Evrakta sahtecilik suçunun cezası nedir? Başkasının yerine imza atmak ve resmi belgede sahtecilik

Evrakta sahtecilik suçunun cezası nedir? Başkasının yerine imza atmak ve resmi belgede sahtecilik

Herhangi bir evrak üzerinde başkasının imzasını taklit ederek onun yerine imza atmanın belirli sorumlulukları vardır. Kanunda düzenlenen konu hükmü dahilinde yaptırımları bulunan bu konu üzerinde dikkatli olmak gerekir.

Günlük hayat içerisinde herhangi birinin yerine imza atmak eğer karşı tarafın bilgisi dahilinde olmadan yapıldıysa suç teşkil etmektedir. Burada merak edilen diğer konu ise eğer imza atan kişi karşı tarafın talebi doğrultusunda veya bilgisi dahilinde bu işlemi yapıyorsa bu suç teşkil eder mi veya bunun bir yaptırımı var mıdır?

EVRAKTA SAHTECİLİK

Bir başkasının yerine imza atmak açıklaması olmaksızın evrakta sahtecilik suçuna girmektedir. Yani karşıdaki kişinin rızası olsun olmasın bu bir suç teşkil eder. Bu imzanın ise özel belge veya resmi belge olduğu fark etmeden direk olarak kamu güvenliğini tehlikeye atma suçu üzerinden değerlendirilmekte ve bu yüzden kamuya karşı işlenmiş bir suç niteliği taşımaktadır. Madur olan şahıs olmaktan çıkmakta ve direk olarak kamu zarar görmektedir. Bundan dolayı da imzası atılan kişinin rızasının olup olmamasının bir ehemmiyeti yoktur.

suç

BELGEDE SAHTECİLİĞİN CEZASI

5237 Sayılı Kanun’daki düzenlemeler dahilinde konu değerlendirildiğinde belgede sahtecilik suçu zarar suçu olarak değil, hareket suçu olarak düzenlenmiştir. Hal böyle iken aralarında anlaşan kişi veya kişilerin birbirleri adına imza atması, zarar verme bilinç ve iradesi bulunmadığı gerekçesi ile manevi unsur yokluğu iddia edilse de suç olmaktan çıkarılacağı söylenemez.

Evrakta sahtecilik suçu için basit ve nitelikli olma haline göre ayrı ayrı düzenlemeler vardır. Bu düzenlemelere göre ise;

-Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya kullanılması şeklinde suçun basit haliyle işlenirse, sanığa verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. (TCK md. 204/1)

-Resmi belgede sahtecilik suçunun maddi konusu olan belge, sahteliği ispatlanıncaya kadar geçerli olan resmi belgelerden ise yukarıdaki fıkraya göre belirlenen suçun ½ oranında arttırılır.

ÜNİVERSİTEDE BAŞKA ÖĞRENCİ YERİNE İMZA ATMAK

Yoklama alınan derslerde eğer arkadaşlardan biri gelmediyse o gelmeyen kişi yerine sınıfta bulunan bir arkadaşı imza atar. Bu durum genelde yaşanan bir durum olsa da bunun yapılması kesinlikle yasaktır. Yasak ve suç olan bu duruma dahil olmanızın ardından eğer bunun tespiti yapılır ise disiplin kuruluna sevkiniz söz konusu olur. Kurulun vereceği karar ise esas teşkil eder. Uyarma, uzaklaştırma veya okuldan atılmaya kadar giden cezalar uygulanabilir. Başkasının yerine imza atarken olası sonuçları düşünmek faydalı olacaktır. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN