Yeni yasayla Türkiye'de yasaklanan köpek cinsleri

Yeni yasayla Türkiye'de yasaklanan köpek cinsleri

Türkiye'de yasaklanan köpek ırkları içerisinde; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully gibi köpek cinsleri yer alıyor. Bu köpek ırklarını bulundurmak sadece Türkiye'de değil, dünya genelindeki birçok ülkede de yasaklanmış durumda. İşte, Türkiye'de beslenmesi yasak olan köpek ırkları...

Saldırgan yapıda olmaları dolayısıyla bazı köpek cinslerinin Türkiye'ye getirilmesi ve üretilmesi uzun zamandır yasak. Sezgi ve zarar görme korkusunun nedeniyle öfkelenen köpekler, kas ve çene yapısı güçlü köpekler insanlara ölümcül zarar verebiliyor. Bu nedenle Çevre ve Orman Bakanlığı Bakanlığı'nın 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu bazı köpek ırkları için yasaklar getirdi.

Özellikle son dönemde ağızlığı olmadan sokakta gezdirilen Pitbull cinsi köpeklerin saldırdığı insanların ağır yaralı olarak hastanelerde tedavi altına alınması, toplumda paniğe neden oluyor.

HAYVANLARI KORUMA KANUNU'NA GÖRE YASAKLI KÖPEK IRKLARI

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Ağustos 2021'deki yeni düzenlemeyle TBMM'de kabul edildi. Buna göre, 'Yasaklı Irklar ve Melezleri' başlığı, 'Tehlikeli Irklar ve Melezleri' şeklinde değiştirilerek kanunlaştırıldı. 14 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenlemenin; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully ırklarına mensup köpeklerin ve melezlerinin sahiplerine şu sorumlulukları getirdi:

* Yasayla belirlenen bu ırkların sahiplerinin köpeklerini kısırlaştırması zorunluluk haline getirildi.

* Aşılarının tam ve eksiksiz olması, karneyle ibraz edilmesi, ayrıca köpeklerin mikroçip uygulaması ile kimliklendirilmesi şart koşuldu.

* Tehlikeli ırklara mensup köpeklerin üretilmesi ve satışı eski yasada olduğu gibi yasaklandı.

* Bu ırkların şehir yaşantısında çocuk parklarına girmesi ve dolaştırılması yasaklandı.

* Bu ırka ait köpeklerin sahipleri tarafından gezdirilirken kayış tasma ve ağızlık kullanımı zorunlu hale getirildi.

* Köpeklerini kısırlaştırıp mikroçip uygulaması yaptırmış olan kişilerin Tarım Bakanlığı’nca işaret edilecek ilgili birimlere bildirimde bulunması ve kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi.

* Eski yasa gereğince el konulup barınaklara gönderilmiş olan köpeklerin sahiplerinin 6 ay içerisinde öngörülen işlemleri yaparak köpeklerini geri alması mümkün kılındı.

* Aynı şekilde barınaklardan bu ırkların mensuplarını sahiplenmek isteyenlerin kanunun öngördüğü işlemleri tamamlanmasıyla evlat edinmesine izin verildi.

* Yapılması zorunlu işlemleri yerine getirmeyen köpek sahiplerinin köpeklerine el konularak ağır para cezasına çarptırılması öngörüldü.

TÜRKİYE'DE YASAKLANAN KÖPEK CİNSLERİ

Kanunun 14. maddesinin l bendinde; "Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır" hükmü yer alıyor.

Bu hükme uymayanlara kanunun 28. maddesi gereğince hayvan başına 6 bin 306 TL idari para cezası verilir ve hayvanlara el konulur.

Ancak bu kanun, yasaklı hayvanların beslenmesi konusunda bağlayıcı değil.

PITBULL TERRIER

Eski savaş köpeği kökenli olan Amerikan Pittbull Terrierleri, düşman gördüğü hayvan ya da insana saldırabilir. Çok az bir eğitimle tanımadıklarının iyi veya kötü niyetli olup olmadığını anlayabilme yeteneği edinebilir ve iyi huylu, sakin, sevimli ve itaatkar bir köpek haline gelebilir. Sahibine de çok iyi bir dosttur.

2-3450.jpg

JAPON TASO

Japon dövüş köpeği zeki, cesur, agresif ve acı eşiği yüksek bir köpektir. Aile hayatına çok uygun değildir, çünkü üzerinde otorite kurabilen sadece 1 kişiye itaat etme özelliği var. Aile içerisinde, dominant olmayan kişilere hükmetmeye çalışabilir.

Eğer ondan daha sert değilseniz, keyfinizi kaçırabilir, birlikte yaşamanız sıkıntılı olabilir. Mutlaka bebekliğinde itaat eğitimi almalı, ve sosyal büyütülmeli. Diğer hayvanlara karşı agresif ve tehlikelidir. Kavgaya tutuştuğu herhangi bir köpeği kolayca öldürebilir. 6 aylıkken, 60 kiloya yaklaşan bu cinsin kaslı bir yapısı var.

4-3298.jpg

FILA BRASILEIRO

Brezilya Mastiff'i olarak da bilinir. Ev ve apartman yaşamına uygun değildir, açık arazi köpeğidir. Çok cesur, dikkatli, fazlasıyla kavgacı ama sahibine sadık olan bir ırktır. Yabancılardan, ve diğer hayvanlardan hoşlanmaz.

5-3105.jpg

DOGO ARGENTINO

Avusturalya, Yeni Zelanda ve Portekiz başta olmak üzere yaklaşık 10 ülkede yasaklanmış olan Dogo Argentino cinsi köpeğin yasaklanma nedeni; köpek dövüşlerinde kullanılmış, aslanlarla kapıştırılmış ve belki de sadece bunun için üretilmiş bir ırk olmasıdır. Aslında Dogo Argention ırkı ailesine çok bağlı, çok oyuncu ve çok akıllıdır. Tüm aile fertleriyle iyi anlaşabilmesi ile birlikte, en sevdiği şey aile fertleri tarafından kucaklanmak ve öpülmektir.

8-2492.jpg

AMERİKAN STAFFORDSHIRE TERRIER

Genel olarak bu köpekler uysal, kendine güvenli, yumuşak başlı, söz dinleyen ve akıllı köpeklerdir. Çocuklarla ve birlikte büyüdükleri diğer hayvanlarla çok iyi geçinirler. İlgiyi çok severler, aileleriyle birlikte vakit geçirmek onlar için her şey demektir. Dövüş köpeği olmasa da agresif olan bu köpekleri dövüş köpeği haline getiriliyor.

american-staffordshire-terrier.jpg

AMERİKAN BULLY

Başta Danimarka ve Singapur olmak üzere birkaç yerde daha yasaklı olan bu ırk, ailesine karşı fazlasıyla sakin, sevecen ve oyuncudur. Koruma içgüdüleri çok güçlü olduğu için, yabancılara ve köpeklere karşı sinirli bir tutum içerisinde olabilirler. Acı eşikleri fazlasıyla yüksek olan bu İngiliz asıllı Amerikan Bully, maalesef kötü insanlar yüzünden kötü bir isme sahip oldu.

19-892.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN