir gelenek olan 'Baklahorani Karnavalı', İstanbullu Rumların Paskalya Pazarı'na 40 gün kala hazırlıklarına başladıkları büyük festivaldir.

500 yılı aşan geçmişiyle, Rio ve Venedik karnavallarıyla benzer özellikler taşıyan Baklahorani Karnavalı'nın kökeni, antik dönemdeki Dionysos ve Poseidon Şenlikleri'ne dayanıyor. 'Baklahorani' veya 'Apokria' isimleriyle de bilinen karnaval, 'Büyük Oruç'tan 3 hafta önce başlar, 'Kathara Deftera'ya (Temiz Pazartesi) kadar devam ederdi.

20292750-1009763562500003-5530628267031060236-n.jpg

KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN KARNAVAL, YENİDEN CANLANIYOR

Baklahorani Karnavalı 1923'ten sonra zamanla etkisini kaybetti. 1942'de bu coşkulu, büyük ve renkli karnavalın sokaklarda kutlanması sona erdi. İstanbul'da sayıları artık iyice azalan Rum cemaatinin kendi içinde toplanıp eğlenmesiyle sürdürüldü.

Tatavla Karnavalı 2009-2014 yılları arasında yeniden hayat buldu. 2020 yılında ise yeni kurumsal katılımlarla daha büyük bir organizasyon için hazırlık yapıldı. Fakat Suriye'nin İdlib kentinden gelen şehit haberleri nedeniyle organizasyonu iptal edildi. Daha sonra ortaya çıkan koronavirüs salgınının 2021 yılında da devam etmesi dolayısıyla Baklahorani Karnavalı, 14 Mart 2021 Pazar günü online olarak düzenlenerek bir ilk gerçekleştirilecek.

Tarihçi ve yazar Hüseyin Irmak ile gazeteci ve öğretim görevlisi Gülay Şubatlı, Baklahorani Karnavalı'nın tarihini ve önemini Açık Radyo'da anlattı.

tatavla-karnavali-4-768x486.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN