Askerlik yaşı kaçtır? Kaç yaşında askere çağırılır? Askerlik yaşı hesaplama yöntemleri

Askerlik yaşı kaçtır? Kaç yaşında askere çağırılır? Askerlik yaşı hesaplama yöntemleri

Askerlik yaşı gelen birçok genç askerlik görevini yerine getirmesi için askere çağrılmaktadır. Birçok kişi kaç yaşında askere gidildiğini merak ediyor. Bizde yazımızda askerlik yaşı hakkında merak edenleri sizlerle paylaştık. İşte askerlik yaşı hesaplama yöntemleri…

Ordu içerisinde görev yapan ve askerlik görevini yapmakla mükellef olan resmi üniforma ya sahip kişilere asker denir. Askerlik yaşı gelmiş olan her Türk genci askere gitmek ile mükelleftir. Pek çok kişi kaç yaşında askere gidildiğini merak ediyor.İşte askerlik yaşı hesaplama yöntemleri…

ASKERLİK NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yeşil gelen her Türk gencine yapması gereken bazı görevler bulunmaktadır. Geçmişten günümüze kadar Türk askeri sistemi zaferleri ile tüm dünyada tanınmaktadır. Türk kültüründe askerlik önemli bir yere sahipken yaşı gelen her genç ise askere gitmektedir. Askerlik, Türk topraklarını koruyarak harf ve mücadele koşullarına öğrenmek ve sorumlu olduğu görevleri yerine getirmektir.

Kısa ve uzun dönem olarak ikiye ayrılan askerlik eğitim durumuna göre değişmektedir. Askerlik süresinde mesleği bulunan kişiler belirgin bir işe atanırken mesleği olmayan kişiler ise ordu içerisinde farklı görevlerde yer almaktadır.

askerlik yaşı kaç

ASKERE KAÇ YAŞINDA GİDİLİR?

2014 yılında alınan karar ile birlikte askerlik yaşı 21 olarak belirlendi. 21 yaşında gelen erkek lisans ya da lisansüstü bir eğitim almaması durumunda askere gitmek ile yükümlüdür. Ancak farklı durumlar nedeniyle askere gitme Yaşı da değişiklik gösterebilmektedir. Askerlik yaşının değiştiği durumlar şu şekildedir:

 Lisans eğitimi alan kişiler 29 yaşına kadar askerliğini erteleyebilir.29 yaşına giren kişilerin okulunun devam etmesi durumunda yine askerlik görevini yapması gerekmektedir.

Lisansüstü eğitimi alan kişiler 35 yaşına gelene kadar askere gitmek zorundadır.

Okuyan kişiler göz önüne alınarak askerlik yaşı geniş bir çerçevede yer almaktadır. Askerlik yaşı 21 ve 41 yaşları arasında yapılması zorunlu bir görevdir. Bir erkeğin 41 yaşına gelene kadar askerlik görevini yerine getirmesi gerekir.

Okulu yeni bitiren üniversite mezunları için ekstra 2 sene bekleme hakkı tanınır.

BEDELLİ ASKERLİK YAŞ SINIRI KAÇTIR?

Bedelli Askerlik yapacak olan kişiler 20 yaşını doldurduktan sonra askerlik görevini yerine getirebilir. Bununla birlikte askerlik yaş sınırı şu şekildedir:

Liseliler için 22 yaş

Meslek liseleri için 25 yaş

Yüksekokul için 28 yaş

Lisans için 28 yaş

Lisansüstü için 32 yaş

Doktora için 35 yaş

askerlik ne zman yapılır

18 – 19 – 20 YAŞINDA ASKERE GİDİLİR Mİ?

Askere gitmek isteyen kişileri 21 yaşında doldurmuş olması gerekmektedir. Yani 18 19 ve 20 yaşındaki kişiler askere alınmamaktadır. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN