Erken emeklilik şartları güncellendi! O 45 mesleğe erken emeklilik müjdesi... Hemen kontrol edin sizde bu meslek grubunda olabilirsiniz...

Erken emeklilik şartları güncellendi! O 45 mesleğe erken emeklilik müjdesi... Hemen kontrol edin sizde bu meslek grubunda olabilirsiniz...

SGK, erken emekliliğin tanımlandığı 18 meslek dalına yenilerini ekledi ve sayıyı 45'e çıkardı. Ağır meslek gruplarında çalışanlar bu mesleklerde yaptıkları işler için erken emeklilik haklarından yararlanabilmektedir. Peki hangi meslekler erken emekli oluyor.? İşte, haberin detayları..

Bazı işler insanları diğerlerinden daha fazla yorar. SGK, bu tür mesleklerde çalışanlara özel emeklilik avantajları sunmaktadır. Daha öncesinde birçok düzenleme yapılan sistemde neredeyse sona gelindi. Bu işlerde çalışanlar artık erken emekli olabiliyorlar..

Yeni hazırlanan bir taslakla birlikte ağır meslek grubunda çalışan işçiler diledikleri zaman erken emeklilik dilekçelerini verebilecekler. 3600 günden emekli olma şartlarında yapılan düzenlemelerle birlikte işçiler yıpranma haklarını alabilecekler. 2008'den önce kıdem hakkı olan işçiler, kıdem hakları varsa 2,5 yıl daha erken emekli olabilecekler.

erken emekli olacak meslekler

"45 MESLEĞE ERKEN EMEKLİLİK"

Bilindiği üzere; 2008'den önce, yaş sınırı, ayrılma hakkı olanların toplam çalışma süresini de düşmekteydi. Beş yıllık fiili istihdam eklemek için yaş sınırı da beş yıl düşürüldü. Ayrıca, 5510 Sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren bir fabrikada en az 3600 gün (10 yıl) çalışmak zorunluluğu vardı. Sonuç olarak; 3600 gün hesaplanırken, 1 Ekim 2008 tarihinden önce yıpranmaya tabi tutulmamış çalışma süreleri de yaş haddinden kısaltılarak erken emekliliğe hak kazanacak. Her 360 iş günü için, ayrılıktan yararlanan bir kişi, fiili hizmet süresini 60 ila 180 arasında değişen sürelerde fiili hizmet süre zammı veriliyor.

Bu kapsamda yapılan açıklamalarda 5 yıllık yıpranma hakkı bulunanların yaş haddinde en fazla 2.5 yıl indirim yapılacak. Böylece 52 yaşında emekli olmayı bekleyen bir kişi 49,5 yaşında emekli olabilecek. Açıklamada ayrıca konunun gündemde olduğu ve düzenlemelerin uygulanmaya başlandığı kaydedildi.

erken emekli olacak meslekler

10 YILLIK ÇALIŞMA KOŞULLARI VAR MI?

Su altı çalışanları, Emniyet ve, MİT mensuplar, itfaiyeciler, gazeteciler, madenciler ve demir-çelik işçileri gibi milyonlarca işçinin yıpranma hakları bulunmaktadır. Yıpranma hakkı, emeklilik sürecinde erken emekliliğin kapılarını açıyor. Diğer bir deyişle, emeklilik için gerekli olan yaş sınırından yıpranma ve yıpranma süresi çıkarılmaktadır. Bu uzman grupların eklendiği söyleniyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN