Until Dawn nasıl bir oyun? Satın almaya değer mi?

Until Dawn nasıl bir oyun? Satın almaya değer mi?

10 farklı karakterin gözünden anlatılan bir hikayenin akışı sizin ellerinizde. Şafak sökene kadar verdiğiniz her bir kararın bir sonucu olacak. Kararlarınız ile yüzleşmeye hazır olun!

Bir elektronik devi olarak tanınan Sony’nin son yıllarda giderek artarak öne çıkan bir özelliği var; anlatılacak bir hikaye varsa bunu mükemmel denilebilecek şekilde kurgulaması ve anlatması. God Of War, Heavy Rain, Beyond: Two Souls, Last of Us, Uncharted serisi gibi pek çok farklı oynanış tarzına sahip oyunlar için bu yeteneğini yapımcı stüdyoları üzerinden öne çıkartan Sony PlayStation 3 ve PlayStation 4 için yayınladığı oyunlar ile oyunseverlerin oyuna bakış açısını değiştirdi desek yanlış olmaz.

Until Dawn Sony’nin başarılı hikaye anlatım tekniğini bir film kurgusu edasıyla tasarlayıp, korku ve gerilim öğeleri ile harmanladıktan sonra mükemmel grafikler ile oyunculara sunan bir yapım. İlk olarak PlayStation 3 için tasarlanmaya başlayan ancak daha sonra gecikmeler ve geliştirmeler ile birlikte PlayStation 4’e çıkan bir oyunla karşı karşıyayız.

15-08/31/until-dawn-kapak.jpg

Oyunun yapısı

Hemen belirtmeliyiz ki bu oyunda çok fazla mekan, özgürce dolaşabildiğiniz alanlar ve dilediğiniz zaman dilediğiniz şeyi yapabildiğiniz bir yapı yok. Oyun önceden tasarlanmış bir senaryo akışı ile ilerliyor, bu akış içinde karakterleri yöneterek belli seçimler yapmalısınız ve bu seçimler oyunun akışını yönetiyor. 

Özellikle belirli anlarda kısıtlı süre içinde bir seçim yapmanız gerekiyor ki bu seçim süreleri gerçek hayatta benzeri seçimler yapmanız gerektirecek durumlar ile yakınlık içeriyor.

Until Dawn içinde yaptığınız her bir seçim bir kelebek kanadı etkisi oluşturuyor ve senaryo böylece değişiyor.

15-08/31/until-dawn-tm-_20150822143334.jpg

Huzursuz bir atmosfere gireceksiniz

Until Dawn’ı kurup oyuna başladığınız andan itibaren sizi huzursuz eden bir atmosfer ile iç içe oluyorsunuz. Bu kasten gerçekleştirilmiş ve bir oyun için inanılmaz seviyede başarılı şekilde elde edilmiş bir kurgu olarak karşımıza çıkıyor. Oyun ilerledikçe karşınıza hangi anda ne çıkacağını kestiremediğiniz bir endişeyle harmanlanmış iç huzursuzluğu attığını her adımda merakınızın sizi içine çektiği bir sarmala dönüşüyor.

Heroes dizisinden tanıdığımız Hayden Panettiere gibi tanıdık yüzlerin canlandırdığı karakterlerin özellikle animasyon ile elde edilmiş yüz mimikleri oyunun kurgusundan öte teknolojinin de yeni nesil konsollor ile birlikte ne düzeye geldiğini görmemiz için harika bir fırsat sunuyor.

15-08/31/untildawn_thumb.jpg

Oyunun hikayesi ve akışı ile alakalı hiç bir ipucu ve keyifkaçıran (spoiler) vermeyeceğim ancak senaryosunun mükemmel derecede iyi olduğunu ve bir kere başına geçince sizi kendine esir edeceğini söyleyebilirim.

Ne kadar süreyle korkacağız?

Oyun tam olarak 10 saatlik bir oynanış süresine sahip. Akşam üstü başladığınız maceranız sabah şafak sökene kadar yapacağınız tercihler ile tamamlanmış oluyor. Oyunumuzun Türkçe altyazıları mevcut ki pek çok önemli diyaloğu anlayabilmek için eğer ana dilinize yakın seviyede İngilizce bilmiyorsanız mutlaka kullanmanız gereken bir özellik. Bu noktada Sony Türkiye ekibinin özellikle son yıllarda harcadığı emek ve gayreti ayrıca tebrik etmek lazım.

15-08/31/1990888-680072_20120814_006-until-dawn-silent-hills-ps4-dominates-horror-genre-jpeg-241831.jpg

Oyun atmosferine uyum sağlayın

Oyunu gündüz vakti oynamak yerine güneş battıktan sonra perdeleri ve ışıkları kapatmış bir şekilde oynamanızı tavsiye ediyorum zira zaten karanlık bir atmosfere sahip olan Until Dawn’da ekrana yansıyan bir ışık kaynağınız varsa bu oyunun keyfini kaçırabilir. Elbette tavsiyemiz, oyunun korku ve gerilim atmosferini de daha iyi hissetmeniz için de fayda sağlayacak. Biraz daha ileri giderek oyunu kulaklık ile oynamanızı salık veririm.

Vereceğimiz paraya değecek mi?

Eğer aradığınız şey aksiyon (ki oyunda kısmen mevcut), açık alanlar, vur kaç tarzı şeyler bekliyorsanız hayır buna değmez. Ancak aklınızdan bir süre silinmeyecek, zihninizi kurcalayacak, adrenalin seviyenizi yükseltecek 10 saatlik bir filmin akışını kendi tercihleriniz ile yönlendirmek ve gerçekten sizi kendine hayran bırakacak bir senaryo arıyorsanız Until Dawn mutlaka arşivinizde olması gereken bir oyun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN