Usulsüzlük yapan rektöre ödül gibi atama

Usulsüzlük yapan rektöre ödül gibi atama

İlahiyat Fakültesi Dekanlığı döneminde, 28 adayı eleyip oğlu Halit Ziya Pakiş’i araştırma görevlisi olarak alan Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakiş, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden rektör olarak atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla dün akşam 11 üniversiteye rektör ataması Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayınlanan 3519 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı yeni fakülteler kuruldu, kapatıldı veya ismi değiştirildi. 3518 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile de 11 üniversiteye yeni rektör atandı. 

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla gündeme düşmesi bir oldu. Boğaziçi Üniversitesi'ne İletişim ve Hukuk fakültelerinin açılması nedeniyle gündeme gelen atamalarda yeni bir ayrıntı daha ortaya çıktı.

Yayımlanan listede Hakkari Üniversitesi Rektörlüğüne bir kez daha atandığı görülen Ömer Pakiş ismi akıllara usulsüz atamadan yargılandığını getirdi. 

DEKANLIĞI DÖNEMİNDE OĞLUNU ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLARAK ALDI

Sözcü gazetesi geçtiğimiz eylül ayında Pakiş'in usulsüz atama yaptığını gündeme getirmişti. Pakiş'in 2015 yılında İlahiyat Fakültesi Dekanı olduğu dönemde oğlunu aynı fakülteye araştırma görevlisi olarak aldığı tespit edilmişti. Mart ayında tespit edilen olayın ardından Kamu Denetçiliği Kurumu konuyla ilgili rapor hazırlamış ve sınavın iptalini istemişti. Ancak rektörlük sınavı iptal etmemişti.

PAKİŞ'TEN TEKRAR ATANMASI HAKKINDA İLK YORUM

Pakiş, yargılanmasına rağmen görevden alınmayarak rektörü olduğu Hakkari Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tekrar atanmasına ilişkin ise şu yorumu yaptı: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleri ile Hakkari üniversitesine yeniden rektör olarak atandım. Şahsıma bu görevi tekrardan laik gören Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a YÖK başkanımız Sayın M.A. Yekta Saraç'a ve desteklerini eksik etmeyen herkese şükranlarımı arz ederim."

NE OLMUŞTU?

 

Kamu Denetçisi Arif Dülger'in olayla ilgili hazırladığı rapora göre oğul Halit Ziya Pakiş, ALES ve yabancı dil sıralamasında 31 kişilik listede 29'uncu sırada yer alıyordu.

 

DİĞER ADAYLARIN ELENMESİ İÇİN BAHANELER

 

Rapora göre başvuranlardan 19'u, transkript belgesinde “mühür üzerinde imza olmaması, kaşenin imzasız olması” gibi gerekçelerle elendi. Kalan 12 kişiden 8'i sınava girmedi. 4 kişi ise üniversitenin yazılı sınavında 5-15 gibi puanlarla elendi. Elenen adayların genel notlarının 84, 79 gibi yüksek puanlar alanlardı.

 

İDDİANAME "GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK"TAN HAZIRLANDI

 

Ardından Rektör Pakiş hakkında açılan soruşturmada Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesini hazırladı. 5 Haziran 2020’de tamamlanan iddianamede, Rektör Pakiş'in, “görevini kötüye kullanmaktan dolayı” yargılanması ve görevden el çektirilmesini istedi. Ayrıca, jüri üyelerinin de yargılanması talep edildi.

 

YARGILAMASI NİSANA ERTELENDİ

 

Başlatılan soruşturma kapsamında dava açıldı. İlk duruşma ekim ayında görüldü, Pakiş'in savunması alındı ve duruşma 2021 Nisan ayına ertelendi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN