E-Reçete numarası nedir, nereden alınır? E-reçete numarasını kaybettim nasıl bulabilirim? E-reçete numara sorgulama işlemleri

E-Reçete numarası nedir, nereden alınır? E-reçete numarasını kaybettim nasıl bulabilirim? E-reçete numara sorgulama işlemleri

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sağlık alanında da yenilikler hayatımıza girdi. Bu doğrultuda sağlık karneleri rafa kalkarak yerini elektronik ortamdaki reçeteler aldı. E-Reçete ismi verilen yeni reçetelerin numarasını kaybeden vatandaşlar ise e-Reçete numarası almanın yollarını araştırıyor. Peki, e-Reçete nedir ve nasıl alınır? İşte detaylar...

Teknolojik gelişmelerle birlikte hayatımıza giren e-Reçete sistemiyle artık sağlık karnesine duyulan ihtiyaç ortadan kalktı. Doktorlar tarafından verilen e-Reçete numarası ile eczaneye giderek ilaç almak da kolaylaştı.

E-REÇETE NEDİR?

E-Reçete, doktorların SGK tarafından tanımlanıp belirlenen MEDULA sistemine elektronik kayıt yaparak verdiği reçete numarasıdır. Ancak e-Reçete bazı durumlarda yazılmamaktadır. Bu durumlar şunlardır:

- Kamu kurumlarındaki kurum hekimliklerinde, iş yeri hekimliklerinde, sağlık merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde, üniversitelerin mediko-sosyal birimlerinde düzenlenen reçeteler bu kapsamda yer almaz.

- Alerji aşısı reçeteleri ile yurt dışından gelen ilaç reçetesi e-Reçete sayılmaz.

- Acil düzenlenen reçeteler.

- Aile hekimleri tarafından, geçici sağlık hizmeti olarak düzenlenen reçeteler.

- Evde bakım hizmetinden yararlanan kişileri düzenlenen reçeteler.

 e-reçete

E-REÇETE NUMARASI NEDİR?

E-Reçete MEDULA isimli sisteme kaydedilir ve burada reçete numarası oluşturulur. Kişiler söz konusu reçete numarasıyla eczaneye giderek ilaç alırlar.

E-Reçete numarası almak isteyenler için ilk yöntem SMS yoludur. Bu sistemle numara almak isteyenlerin SGK SMS sistemine kaydını yaptırması gerekiyor. Bu sisteme kayıt olmak için gerekli bilgiler şunlardır:

- Nüfus kaydının bulunduğu il bilgisi

- T.C kimlik numarası ile cilt numarası

- Kişinin doğum yılı

E-Reçete sisteminde reçeteler de çeşitlidir; kırmızı, turuncu, mor ve yeşil reçete. E-Reçete doldurulurken reçete çeşidi olarak normal seçilir.

KAYBEDİLEN E-REÇETE NUMARASI NASIL ALINIR?

E-Reçetesini kaybeden kişiler reçetenin yazıldığı sağlık kruruluşuna giderek, reçetelerini tekrardan alabilirler. Fakat reçetelerin geçerlilik süresi sınırlıdır. Bu yüzden reçetesini kaybeden vatandaşların zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurarak reçetesini alması gerekiyor. Aksi taktirde tekrardan muayene olarak yeni reçete yazdırması gerekir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN