Türkmen Dağı'nda son kale düştü (Suriye'de son durum)

Türkmen Dağı'nda son kale düştü (Suriye'de son durum)

Suriye'de Rus uçaklarının desteğiyle ilerleyen Esad güçlerinin, Lazkiye vilayetinin Bayırbucak bölgesindeki Türkmen Dağı bölgesinde muhaliflerin elindeki son stratejik kasaba olan el-Rabia'yı ele geçirdiği bildirildi. Muhaliflerin Lazkiye'den çıkarılmasıyla Esad rejimi için İdlib yolu da açılmış oldu.

[Karar]

Suriye ordusu ve rejime bağlı milis güçleri, Lazkiye'de Rus uçaklarının desteğiyle başlattıkları harekatta sona yaklaştı.

AFP ajansı, bugün devam eden saldırılarda Esad güçlerinin muhaliflerin elinde kalan son stratejik kasaba olan el-Rabia ile Revda köyünü ele geçirdiğini bildirdi. Kasabanın Türkiye'den Türkmen Dağı bölgesine ikmal yolunun üzerinde bulunduğu kaydedildi.

Yerel kaynaklar, Esad güçlerinin bölgenin büyük çoğunluğuna sahip olmasına rağmen bazı noktalarda çatışmaların sürdüğünü kaydetti.

Türkmen dağı böyle bombalandı

Esad rejiminin resmi ajansı SANA, hükümet güçlerinin muhalifler tarafından yerleştirilmiş olması muhtemel bomba ve mayınları temizlemek için tarama faaliyeti yürüttüğünü bildirdi.

16-01/24/20160114_2_13791599_4540634.jpg

Türkiye sınırına ilerliyorlar

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, "rejim güçlerinin sürekli ilerleyişinden sonra kuşatma altında kalan" Rabia kasabasının ele geçirildiğini açıkladı. Gözlemevi, son 48 saatte rejim güçlerinin Rabia çevresindeki 20 köyü ele geçirerek kasabayı üç koldan kuşattığını belirtti.

Rus askeri yetkililerin harekatı denetlediği ve Rus uçaklarının düzenlediği saldırıların kasabanın ele geçirilmesinde kritik bir rol oynadığı ifade edildi. Rabia kasabası, 2012 yılından beri muhaliflerin elinde bulunuyordu. Kasabanın ele geçirilmesinden sonra rejim güçleri Türkiye sınırına yaklaşmasının da yolu açıldı.

Suriye savaş haritası:

 16-01/24/150928150922_syria_control_map_turkish_624-1453634439.png

Lazkiye merkezine saldırı düzenlenen bölgeler düştü

Esad güçleri, 12 Ocak'ta da Türkmen Dağı'nın "kapısı" konumunda bulunan Selma kasabasını ele geçirmişti. Selma ve Rabia'da, muhalif güçler tarafından Lazkiye'nin merkezine füze saldırıları düzenleniyordu.

Esad güçleri ve müttefikleri, önceki gün Lazkiye'nin kuzey kırsalında Türkmenlerin de yaşadığı bölgede yedi köyü, bölgeyi çevreleyen tepelerle birlikte ele geçirmişti.

Hedef İdlib

Geçtiğimiz yılın Mart ayında İdlib vilayetinden tamamen çıkarılan Esad güçleri, Eylül sonunda Rus uçaklarının Suriye'de operasyonlara başlamasının ardından İdlib'e tekrar girme hesapları yapmaya başlamıştı. Lazkiye'nin tamamen ele geçirilerek Rus üssünün de bulunduğu kıyı bölgesinin güvenliğinin sağlanmasının ardından, rejim ve müttefiklerinin İdlib'in Cisr eş-Şuğur kentini ele geçirmek amacıyla büyük bir saldırıya başlaması bekleniyor.

Rusya, uçak krizinin intikamını alıyor

24 Kasım 2015'te Türkmen bölgesine operasyon yaparken Türk hava sahasını ihlal eden iki Rus uçağından birinin düşürülmesinin ardından Rusya ve Esad güçlerinin Bayırbucak bölgesine yönelik operasyonları büyük artış gösterdi. İki aydır şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgede Esad güçleri sürekli olarak ilerleme kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN