Hayvan hakları için protesto: Toplamak ve barınaklara kapatmak suç

İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde HAÇİKO ve PAW GUARDS'ın çağrısıyla bir araya gelen hayvan hakları savunucuları, hayvanları toplayıp barınaklara kapatan belediyeler hakkında 'elimiz kolumuz bağlı değil' diyerek şikayette bulundu. Öte yandan şikayet dilekçesi, sitelerden ulaşılabilir. Avukat Yıltay Günay, protestoda 5199 Hayvanları Koruma Kanunu'na göre 'hayvanların bulundukları yerlerden alınıp aşıları ve tedavileri yapılıp tekrar aynı yere bırakılmaları gerekmektedir.' maddesine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın 'sokak hayvanlarının yeri barınaktır' açıklamasının ardından, sokakta yaşayan köpeklerin bazı belediyeler tarafından usulsüz şekilde toplandığını, bazı belediyelerin de hayvanları öldürdüğünü açıklayan hayvan hakları savunucuları Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) ve Pati Koruyucuları'nın (POW GUARDS) çağrısıyla İstanbul Beşiktaş‘ta bir araya geldi.

Toplanan hak savunucuları ellerindeki döviz ve pankartlarla usulsüz toplamalara karşı tepki gösterdi.

acikkkalaa.jpgÖmür Gedik

'ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI DEĞİL, TOPLAMA YAPAMAZLAR'

HAÇİKO Kurucu Başkanı müzisyen Ömür Gedik, sokak hayvanlarını usulsüz şekilde toplayanların ihbar edilmesi için bir şikâyet metni hazırladıklarını belirten yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

''Elimiz kolumuz bağlı değil. Barınakların iyileştirilmesini istiyoruz. Şu an toplama yapamazlar, kanuna aykırı. Kocaman bir orduyuz. Biz, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Barınaklara kamera talep ediyoruz. Elimde avukatlarımızın hazırladığı bir şikâyet metni var. Bunu herkese dağıtacağız. Gerek HAÇİKO’nun gerekse PAW GUARD’ın sitelerinden de alabilirsiniz. Bunları doldurarak hangi belediyeler toplama yapıyorsa şikâyet edebilirsiniz. Biz, bir ortaklaşa Call Center kuracağız. Bir danışma hattı kuracağız. Hayvanlar toplandığında bizi arayarak ne yapmanız gerektiğini anlatacağız.''

VAN ÇÖPLÜĞÜNE ATILAN ÇOK SAYIDA KATLEDİLMİŞ KÖPEK VAR

Bugün Van çöplüğüne çok sayıda öldürülmüş köpeğin cesedinin atıldığını öğrendiklerini söyleyen Gedik sözlerine şöyle devam etti:

''Birçok yerde toplamaların devam ettiği bilgisi geliyor. Elimiz kolumuz bağlı değil. Toplama yapamazlar, kanuna aykırı. Kocaman bir orduyuz. Biz, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Barınaklara kamera talep ediyoruz. Şu an yaptığımız basın açıklaması 25 ilde daha yapılıyor. Bunun önemi çok büyük. Şikâyet edebilmeleri için bunun öneminin altını çizmenizi rica ediyorum.''

MAHALLENİZDEKİ HAYVANLARIN FOTOĞRAFINI ÇEKİN, BİLGİLERİNİ KAYDEDİN

Gedik, mahallelerdeki hayvanseverlere bulundukları yerdeki hayvanların fotoğraflarını çekmeleri, küpe numaralarını almaları, toplama alında kamera kaydı almaları, olabiliyorsa belediye aracının ardından giderek hayvanları nereye götürdüklerinin tespitini yapmalarını istedi ve ''Ardından ya bize haber verin, ya da kendiniz şikayet edin'' dedi.

aciklama.jpgYeşim Gül

'KULAKLARI ZIMBALANAN HAMİLE BİR SÜRÜ KÖPEK VAR'

Oyuncu Yeşim Gül ise evinde hepsi insanlar tarafından mağdur edilmiş, sıkıntılı, problemli üç köpeğe baktığını belirterek şunları söyledi:

''Sokak şartlarında yaşamak çok zor, yardım isteyemeyen canlarımız için. Maalesef dar ettik onlara sokakları. Biz, onların alanlarına binaları diktik. İnanın insanlığımızdan utanır hale geldik. Herkes işini doğru bir şekilde yapmalı. Başıma gelen tek bir şeyi söyleyeceğim. Kulakları zımbalanan köpeklerimiz ‘kısır’ diye zımbalanıyor, doğru mu? Biz, ormanda hamile, kulağında küpesi olan köpeği alıp kliniğe götürdüğümüzde 6 tane yavrusu oldu. Ayıptır, günahtır bu canlara. Lütfen, rica ediyorum. Biz, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hepimizin bir şey yapması lazım. Çünkü onların da yaşamaya hakları var, bizlerin olduğu gibi. Gerçekten artık ne sinir sistemimiz kaldı ne psikolojimiz kaldı, yeter ya. Yeter artık. İnsanlığımdan utandım, 'Lanet olsun bu ülkeye' dedim.''

'KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ İSTİYORUZ'

Köpeklerin toplatılmasının bir çözüm olmadığını, büyük bir kısırlaştırma seferberliğinin yapılması gerektiğini söyleyen PAW GUARDS kurucusu Erkin Erdoğdu da şöyle konuştu:

''Bir anda ülke, 'Köpekler toplatılsın, hatta itlaf edilsin' diyenlerle köpekleri yani bir canı savunmak zorunda kalan insanlar haline geldik. 'Köpek sorunu' diye konuşan tüm kardeşlerim, arkadaşlarım, insanlardan biraz empati yapmalarını rica ediyorum. Sürü halindeki köpeklerden korkan insanlar var. Bizler onlara karşı anlayışlı olmalıyız, çünkü bu sorunun sebebi bizler değiliz, belediyelerdir. 2004 yılından beri kısırlaştırma yapmayan, hayvanları aşılamayan, kendi bölgelerinden alıp barınaklara koyan, barınaklarda istifleyip çoğalınca da birbirlerinin alanına atan belediyelerdir.

kopusllj.jpg

YETKİLİLERE SESLENİYORUM: YAPILMASI GEREKEN HAYVANLARI TOPLAMAK DEĞİL

Belediyelerin toplama konusunda geri adım atacaklarına inanıyorum ama atılmazsa, eğer toplamalar artar, Türkiye’nin her yerinden hayvan toplama ihbarları gelirse Türkiye’nin 81 şehrinde bu kalabalığın en az 100 katı fazlası, aynı gün aynı saat toplanacaktır. Yetkililere sesleniyorum: Yapılması gereken hayvanları toplamak değil, tamam saldırganları alalım ve rehabilite edelim. Biz, tüm dernekler ve gönüllüler olarak buna destek vermeye hazırız. Devletin de buna bütçe, ekipman, bütün kaynaklarını ayırıp kontrollü bir kısırlaştırma seferberliği başlatmasını istiyoruz.''

KANUNA AYKIRI DAVRANANLARLA İLGİLİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN SUÇ DUYURUSU

Avukat Yıltay Günay, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu hatırlattığı konuşmasında şunları belirtti:

''5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6’ncı maddesinde açıkça belirtildiği üzere, sahipsiz hayvanların toplatılmasının tek hali rehabilite halidir. Rehabilitasyonun yapılmasının ardından da rehabilite edilen hayvanların alındıkları yere bırakılması kanunen zorunludur. Kanuna aykırı yapılan toplamaların karşısında olacağız. Biz, kanunun uygulanması için elimizden geleni yapacağız. Kanuna aykırı davrananlarla ilgili de görevi kötüye kullanmasından ötürü elimizden geldiğince suç duyurusu yapmaya çalışacağız.''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN