Adli sicil arşiv kaydı nereden ve nasıl silinir? Adli sicil kaydı silinme süresi ne kadardır? Adli sicil kaydı silme yöntemi

Adli sicil arşiv kaydı nereden ve nasıl silinir? Adli sicil kaydı silinme süresi ne kadardır? Adli sicil kaydı silme yöntemi

Toplumda sabıka kaydı olarak bilinen adli sicil kaydının nereden ve nasıl silineceği merak ediliyor. Peki, adli sicil kaydı nasıl silinir? Adli sicil kaydının silinmesi ne kadar sürer? İşte detaylar...

Adli sicil kaydının ne zaman silineceğine dair bilgiler Adli Sicil Kanunu'na göre karara bağlanmıştır. Adli sicil kaydı şu maddelere göre silinir:

- Ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmışsa adli sicil kaydı otomatik olarak silinir. İnfazın tamamlanmasından anlaşılması gereken, ceza hapis cezası ise bihakkın tahliye tarihi ya da denetim süresinin son bulduğu tarihtir. Ceza adli para cezasıysa, adli para cezasının ödendiği tarih ya da tazyik hapsine çevrilmişse cezaevinden çıkılan tarihtir.

- Ceza mahkumiyetini tamamen ortadan kaldıran, suçtan vazgeçme ve etkin pişmanlık hallerinde adli sicil kaydı silinir.

- Cezanın zaman aşımına uğraması veya genel affa uğraması durumlarında adli sicil kaydı silinir.

Vatandaşın vefatı halinde adli sicil kaydı silinir.

ADLİ SİCİL KAYDI NE ZAMAN SİLİNİYOR?

Adli sicil kaydının silinme süreci şu şekildedir:

- Hüküm giyen kişinin infazı kesinleşince sicil kaydı adli sicil kaydından silinip, adli sicil arşiv kaydına alınır. Arşiv kayıtları da beş yıl sonra silinmektedir.

- Arşiv kaydına alınmış olan mahkumiyet hükmü, TCK dışında ki kanunların ceza mahkumiyetine bağlamış olduğu hak yoksunluklarına sebebiyet veren bir mahkumiyet olduğunda; ceza infazı sonrasında hükümlü kişinin başvurusuyla mahkeme tarafından Memnu Hakları İadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma şartlarının oluştuğu tarih itibari ile on beş sene geçmesi ile arşiv kayıtları silinmektedir. Memnu hakların iadesi kararı alınmadığında da kaydın arşivden alınma şartlarının oluştuğu tarih itibari ile otuz sene geçmesi ile arşiv kayıtları silinmektedir.

 adli sicil kaydı nasıl silinir

- Hükümlü kişinin ölümü ya da fiilinin suç olmaktan çıkması halinde arşiv kaydı silinmektedir.

ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİYOR?

Adli sicil kaydı silinmediğinde kişinin ceza avukatına başvurarak yardım istemesi gerekiyor. Ancak gerekli şartlar sağlandığında başvuruya gerek kalmadın adli sicil kaydı silinmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN