Tutmaç çorba nasıl yapılır? Tutmaç çorba tarifi ve malzemeleri

Tutmaç çorba nasıl yapılır? Tutmaç çorba tarifi ve malzemeleri

Selçuklular’dan miras kaldığı söylenen tutmaç çorbası günümüzde de sevilerek tüketilmektedir. Erişte, nohut ve mercimeğin güçlerini birleştirmesi ile oluşan bu nefis çorbaya sizler de bayılacaksınız. Peki tutmaç çorba nasıl yapılır? Tutmaç çorba tarifi ve malzemeleri nelerdir? İşte detaylar…

İçinizi ısıtacak tutmaç çorbası yapımının kolaylığı sizi çok şaşırtacak. Sizlerde mutlaka tutmaç çorbasını denemelisiniz ve defterinize kaydetmelisiniz. Ayrıca tutmaç çorbası besin değeri yüksek, oldukçada tok tutan bir çorbadır. Merak edenler için tutmaç çorba nasıl yapılır? sorusunun cevabı ve tutmaç çorba tarifi ve malzemeleri sizlerle…

MALZEMELER

1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı erişte
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek (suyunu süzün)
1 adet soğan
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı nane
Tuz

TERBİYESİ İÇİN

1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1.5 su bardağı yoğurt

TARİFİ

Tencereye 5-6 su bardağı su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içine tuz, haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek, ve erişteler eklenir. Erişteler pişene kadar çorba kaynatılır.
Yeşil mercimekleri kaynatırken iyice eritmeyin. Çorba içinde de kaynayacağı için haşlarken biraz diri kalmasına özen gösterin.
Ayrı bir kapta yumurta sarısı, yoğurt ve unu çırpın. Çorbanın suyundan yavaşça ekleyin ve terbiyeyi ılıklaştırın.
Ayrı bir tavada yemeklik doğranmış soğanlarınızı sıvı yağda kavurun. Soğanlar iyice karamelize olmalı ve ardından nane eklenmeli. Bu hazırlamış olduğunuz karışımıda çorbanın içerisine ekleyin.
10 dakika kadar kaynadıktan sonra çorbanız hazır.
Afiyet olsun.

TUTMAÇ ÇORBASININ HİKAYESİ

Türkçe'nin ilk ansiklopedisi, sözlüğü ve dil bilgisi kitabı Divan-ı Lugati't Türk'te de yeri olan, Orta Asya mutfak kültürünün vaz geçilmezi olan tutmaç, bugün ise Türk coğrafyasında sevilerek tüketilmeye devam etmektedir.

Kaşgarlı Mahmut’un ünlü eserinde tutmaç yemeğinin ortaya çıkışı Zülkarneyn’in de geçtiği bir efsaneye dayandırılır. Efsaneye göre tutmaç Zülkarneyn’in yaptırmış olduğu azıklardan bir tanesidir. Zülkarneyn karanlıklardan çıkarken “bizi tutma aç” şeklinde bir yakarıştan sonra bilginlerle konuşuyor ve yemeğin yapılmasını ister.

Orta Asya’dan Anadolu Selçuklularına, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar asırlardır yapılan bu geleneksel yemek diğer Türk toplulukları ve dünyaya tanıtılmıştır. Tutmaç, Divanü Lugati’t Türk’ün yanı sıra kendisine Kıpçak Lugatı’nda da yer bulmuştur. Tutmaç adı aynı zamanda Erzurum (Oltu), Sivas ve Van (Gürpınar)’da bulunan bazı köylere isim olarak da verilmiştir.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN