İnternette film, dizi gibi çeşitli programları izlemek suç mu, yasak mı, cezası var mı? İnternette film ve dizi izlemenin cezası

İnternette film, dizi gibi çeşitli programları izlemek suç mu, yasak mı, cezası var mı? İnternette film ve dizi izlemenin cezası

İnternette film, dizi gibi çeşitli programları izlemek suç mu, yasak mı, cezası var mı? İnternette film ve dizi izlemenin cezası nedir? Soruları pek çok kişi tarafından büyük bir merak içerisinde araştırılmaya başlanmış durumda. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Artık televizyonda vakit beklemek yerine en sevdiğimiz dizileri, filmleri veya dizileri internetten izlemeyi tercih ediyoruz. Bu sayede bu yayınlara her an ulaşabiliyor ve uzun süreli reklam eziyetlerini ortadan kaldırabiliyoruz. Televizyon izleyicisi her gün internete kıyasla kan kaybediyor. İnternet üzerinden dizi, film veya dizi izlemenin hukuki sorunlara yol açabileceğini biliyor muydunuz?

İNTERNETTEN FİLM VE DİZİ İZLEMEK SUÇ MU?

İnternetten film, dizi gibi çeşitli programları izlemek suç mu sorusuna evet veya hayır diyebiliriz. Çünkü internetten film veya dizi izlediğinizde bilgisayar programı oynatmak için bilgisayara indirir. Yani yasal olarak yayımlanmayan bu yayını bilgisayarınıza indiriyorsunuz. Yani bilerek o filmi indirmek istemeseniz bile, bilgisayarınızın izlediğiniz şovu indirmesi gerekiyor. Film indirmek de kopyalama olarak kabul edilebileceğinden suç olacaktır. Ancak Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 38. maddesi bireysel kullanım için bir istisna sağlamaktadır. İlgili bölüm şöyledir:

“Bütün fikir ve sanat eserlerinin, yayımlanma veya kar amacı güdülmeksizin şahsen kullanmaya mahsus çoğaltılması mümkündür. Ancak, bu çoğaltma hak sahibinin meşru menfaatlerine haklı bir sebep olmadan zarar veremez ya da eserden normal yararlanmaya aykırı olamaz.”

Bu yayınların çok sayıda kişiye yani halka açık olarak gösterilmesi ve gönderilmesi suç olabilir. Bu nedenle mevcut durumun şartları göz önünde bulundurularak karar verilmelidir. Genellikle Bu gibi durumlarda değerlendirme internet üzerinden film, dizi gibi yayınları izleyenlere değil, bu film ve dizileri yayınlayan kişilere yöneliktir. Ancak bu başınızın ağrımadığı anlamına gelmez, yani yasal sorun yok. Bu nedenle online işlemlerimizin hukuki boyutunu da göz önünde bulundurmalı ve ona göre hareket etmelisiniz.

Bu programları TV kanallarının web adreslerinden veya yasal izleme sitelerinden izlerseniz sorun olmaz. Bahsedilen durum, bu içeriği yasa dışı olarak dağıtan web adreslerini hedef almaktadır.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN