Tehlikeli ve yasak köpek cinslerinin son kayıt tarihi ne zaman?

Tehlikeli ve yasak köpek cinslerinin son kayıt tarihi ne zaman?

Hayvanları Koruma Kanunu'nda 2021 yılında yapılan düzenlemeye göre, tehlike arz eden köpek ırkların 14 Ocak 2022 tarihine kadar kısırlaştırılması, aşılarının yapılması, mikroçip ve kontrol işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Söz konusu köpek cinsleri, il veya ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından kayıt altına alınacak. İşte, yasaklı köpek ırkları yasası...

Kötü niyetli kişilerce yanlış yetiştirilmesi sonucu sokakta tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılan tehlikeli köpek türleri, son günlerde birçok kazaya neden oldu. Son olarak Gaziantep'te yaşanan olayda, Pitbull cinsi köpeğin saldırdığı 4 yaşındaki Asiye Ateş ölümden dönmüştü.

YASAKLI KÖPEK IRKLARININ KAYIT ALTINA ALINMASI İÇİN SON TARİH

Hayvanları Koruma Kanunu'na göre tehlikeli ve yasaklı olarak belirlenen Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully köpek cinsleri, 14 Ocak 2022 Cuma gününe kadar sahiplerince belediyelerin hayvan bakımevlerinde veya özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde PETVET sistemiyle kayıt altına alınacak.

Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak. Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabilecek. Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak.

YASAKLI KÖPEK CİNSİ BESLEMENİN CEZASI NE KADAR?

Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully ırkı köpekleri kısırlaştırmayan ve kayıt altına almayan hayvan sahiplerine 11 bin TL para cezası kesilecek. İkinci uyarıda bir kez daha 11 bin TL para cezası verilmesinin yanı sıra köpeğe el konulacak.

Tehlikeli ve yasaklı ırklar listesinde yer alan köpeklerine hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden hayvan sahipleri hakkında 30 bin TL idari para cezası uygulanacak.

Tehlikeli ve yasaklı ırklar listesinde yer almayan köpeklerini ve kedilerini sokağa terk eden hayvan sahiplerine ise 2 bin TL idari para cezası kesilecek.

31 Aralık 2022 tarihinden itibaren petshoplardan canlı kedi köpek satışı yapılmayacak. Sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izin verilen üretim çiftliklerinden hayvan sahiplenebilinecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN