Türkiye’ye seyahat uyarısının sebebi sıtma ilacı

Türkiye’ye seyahat uyarısının sebebi sıtma ilacı

Ankara ‘riskli ülke uyarısını kaldırın’ mesajı vermek için ikna turuna hazırlanırken, Berlin’in kararında neden ısrarcı olduğu ortaya çıktı. Almanya tıp dünyasında tartışılan sıtma ilacının Türkiye’de Kovid tedavisinde kullanılmasını gerekçe gösterdi. Turizm Bakanlığı ise ‘endişeyi’ gidermek için “Hastaya tedavi protokolleri soruluyor, hangi ilacı isterse o kullanıyor. İstemediği ilacın uygulanması söz konusu değil” açıklaması yaptı.

Türkiye’nin Koronavirüs tedavisinde gösterdiği başarıya karşın, Almanya’nın sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin nedeniyle Türkiye’ye seyahat uyarısını kaldırmadığı iddia edildi. Spiegel’in haberine göre, Almanya Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmamakta ısrar ediyor. Spiegel’in Almanya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, Türkiye’de koronavirüs tedavisinde etken maddesi hidroksiklorokin olan ilaçların kullanılmasının seyahat uyarısının kaldırılmamasının nedenlerinden biri olduğu öne sürüldü.

ALMANYA’DA HİDROKSİKLOROKİN’E İZİN YOK

Haberde, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bu zorunlu tedavi nedeniyle seyahat uyarısının gevşetilemeyeceği görüşünde olduğu belirtildi. Alman tarafının Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılması için bu tedaviden vazgeçilmesi gerektiği mesajı verdiği ifade edildi. Alman turistlerin Türkiye’de Kovid-19’a yakalanmaları halinde sıtma ilacı ile tedavi edilmeleri ihtimalinin Berlin’de rahatsızlık yarattığına işaret edildi. Türkiye’de hastaneye yatırılan Kovid-19 hastalarına uygulanan tedavide sıtma ilacının etken maddesi hidroksiklorokin kullanılıyor. Bu ilaçların Kovid-19 tedavisindeki etkisi ve hastalar için oluşturduğu riskler tam olarak bilinmediği gerekçesiyle Almanya’da ise hidroksiklorokin kullanılmasına izin verilmiyor.

TEK TEDAVİ YÖNTEMİ DEĞİL

Türkiye Turizm Bakanlığı da iddiaların doğru olup olmadığı konusunda DW Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Türkiye ve Almanya arasındaki görüşmelerde hidroksiklorokin tartışmasının gündeme geldiğini doğrulayan Turizm Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, haberdeki konunun yeni olmadığını, Alman makamları ile yapılan görüşmelerde bu ilacın birkaç hafta önce gündeme geldiğini söyledi. 14 günlük karantina meselesi ile ilgili Robert Koch Enstitüsü’ne bir mektup gönderdiklerini ve bu mektupta tedavi protokollerini ayrıntılı şekilde anlattıklarını da dile getirdi. Alman makamlarına, sıtma ilacının tek tedavi ilacı olmadığını ve ayrıca zaten hastanın izni olmadan herhangi bir ilacın uygulanamayacağını aktardıklarını ifade edildi.

ÇAVUŞOĞLU’NUN BERLİN’E GİDECEK

Almanya’nın seyahat uyarısını bir an evvel kaldırmasını isteyen Türkiye ise girişimlerini sürdürüyor. Bu çerçevede, gelecek hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun başkent Berlin’e gelerek seyahat uyarısının kaldırılmasını sağlamak için temaslarda bulunması bekleniyor.

AVRUPA KAPIYI KAPATTI İNGİLTERE AÇIYOR

Koronavirüs salgını nedeniyle kapılarını kapatan Avrupa Birliği (AB), ilk etapta 14 ülkeye kapılarını açacak. Brüksel’de toplanan AB Büyükelçileri, sınırların hangi ülkelere, hangi koşullarda açılacağı kararlaştırıldı. Buna göre 1 Temmuz’dan itibaren, Avustralya, Kanada, Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda, Ruanda, Tayland, Uruguay, Cezayir, Tunus, Fas, Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan’a açılacak. Vatikan, Saint Marin ve Monaco da AB’ye giriş yapabilecek. ilk aşamada Türkiye listede yer almadı. Financial Times gazetesi ise, İngiltere ile Türkiye’nin seyahat koridoru oluşturma konusunda görüştüklerini ve anlaşmanın yakın olduğunu bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN