Kısırlaştırmak istemeyen ormana atıyor

Kısırlaştırmak istemeyen ormana atıyor

Yasaklı ırk köpeklerle ilgili gelen yeni düzenlemenin ardından bazı köpek sahipleri, köpeklerini ormana ve yol kenarlarına atmaya başladı. Konuyla ilgili konuşan Göktürk Hayvanseverler Derneği Başkanı Sayar, geçen aya kadar ayda 3-4 köpek bulduklarını fakat artık her gün bir köpek bulmaya başladıklarını belirterek "Bu hayvanların yetiştirilmesiyle, bazen de karakterinin doğru yönlendirilmemesiyle de alakalı saldırganlıkları" diye konuştu.

Temmuz ayında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu ile Pitbull Terrier, Fila Brasileiro, Japanese Tosa, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırk köpekleri veya melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, ticaretini yapanlara para cezası getirildi. Yeni yılda ise para cezalarının miktarı artacak ve yasaya uymayanların hayvanlarına da el konulacağı bildirildi. İki haftaya kadar, yani 14 Ocak 2022 tarihine kadarsa yasaklı altı köpek ırkı kısırlaştırılıp kayıt belgesi alınması gerekiyor.

Bazı köpek sahipleri ise köpeklerini veterinere götürmek yerine ormana ve yol kenarlarına terk etmeye başladı. Köylüler, Çatalca'da yerleşim yerlerine bırakılan yasaklı ırk köpeklerden şikayet ediyor. Üstelik sadece Çatalca'da değil, Göktürk Hayvanseverler Derneği Başkanı Nilgül Sayar'a göre son dönemde ormanlarda ve yol kenarlarında buldukları yasaklı ırk köpeklerinin sayısı epey arttı.

kopek1.jpg

'ÜÇ GÜN İÇİNDE 8-10 TANE KÖPEK ATTILAR'

Çatalca'da yaşayan İbrahim Karataş "Bu köpekleri sahipleri buraya salıyor. Bize çok zorluk veriyorlar. Tavuklarımızı yiyorlar, hatta keçileri bile yiyorlar. Ben de köpek atılırken gördüm, gelip buradan arabayla bırakıp gidiyorlar. Bırakılan köpek arkasından koşa koşa gidiyor ama 300 metre sonra araba kayboluyor. Sahipleri bakamıyorlar, bakamayınca buraya atıyorlar. Şu bir haftada bu terk etme sayıları arttı. Bir haftada her taraf köpek doldu. Üç dört gün içinde 8-10 tane köpek attılar buraya. Yasak diye de atanlar var" diye konuştu.

'BU HAYVANLAR YETİŞTİRİLİŞLERİ NEDENİYLE SALDIRGANLAŞIYOR'

Göktürk Hayvanseverler Derneği Başkanı Nilgül Sayar ise bu hayvanların yetiştiriliş tarzları sebebiyle saldırganlaştırdıklarını vurgulayarak "Arabamdaki Dogo Argentino cinsi köpeği yarım saat önce burada buldum. Bu hayvanı bulalı henüz yarım saat 40 dakika oldu. Hiç tanımadığım bir hayvana tasmayı taktım, zaten kendisi de yanıma geldi. Benim evimde de otobandan bulduğum bir American Staffordshire'ım var. Onlar önceden yasaklı değildi. O köpek şu an kedilerle koyun koyuna yatıyor. Bu hayvanların yetiştirilmesiyle, bazen de karakterinin doğru yönlendirilmemesiyle de alakalı saldırganlıkları. Aslında 2008 yılında bu ırklar yasaklanmıştı. O günden bugüne kimse bunların üretim ve satışının önüne geçmedi. İnsan eliyle üretilip de en çok işkence gören köpekler diyeyim bunlar için kısaca" ifadelerinde bulundu.

kopek2.jpg

'AYDA 3 TANE BULUYORDUK, ARTIK HER GÜN 1 TANE BULUYORUZ'

Nilgül Sayar, bu cinslerin dövüş ve damızlık olarak kullanılıp, yavrularının satılıp üzerlerinden para kazanıldığını belirterek "Dövüşmeyen hayvanı damızlık olarak kullanmaya çalışıyorlar. Genelde 1-2 doğumdan sonra anneleri atıyorlar veya antrenman köpeği olarak diğerlerinin önüne koyuyorlar. Bu yeni tasarı ciddi olarak uygulanmaya başlanacağı söylendiğinden beri de ormanlara ekstra bir atma olayı başladı. Genelde bu kişiler bu hayvanlar üzerinden para kazanmaya başladığı için şu an kısırlaştırılmış olarak onların bir işine yaramayacak. Böyle olunca da bir masraf kapısı olarak gördükleri için atıyorlar. Ayda zaten ortalama normalde üç dört tane buluyorduk. Son dönemde, hatta geçen ay her gün bir tane yasaklı ırkı dışarıdan aldık. Gerçekten sayı çok arttı. Bu atılanların çoğu evde bakılanlar değil, bunları atanlar üretim amaçlı kullanan tipler. Boş arazide, gecekondu bahçelerinde, çatı aralarında bakan tipler, onlar atıyor şu anda. Çünkü el konulacak, ceza yiyecek. Kısırlaştırmak uğraşmak istemiyor masraf olarak bakıyor" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN