Pitbull köpek beslemek yasak mı? Pitbull nereye şikayet edilir?

Pitbull köpek beslemek yasak mı? Pitbull nereye şikayet edilir?

Pitbull cinsi köpeklerin saldırı haberleri gündeme sıkça gelmekte. Hayvanları korumak ve onların yaşam alanlarını iyileştirmeye çabalamak her bireyin dikkat etmesi gereken davranışlardan. Bununla birlikte, tehlikeli cinslerin saldırı görüntüleri pek çok insanı tedirgin ediyor. Pitbull beslemenin yasal ya da yasak olma ikilemi hem sahiplenenleri hem de tehlike altında hissedenleri düşündüren bir sorun. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Pitbull beslemek yasak mı sorusu, yasayla yanıt buldu.

Bilinçlenmek isteyen hayvan sahipleri ve saldırı korkusu yaşayan vatandaşlar Pitbull cinsi köpekler konusunda kanun hükmünün ne olduğunu merak ediyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 01.07.2004 tarihinde yürürlüğe girmesi ile Pitbull cinsi köpekleri beslemenin yasal müeyyidesi belirlendi. Kanunun 14. maddesinin L bendinde; "Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır" hükmü bulunur.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'nda 20.11.2007-208 sayılı Müsteşarlık Makam Oluru ile bir komisyon oluşturularak şu madde eklendi:

"Bu hükme açıklık getirilmesi amacıyla Kanunda belirtilen Pitbull Terrier, Japanese Tosa haricinde ülkemizde Kanunun 14. maddesi kapsamında değerlendirilecek olan köpek ırklarına dair Bakanlığımızda oluşturulan 20.11.2007-208 sayılı Müsteşarlık Makam Oluru ile bir komisyon oluşturulmuş olup Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. maddesinde yer alan Pitbull Terrier ve Japanese Tosa’ya Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri de ilave edilmiştir."

Bu hükme uymayanlara Kanunun 28. maddesi gereğince hayvan başına 6 bin 306 Türk Lirası idari para cezası verilir ve hayvanlara el konulur.

PITBULL BESLEMEK YASAK MI?

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Birgül Rona, yaptığı bir açıklamada şunları aktardı: "Sokaklarda başıboş çok sayıda Pitbull cinsi köpek var. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 2004 Temmuz ayında çıkarak tehlike arz edecek köpeklerin sokağa çıkarılması yasaklanmıştı; ancak köpeği alan herkes sokağa çıkıyor. Aslında bu köpeklerin yakalandığı takdirde köpek sahiplerine para cezası var. Bu cezayı duyan vatandaşların bazıları ise cezayı yememek için Pitbull cinsi köpeklerini sokaklara saldılar. Doğal olarak sokaklarda bu cins köpekler çoğaldı. Aslındı bu tür yırtıcı ve vahşi köpeklerin sıradan bir köpek gibi beslemek yasak. Beslenebilir ancak, Belediyeye kaydının yaptırılması, ağızlık takılarak sokağa çıkarılması, kısırlaştırılıp çoğaltılmaması ve hediye edilmemesi gerekiyor. "

PITBULL BESLEYENLER NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Tehlikeli ırklarla ilgili yetkili kurumlar şunlar: Valilikler, Orman ve Su İşleri Müdürlükleri ve Kaymakamlıklar. Denetleme görevini ise bu makamlarca atanan birimler icra ediyor. Tehlikeli cins köpeği, ona zarar vermeden etkisiz hâle getirecek ve barınağa emniyetli bir şekilde götürebilecek yetkili kurum ise Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğü (DKMP). Öte yandan, Emniyet Teşkilatlarının Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri de tehlikeli ırklara müdahale edebiliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nün her ilde sabit telefon numaraları bulunuyor. 155 Polis İmdat Hattı ise bilinirliği, yetkisi ve erişim imkânı sayesinde en sık tercih edilen birim. Tehlikeli ırklarla ilgili bir şikayet söz konusu olduğunda duruma el koyan polis memurları, bir yandan çevre güvenliği sağlayabiliyorken diğer yandan koordineli olarak DKMP ekiplerine bildirerek durumu kontrol altına alabiliyor. Emniyet Müdürlüklerinde bulunan Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekiplerinin de bizzat tehlikeli hayvan ırkı konusunda yetkisi bulunuyor.

HAYVANLARI KORUMA KANUNU MEVZUATI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN