Aktivist kimlere denir? Aktivist ne demektir? Aktivist olmak için yapılması gerekenler

Aktivist kimlere denir? Aktivist ne demektir? Aktivist olmak için yapılması gerekenler

Aktivistin kelime anlamının ne olduğu ve aktivist olanların ne işle meşgul oldukları merak konusu oldu. Aktivist olmak için ne yapılması gerektiği de araştırılan konular arasında. Aktivist kimlere denir, aktivist ne demektir? Sorularının cevabı için haberimize göz atabilirsiniz. İşte Detaylar...

Aktivist kelime anlamı olarak eylemci demektir. Aktivist eylemi gerçekleştirenlerin aktivizm olduğu genel kanıdır. Siyasi veya sosyal bir değişim sırasında kasıtlı olarak bir grup olarak hareket ederler. Bir nevi protesto niteliğinde olan bu eylemlerin amacı, değişim istemeyenlere ya da toplumu zorla değiştirmek isteyenlere karşı tavır almaktır.

aktivist nedir

Aktivist terimi, muhalif veya protesto sözcükleri ile eş anlamlıdır. Ancak aktivistler, politik veya siyasi yönelimleri birçok şekilde uygulayabilirler. Geniş bir yelpazeye sahiptirler. Başka bir deyişle, politikacılara veya gazetelere mektup yazmak, ekonomiyi boykot etmek, işletmeleri desteklemek veya karşı çıkmak, bloglar aracılığıyla protesto etmek, sokak yürüyüşleri ve grevler eylemcilerden kaynaklanmaktadır. Gerilla tekniklerini kullanarak bile, bir şeye karşı duruşlarını farklı şekillerde gösterebilirler. Bu aktivistler de özgürlük savaşçıları olarak gruplara ayrılıyor. Bu savaşçılar, diğer tarafa bağlı olarak terörist olarak kabul edilebilir.

Ancak, aktivistlerin tüm eylemleri aktivizmle ilgili değildir. Örneğin Gezi Parkı ile dine veya feminizme karşı protestolar çok farklı şeyler. Aynı şekilde dini eleştirenler veya destekleyenler de harekete geçmiyor, Gezi Parkı gibi çevreyi korumak için yapılan eylemler aktivist arasında yer alıyor. Ancak belirtmek gerekir ki Gezi Parkı'ndaki olayların gelişimini etkilemenin aktivistle hiçbir ilgisi yoktur.

aktivist

Nasıl Aktivist Olunur?

Aktivist olmak için herhangi bir belge veya üyelik şartı yoktur. Aktivist olmak sadece insanlara bağlıdır. Aktivistlerin çeşitliliği de var. Buna dayanarak, bir aktivist olmayı da seçebilirsiniz.

Lobicilik: Bu kişiler grup olarak boykot ve protestolarını en etkili şekilde yaparak kendilerine karşı olan her şeyi ortadan kaldırırlar.

Boykot: Boykotlar genellikle politik nedenlerle yapılır. Ülke ekonomisi siyasi nedenlerle gerilerken, giderek daha fazla boykot aktivisti ortaya çıktı.

Dönüşümcü aktivist: Genel olarak çökmüş olan bir devletin barış ve yardım için görüşmelerde bulunup bulunmadığını kontrol ederler. Bu şekilde devletin doğru mu yanlışını bilirler.

Sivil İtaatsizlik: Devlet tarafından çıkarılan yasalara itaat etmeyen ve karşı çıkan aktivist gruplar. Bu insanlar karşı oldukları yasaları ve kuralları tanımıyorlar. Ancak, bu insanlar barışçıl bir şekilde protesto ediyorlar. Mesela açlık grevi, protesto bunlara örnektir.

Protesto: Medyayı en iyi şekilde kullanarak fikirleri boykot etme eylemi. Bu etkinlikler genellikle bireysel olarak yapılsa da gruplar halinde de görülebilir.

Bir aktivist olmak için yeterince hassas olunması gerekir. Örneğin, ağaçlar kesilir ve ormanlar yok edilirse, protesto edilmesi gereken yerlere mektup gönderebilir veya kendisi gibi insanları bir araya getirerek imza, boykot veya eylemde bulunabilir. Bu insanlar da aktivistlerin bir parçası. Ancak çevreye ve insanlara zarar verecek ölçüde boykot, eylemde bulunmak veya protesto etmek aktivizm değildir ve terör kategorisine girer. Çevreye ve canlılara hiçbir şekilde zarar vermeden aktivist olursanız daha iyi olur.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN