UEFA'ya 'kiralık' çalımı!

UEFA'ya 'kiralık' çalımı!

UEFA, finansal fair-play kurallarını getirdi, devir değişti. Her sezon yıldız oyuncuları bonservisiyle birlikte katmaya çalışan Türkiye’nin iddialı kulüpleri bu sezon plan değişikliğine gitti. Her ne kadar en çok transfer bütçesini ‘dört büyükler’ harcasa da kiralık veya bonservissiz gelen oyuncuların çokluğu dikkat çekiyor.

[Karar]

HASAN ALPEREN DELİBAŞ

üper Lig’de transfer dönemi resmen sona erdi. Bazı kulüpler kadrolarını yenilemeyi tercih ederken, bazı kulüpler ise önemli futbolcularını takımda tutmayı başardı. Ligde şampiyonluk yaşamış beş takım ise hareketli bir dönem geçirdi.

Transfer döneminde Galatasaray 7, Beşiktaş ise tam 11 oyuncuyu kadrosuna kattı. Fenerbahçe 5’te kalırken, Trabzonspor ise 6 futbolcu ile takımını güçlendirdi. Bu transferlerden takımlar için büyük önem arz eden isimlerin çoğunlukla ‘kiralık’ olması dikkatleri çekti. UEFA’nın fair-play kurallarını açıklamasının ardından ekonomilerine daha fazla önem veren kulüpler, yüksek bonservisle futbolcu almak yerine garanti ücretleri yüksek tutup, kiralık yöntemine gitti.

EN KÂRLISI BEŞİKTAŞ

Süper Lig’de kulüplerin kasasından bonservisler için yaklaşık 45 milyon euro çıkarken bunun yaklaşık 37 milyon eurosunu ‘dört büyükler’ harcadı. Transferi en çok bütçe ayıran ekip Galatasaray (14 milyon euro) olurken, Osmanlıspor, Adanaspor, Akhisar Belediyespor ve Karabükspor yaptıkları transferlerde hiç bonservis bedeli ödemediler. En çok kar eden ekipse Beşiktaş oldu. Siyah-Beyazlılar toplam 6.6 milyon euro harcama yaparken, kasasına 11.7 milyon euro koydu. Alım-satım dengesi Galatasaray için 14/8.6, Trabzonspor için 11/5.7, Fenerbahçe için 6/8.5 milyon euro oldu.

16-09/01/resimid_4298039.jpg

BONSERVİS YÜKSEK OLUNCA

Galatasaray, forvet mevkine uzun süredir beklenen transferini Sigthorsson ile kiralık olarak yaptı. Orta sahaya kazandırılması gereken derinlik de, Josue’nin Porto’dan geçici olarak alınmasıyla sağlandı. Bu yönteme en çok başvuran takım ise Beşiktaş oldu. Atınç, Caner, Aboubakar ve Talisca gibi 4 önemli ismi kiralık olarak kadrosuna katan Kara Kartal, 4.5 milyon euro bedel öderken, yıllık ücretleri artırdı.

Aboubakar’a 3 milyon 300 bin euro verilmesi kararlaştırıldı, Caner’e ise 1 milyon 750 bin euro + 4 bin euro puan başı ücret ödenecek. Fenerbahçe de, transferin son anlarında iki futbolcuyu kiralık olarak aldı. Hücuma zenginlik kazandırmak için geçici transfer olan Sow ve Lens’in maliyeti açıklanmazken, yüksek bonservis bedelleri nedeniyle bu yola gidildiği biliniyor. Trabzonspor da aynı nedenlerle bu yönteme başvurdu.

16-09/01/resimid_4343418.jpg

BU YÖNTEM NİSPETEN DAHA UCUZ

Kiralanan isimlerin maliyetine bakıldığında ise bonservislerden daha ucuz olduğu görülüyor. Kulüpler ayrıca, futbolculardan beklemediği bir performans alınca ‘nereye satabilirim?’ diye düşünmüyor. Bu sezon Galatasaray, geçici olarak aldığı iki oyuncuya 1 milyon 400 bin euro, son şampiyon Beşiktaş 4.5 milyon euro, Trabzonspor 3.44 milyon euro, Bursaspor ise 225 bin euro ödedi.

AVANTAJI SON YILLARDA FARK ETTİLER

Kiralama yöntemi, beş büyük kulüplerin genelinde ise son zamanlarda popülerleşti. Beşiktaş, ekonomik sıkıntılar yaşadıktan sonra üç sezondur bu yönteme başvursa da, diğer ekipler ‘avantajlı’ durumu yeni fark edebildi. Kara Kartal, önceki senelerde Mario Gomez, Motta, Dany, Sosa, Gökhan Töre gibi isimleri kiraladı, Bursaspor da Fernandao ve Josue’yi kiralama yöntemi ile kadrosuna kattı.

16-09/01/crrrzolxgaa3hgf.jpg

AVRUPA'DA TALEP ÇOK YÜKSEK

Kiralık yöntemi sadece bu sezon Türkiye’de değil, Avrupa piyasasında da önemli bir yer tuttu. Finansal fair-play yüzünden Real Madrid’in bile 30 milyon euro harcama yaptığı bu donemde, İngilter Premier Lig ekipleri ‘oynatamayacağı’ oyuncuların yükünden kurtulmak için kiralığa başvurdu. Bunun en bilindik örnekleri ise Arsenal’den Bournemouth’a giden Jack Wilshere ve Manchester City’den Sunderland’e giden Jason Denayer oldu.

BEŞİKTAŞ-FENERBAHÇE ARASI TAKAS!

Transfer döneminin dikkat çekici yönlerinden biri de Fenerbahçe ve Beşiktaş arasındaki ‘oyuncu değişiklikleri’ydi. Fenerbahçe’yle anlaşamayan sağ bek Gökhan Gönül Beşiktaş’a giderken, Sarı-Lacivertlikler de Siyah-Beyazlılar’la sözleşmesi biten sol bek İsmail Köybaşı’nı aldı. Beşiktaş ayrıca, Fenerbahçe’den Inter’e geçen ancak İtalyan ekibinde şans bulamayan sol kanat Caner Erkin’i kiraladı.

16-09/01/2016-09-01_222201.jpg

16-09/01/2016-09-01_222257.jpg

16-09/01/2016-09-01_222317.jpg

OTORİTELERDEN LİGİN YENİLERİNE GÜVENOYU

Spor kamuoyunun önde gelen isimleri, dört büyüklerin transferlerini KARAR'a değerlendirdi. İşte o yorumlar...

SOW'UN GELİŞİ UMUTLANDIRDI

Altan Tanrıkulu / Fenerbahçe

Kayserispor beraberliğinin ardından camiada bir moralsizlik var. Advocaat’ın isteğiyle Lens’in alınması taraftarı biraz yatıştırdı. Ancak Sow’un gelişi herkesi tekrar umutlandırdı. 10 numara transferinde sonuç çıkmadı ama Advocaat’ın elindeki hücum oyuncularını doğru kullanarak Salih-Alper-Van Persie gibi isimlerden birini forvet arkasına yerleştirerek bu sorunu çözebileceği gözüküyor. Transferin notu 10 üzerinden 8 diyebilirim. Şener ve İsmail’in Milli Takım’da yer alışı da avantaj. Fenerbahçe’nin elinde avantajlı bir kadro oluştu. Volkan Demirel’in de kurtarışlarına başlaması gerekiyor.

16-09/01/2016-09-01_222409.jpg

EN DİKKAT ÇEKEN DURICA

Altuğ Atalay / Trabzonspor

Bir değişim yaşandı Trabzonspor’da. Gelen oyuncular anlamında bakıldığı zaman 7 tane transfer yaptı. Bunlardan şu ana kadar ki takım dizilişleri içerisinde Ersun hoca 3’ünü ilk 11’de düşündü; Durica, Castillo ve Onazi. Bakıldığı zaman en verimlisi ise Durica olduğunu söyleyebiliriz gerek tecrübesiyle gerek futboluyla. Muhammet Demir’in formsuzluğu da Suk’a fırsat doğurabilir. Transferde Sheidaev kadroya bile giremiyor, ama gelecek olarak görülen Muhammet Beşir elden çıkarıldı. Ben olsam kendi yetiştirdiğim oyunculara yönelirdim.

16-09/01/2016-09-01_222507.jpg

İŞ ŞENOL GÜNEŞ'E KALIYOR

Hakan Arslan / Beşiktaş

Beşiktaş transfer döneminde üç büyük kayıp yaşadı: Gomez, Sosa, Töre. Aboubakar Gomez’in, Tallisca Sosa’nın boşluğunu doldurabilecek mi? Burada iş Şenol Güneş’in maharetine bağlı. Kanat forvetinde Frei’ın geçen sezonun üstüne koyması, Aras’ın takıma uyum sağlaması şart. Gökhan İnler iyi bir alternatif, orta saha ciddi biçimde zenginleşti. Bek transferleri de isabetli. Soru işaretleri stoper ve kaleci mevkilerinde. Mevcut stoperlerin Şampiyonlar Ligi yükünü kaldırması, Tolga’nın istikrar yakalaması, Fabri’nin iyi bir alternatif oluşturması gerekecek.

16-09/01/2016-09-01_222434.jpg

SABRİ-SELÇUK SALTANATI BİTEBİLİR

Bülent Tuncay / Galatasaray

Galatasaray 16 futbolcu ile vedalaşıp 7 transfer yaptı. UEFA yaptırımı da dikkate alındığında Galatasaray’ın başarılı bir transfer dönemi geçirdiğini söyleyebiliriz. ‘Sabri İmparatorluğu’nu yıkmak (Ya da sürdürmek) için sağ beke Cavanda transfer edildi. Serdar Aziz en önemli hamlelerden biri çünkü savunmadaki gediğin kapanması için ona çok güveniyorlar, verilen rakamın büyüklüğü beklentinin büyüklüğünü de gösteriyor. Orta saha Melo’dan sonra bir türlü düzelememişti. De Jong, Tolga, Josue hamlesi ‘Selçuk bağımlılığına’ bile son verebilecek yerinde hamleler oldu. Forvetteki büyük boşluk için de Eren-Sigthorsson alındı. Özetle Galatasaray nokta atış yapmış görünüyor.

16-09/01/2016-09-01_222340.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN